SMACHNI-RECEPTI.PP.UA > Поради > Як правильно варити буряк
Як правильно варити буряк
Грамотна термічна обробка будь-якого продукту впливає не тільки на його смакові якості, але і на корисні властивості. Особливо це стосується овочів, тому інформація про те, як правильно зварити буряк і скільки часу його варити до готовності, повинна вас зацікавити. Існує міф про те, що термічна обробка продуктів руйнує їх вітамінно-мінеральний комплекс, хоча це абсолютно не так!
Буряк відварний використовується в багатьох блюдах здорового харчування. Особливо популярний цей коренеплід в країнах пострадянського простору, тому що це один із найдоступніших продуктів харчування, притому він ще і дуже корисний для здоров’я! Звичайно, цю овочеву культуру можна їсти і в сирому вигляді, але так її вживають, в основному, в лікувальних цілях.
У салатах і закусках коренеплід використовують відварений, а при правильному варінні буряків ми можемо зберегти максимальну кількість корисних речовин. Про те, як довго варити цю овочеву культуру, щоб він не втратив колір і швидше зварився – наша інформація!
Скільки часу варити буряк
Спосіб відварювання червоного буряка впливає не тільки на час варіння, але і відповідає розмірам коренеплоду і його віку. Швидко зварити можна коренеплоди (в тому числі і моркву) невеликого розміру і молоді, а великий буряк і моркву рекомендується відварити в мікрохвильовці або пекти у фользі в духовці.
Як швидко відварити буряк
Спосіб № 1
Цим секретом володіють всі професійні кухарі. За цим методом коренеплід вариться хвилин 20! Весь секрет у тому, що різкий перепад температур прискорює процес розм’якшення рослинних волокон. Ось така фізика!
- Беремо коренеплоди середнього розміру, кладемо їх в каструлю, заливаємо окропом і ставимо її на сильний вогонь, не покриваючи кришкою. Вода має покривати овочі шаром мінімум 8 см – в іншому випадку, вона швидко википить, а коренеплоди не встигнуть зваритися.
- Через 15 хвилин бурхливого кипіння зливаємо воду з каструлі і ставимо її разом з овочами під струмінь дуже холодної води. Витримуємо відварений продукт в крижаній воді 5-10 хвилин, стежачи за тим, щоб вода залишалася крижаною (допоможуть кубики льоду). Готово! Можете готувати салат!
Спосіб № 2
Скільки хвилин треба варити буряк за цим способом, читаємо далі!
Заливаємо коренеплоди окропом, витримуємо на середньому вогні 30 хвилин з моменту повторного закипання, зливаємо воду і негайно ставимо каструлю з продуктом під потік крижаної води на 15 хвилин.
Якщо вода в крані недостатньо холодна, запасіться кубиками льоду. Загалом, по цьому рецепту буряк вариться 45-50 хвилин – з урахуванням часу його охолодження.
Порада
Щоб буряк не втратив колір, у воду для відварювання влийте 1 ст. л. соку свіжого лимона, або 1 ч. л. цукру, або 1 ч. л. оцту.
Як зварити смачний буряки для вінегрету або на салат
Спосіб № 1: в духовці
Варити буряк так, щоб він не втрачав колір і був смачним, ми звернемося до випробуваного способу – духовці! Виходить смачно і не клопітно.
- Розігріваємо духовку, встановлюємо 190 градусів. Буряк ретельно миємо, хвостик і листову розетку не обрізаємо. Наше завдання – не дати витікати соку через будь-які зрізи.
- Щільно загортаємо коренеплід у фольгу і випікаємо 25-35 хвилин, в залежності від розміру овоча. Великий буряк треба випікати 35 хвилин, маленький – 20 хвилин.
- Розгортаємо і опускаємо в каструлю з холодною водою до охолодження. Якщо є час, можна залишити в духовці до повного охолодження.
Приготування овочів цим способом дозволяє не тільки зберегти їх яскравий красивий колір, але і більшість вітамінів, органічних кислот та мінеральних сполук. Яскравий буряковий колір овочу чудово виглядає не тільки в вінегретах, але і будь-який салат буде виглядати дуже красиво.
Порада
Червоний варений буряк не повинен фарбувати інші компоненти салату, але як цього домогтися? Дуже просто! Нарізавши овоч кубиками або будь-яким іншим способом, збризніть нарізку рослинним маслом і перемішайте. Масло обволікає бурякові шматочки, замикаючи сік всередині. Ви отримуєте, в підсумку, дуже барвистий вінегрет або інший овочевий салат!
Спосіб № 2: в мікрохвильові
У власників мікрохвильовок не повинно виникнути жодних проблем з відварюванням овочів.
- Беремо коренеплід середнього розміру, ретельно миємо його щіточкою, але залишаємо хвостик і листову розетку, як ми радили в рецепті випікання овочів в духовці.
- Але для приготування в мікрохвильовці ми повинні все-таки порушити цілісність шкірки, інакше коренеплід у нас може вибухнути від внутрішнього тиску води в овочі. Тому ми зубочистками робимо глибокі отвори в овочі.
- Загортаємо його в поліетиленовий пакет (для збереження чистоти внутрішньої камери печі), викладаємо пакет в спеціальну мисочку для мікрохвильовок і відварюємо овочеву культуру при потужності 800 кВт протягом 10 хвилин. У процесі готування один раз перевертаємо овоч на інший бік.
Скільки вариться буряк по часу, якщо мікрохвильова піч меншої потужності? Тут порада одна: подивіться в інструкції до вашого приладу. Як правило, не більше 20 хвилин! Враховуйте ще й розмір овоча – великий буряк вариться довше.
Як приготувати варений буряк традиційним способом
Як правильно відварити коренеплоди (і моркву теж) на салат, щоб у них збереглися всі важливі інгредієнти?
- Добре миємо буряк і моркву щіточкою, не відрізаємо ніяких частин коренеплодів, складаємо з каструлю і заливаємо їх холодною водою на рівень 5 см вище.
- Включаємо великий вогонь і чекаємо кипіння води. Зменшуємо вогонь до середнього і відварюємо 15 хвилин. Виймаємо моркву і опускаємо її в крижану воду. Буряк варимо ще 20 хвилин на середньому вогні і далі – до готовності на малому вогні. Готовність перевіряємо ножем або зубочисткою. Вістря має входити легко.
- Зливаємо воду, в якій варився продукт, і заливаємо крижаною водою. Після охолодження чистимо і кришимо під свої потреби.
Порада
Завжди намагайтеся використовувати прийом різниці температур, коли ви варите овочі! По-перше, в цьому випадку вони зберігають свій колір і структуру волокон, а по-друге – дуже легко чистяться!
Також запам’ятайте, що солити воду на початку варіння – не рекомендується, оскільки відварювання продуктів в солоній воді сповільнює процес, а овочі твердіють.
Скільки можна зберігати варений буряк?
Це не пусте запитання, якщо ви дуже зайнята людина і у вас немає достатньо часу варити овочі перед самим приготуванням. Зберігати варений продукт можна до 3 днів – у загальному відділі холодильника, а ось в морозильній камері – до 6 місяців!
Сподіваємося, що наша інформація, як правильно і скільки часу варити буряк допоможе вам частіше включати цей корисний овоч в своє щоденне меню. Страви з овочами – найкращі страви для здоров’я і високої якості життя!