Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами

Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами – відмінний спосіб зберегти практично свіжими сезонні овочі. Тільки уявіть, як сніжної і холодної зими відкрити до вечері баночку хрусткого овочевого салату. Для збереження овочів майже свіжими, знадобиться невелика термічна обробка – пастеризація при температурі близько 85 градусів Цельсія, без цього консерви зберегти неможливо.

Крім пастеризації слід дотримуватися чистоти і, наскільки це можливо, стерильності. Овочі потрібно обдати окропом, банки і кришки стерилізувати, а роботу робити в тонких гумових рукавичках. Винний оцет, сіль та оливкова олія допоможуть зберегти ваші зимові заготовки.

  • Час підготовки: 3 години.
  • Час приготування: 30 хвилин.
  • Кількість: кілька банок місткістю по 0,5 л.

Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами

Інгредієнти для приготування салату з капусти з огірками та помідорами на зиму:

  • 1 кг білокачанної капусти;
  • 1 кг огірків;
  • 1 кг помідорів;
  • 1 кг солодкого болгарського перцю;
  • 600 г моркви;
  • 600 г ріпчастої цибулі;
  • 120 г свіжого кропу;
  • 75 г кухонної солі;
  • 40 г цукрового піску;
  • 150 мл винного оцту;
  • 200 мл оливкової олії.
  • 10 г солодкої меленої паприки.

Спосіб приготування салату з капусти з огірками та помідорами на зиму:

Качан капусти шаткуємо тонкими смужками, кладемо в миску, додаємо половину норми солі, зазначеної в рецепті. Надягаємо тонкі медичні рукавички і перетираємо овочі з сіллю, щоб капуста стала м’якою і пустила сік.

Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами

Моркву очищуємо, обдаємо окропом, натираємо на крупній тертці, додаємо в миску до капусти. Якщо натерти моркву на корейській тертці, салатик буде виглядати екзотично.

Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами

Ріпчасту цибулю чистимо, колючі огірочки миємо, обрізаємо краї. Очищену цибулю і оброблені огірки обливаємо окропом. Додаємо в миску нарізану тонкими кільцями цибулю і колючі зелені огірочки, порізані тонкими скибочками.

Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами

Червоні помідори кладемо на кілька секунд в окріп, розрізаємо навпіл, вирізаємо ущільнення біля плодоніжки. Потім розрізаємо помідори на чотири частини.

Солодкий червоний перець миємо, також обливаємо окропом, очищуємо від насіння і перегородок, ріжемо соломкою. Додаємо в миску помідори і перець.

Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами

Пучок зеленого кропу опускаємо в окріп на кілька секунд, дрібно рубаємо, додаємо до решти інгредієнтів.

Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами

Далі приправляємо овочі – насипаємо цукровий пісок, решту кухонної солі, а також солодку мелену паприку, наливаємо винний оцет і оливкову олію. Накриваємо миску харчовою плівкою і залишаємо на 3 години, щоб овочі пустили сік.

Ставимо миску на плиту, доводимо масу до кипіння, знімаємо з вогню через 2-3 хвилини.

Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами

Стерилізуємо чисто вимиті пів літрові банки над парою, кришки кип’ятимо. Щільно фасуємо гарячу масу у банки, стежимо, щоб не було повітряних кишень.

Встановлюємо баночки в каструлю, заповнену гарячою водою, між ними залишаємо 1-1.5 сантиметра. Нещільно закриваємо консерви кришками, поступово доводимо температуру води до 80-85 градусів Цельсія, пастеризуємо 15 хвилин.

Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами

Закупорюємо кришками, перевертаємо консерви шийкою вниз, закутуємо ковдрою, залишаємо на ніч.

Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами

Салат з капусти на зиму з огірками та помідорами готовий. Готові консерви зберігаємо в прохолодному підвалі при температурі не вище +7 градусів Цельсія.

Приємного апетиту!