Вегетаріанський суп з нутом та овочами

Вегетаріанський суп з нутом та овочами і рисом – рецепт ситної першої страви для пісного меню. Жовто-золотистий горох – нут з горіховим присмаком, дуже популярний в індійській кухні. Існує безліч рецептів індійських супів з рисом та горохом – в кожній провінції і у кожної господині є свої хитрощі. Один з таких рецептів з невеликими авторськими змінами, я пропоную до вашої уваги.

Рис і горох – ситні продукти, які варто включити в свій раціон в дні Великого посту. Густа, гаряча перша страва надасть сил під час посту, а рослинний білок, яким багаті бобові, легко засвоїться.

Вегетаріанський суп з нутом та овочами

Популярний на Близькому Сході турецький горох, поступово пробирається в наше меню! Суп з нутом відрізняється від звичного горохового супу, на мій погляд, в кращу сторону. Цей сорт бобових готується довше звичайного гороху і вимагає обов’язкового попереднього замочування (хоча б на 10 годин), зате він, по-перше, смачніше, а по-друге, сучасні дослідники вважають, що нут сприяє зниженню холестерину в нашій крові.

  • Час підготовки: 12-24 години.
  • Час приготування: 2 години.
  • Кількість порцій: 6.

Інгредієнти для приготування вегетаріанського супу з нутом та овочами:

  • 200 г нуту;
  • 70 г пропареного рису;
  • 200 г солодкого болгарського перцю;
  • 200 г цукіні;
  • 200 г стеблової селери;
  • 20 мл оливкової олії;
  • 1 стручок перцю чилі;
  • цибуля порей, сіль.

Спосіб приготування вегетаріанського супу з нутом та овочами:

Горох-нут напередодні приготування ретельно перебираємо, кладемо в глибоку миску, заливаємо холодною водою. Вимочуємо, мінімум 12 годин. Бажано кілька разів замінити воду.

Вегетаріанський суп з нутом та овочами

Вимочений нут кладемо в супову каструлю, наливаємо приблизно 2.5 л холодної води. Ставимо каструлю на великий вогонь, як тільки вода закипить, зменшуємо вогонь. Варимо приблизно 2 години, солимо в кінці варіння. Якщо вода в процесі википає, то слід додати окріп.

Готовий нут переціджуємо на сито, рідина, в якій він варився знадобитися для основи супу.

Вегетаріанський суп з нутом та овочами

Окремо пропарений рис відварюємо до готовності – крупу спочатку промиваємо в декількох водах, потім кладемо в каструльку, додаємо 150 мл холодної води. Варимо до готовності в щільно закритій каструлі (приблизно 12 хвилин).

Вегетаріанський суп з нутом та овочами

Готуємо овочеву основу для супу. Дрібно ріжемо стебла селери. Кабачок цукіні нарізаємо такими ж кубиками. Солодкий болгарський перець чистимо від насіння і перегородок, дрібно ріжемо.

Вегетаріанський суп з нутом та овочами

Наливаємо в каструлю олію, швидко обсмажуємо овочі (2-3 хвилини), потім додаємо відвар, в якому варився горох. Готуємо овочі 15 хвилин.

Вегетаріанський суп з нутом та овочами

До готових овочів додаємо варений нут і дрібно порізану цибулю порей.

Вегетаріанський суп з нутом та овочами

Кладемо варений рис, солимо за смаком і доводимо суп до кипіння на повільному вогні.

Вегетаріанський суп з нутом та овочами

Гарячий смачний вегетаріанський суп з нутом та овочами, розливаємо в тарілки, посипаємо тонко нарізаними кільцями перцю чилі і цибулею пореєм або звичайною зеленою цибулею. Приємного апетиту!

Вегетаріанський суп з нутом та овочами

До речі, в східній кухні страви з нуту застосовують у медичних цілях – вважається, що вони сприяють очищенню організму та підняття життєвого тонусу.