SMACHNI-RECEPTI.PP.UA > Святкові страви > Гарячі страви на Новий рік 2018: рецепти з м’яса
Гарячі страви на Новий рік 2018: рецепти з м’яса
Новий рік – свято, якого з нетерпінням чекають дорослі і діти. Цей день сприймається, як можливість побачитися з близькими людьми, подарувати і отримати подарунки. Від нього чекають якогось дива, нового життя, виконання бажань. А ще традиційно в Новий рік організовують святкове застілля, на якому завжди знайдеться місце смачним гарячим стравам з м’яса тварин або птахів.
У статті ми підкажемо вам, які нескладні і смачні рецепти приготування м’ясних страв можна взяти до уваги для святкового столу. Ви дізнаєтеся найкорисніші поради, відповідні для усіх етапів створення гарячої м’ясної страви і її подання.
Як смачно і корисно приготувати м’ясо для новорічної вечері
У статті наведені універсальні і прості рецепти, за допомогою яких можна приготувати будь-яке м’ясо тварини або птаха:
М’ясо в соєвому маринаді, запечене в рукаві
Для приготування страви знадобиться:
- М’ясо свинини або яловичини шийна частина або лопатка (можна замінити куркою, кролятиною або іншим м’ясом – будь-яким на ваш смак) – близько 300 гр.;
- Соєвий соус – кількість береться “на око”;
- Часник – 1 великий зубчик;
- Рослинна олія – близько 2 ст. л.;
- Рукав для запікання.
Як приготувати:
- Страва буде соковитішою, якщо на м’ясі буде трохи жиру. Найкращий варіант – мармурова яловичина або телятина. Прошарки жиру розтоплюватимуться і покриватимуть усе м’ясо. Таке м’ясо краще нарізувати медальйонами. Але можна і порційними шматочками, приблизно по 2 сантиметри в діаметрі.
- Викладіть м’ясо в миску, вичавіть зубчик часнику, додайте рослинну олію, а потім полийте все соєвим соусом, щоб м’ясо було практично покрите їм. Не перестарайтесь з соєвим соусом, адже за смаком він дуже солоний. Перемішайте суміш і накрийте кришкою. Залиште на пару годин для маринування.
- Замариноване м’ясо викладете в рукав для запікання, зав’яжіть його краї. Перед цим щільно притисніть рукав до м’яса, будьте готові, що в духовці він надується, як повітряна кулька. Потім випікайте страву в духовці, розігрітій до 180°С до готовності. За цей час можна кілька разів перевернути пакет. Тільки використайте прихватки, щоб не обпектися. Для курки буде достатні 25-30 хвилин запікання, свинина і яловичина краще тримати в гарячій духовці близько години.
Шматочки м’яса виходять м’якими і соковитими. Кількість продуктів в рецепті розрахована на 1 порцію. При необхідності, помножте кількість кожного продукту по кількості ваших гостей і отримайте страву, якої вистачить на усіх запрошених.
Щоб красиво подати м’ясо, можна прикрасити велике блюдо свіжим листям салату, а також нарізаними свіжими або запеченими овочами (помідорами, картоплею, болгарським солодким перцем). У центр викладіть гіркою м’ясний делікатес. М’ясо, приготоване за наведеним рецептом, подають тільки гарячим.
М’ясо в горщику
Для приготування страви знадобиться:
- Горщик для запікання;
- М’ясний м’якуш без кістки – близько 600 грамів (можна більше, якщо дозволяє об’єм горщика);
- Сметана – близько 200 гр.;
- Свіжа пряна зелень – пучок;
- Сир твердих сортів – за смаком;
- Сіль, перець;
- Трохи води (за бажанням можна замінити нежирними вершками).
Як готувати:
- М’ясо наріжте пластинками приблизно по 0,5 сантиметрів завтовшки, сир натріть на терці;
- Викладайте нарізку в горщик шарами, присипаючи сіллю і перцем за своїм смаком, потім змастіть сметаною і посипайте тертим сиром.
- Коли усі шари будуть закінчені, налийте в горщик з м’ясом трохи води, закрийте кришкою і запікайте в духовці при температурі 180°С приблизно 80-90 хвилин. Дивіться за температурою, вона
не повинна підніматися вище. Інакше кипіння в горщику піде активніше і бульйон втече. - Пряну зелень промийте і просушіть на кухонному рушнику. Дрібно нарубайте листочки і додайте в горщик за 10 хвилин до закінчення приготування.
Такі горщики можна зробити порційними для кожного гостя, а можна взяти один великий керамічний горщик, а потім поставити його у центрі святкового столу. Це буде не лише головною стравою бенкету, але і його прикрасою. Адже горщик для запікання можна вибрати фігурний у вигляді якої-небудь тварини або птаха.
А як же новорічний бенкет обійдеться без запеченої тушки курки або гусака? Познайомтеся з найсмачнішими і найпростішими рецептами!
Запечена до свята курка
Для приготування страви знадобиться:
- Тушка курки – одна (за бажання можна взяти замість неї декілька тушок курчат);
- Соняшникова олія – 50 мл;
- Лимон – половина одного;
- Сметана – 50 мл;
- Картопля – пів кілограма;
- Грейпфрут – половина одного;
- Сіль – за смаком;
- Суміш прянощів або спецій для курки – 1 ч. л.
Як готувати:
- Спершу підготуйте тушку курки. За цим же рецептом можна запікати і гусака, але тоді в маринад додайте трохи столової гірчиці. Тушку промийте з усіх боків і обсушіть паперовими рушниками. Зайва вода буде недоречною. Потім поверніть тушку на спинку і покладіть на обробну дошку. Посередині грудки зробіть надріз наскрізь. Намагайтеся не пошкодити інші кістки. Розкрийте тушку курки.
- Для маринаду перемішайте сметану, сіль і приготовану суміш прянощів (магазинна, спеціально для курки або звичайну змелену з суміші різних спецій або перців), вичавить сік половини лимона. Натріть усю поверхню тушки маринадом і залиште на пару годин. Тільки накрийте і приберіть на полицю до холодильника.
- А доки почистіть картоплю. Наріжте її великими шматками.
- Грейпфрут очистіть, а м’якуш розділите на шматочки.
- Лист для запікання страви застелите щільним шаром харчової фольги. Майте на увазі, цією ж фольгою треба буде закривати верх страви. Так що залиште краї більшими, або відріжте окремий шматок фольги для верху.
- Картоплю змішайте з олією і викладіть першим шаром. Покрійте шматочками грейпфрута. Далі покладіть розкриту тушку курки. Увесь маринад вилийте на неї. Зверху закрийте шаром фольги. Відправляйте запікатися в духовку при 180°С на півтори години. Але за 10-15 хвилин до кінця готування треба буде дістати лист і прибрати верхній шар фольги. Птах підпечеться зверху і з’явиться красивий рум’яний колір.
У цьому рецепті гарнір (шматочки картоплі) запікаються прямо в тушці курки, це дуже зручно і смачно. Завдяки тому, що м’ясо і гарнір готуються разом, виходить повна гармонія смаків і ароматів. Страва буде карколомною! Разом з картоплею за бажання запікайте і шматочки інших овочів – моркву, корінь селери і цибулю.
Запечену курку перекладіть на красиву тарілку, а навколо тушки розташуєте запечені овочі. Поставте готову страву на святковий стіл, а для нарізування курки на шматочки використайте спеціальні кулінарні ножиці для птаха – це дуже зручно, руки будуть чистими і порційні шматочки рівними.
Курячі гомілки під карамелевою скоринкою
Для приготування страви знадобиться:
- Курячі гомілки або стегенця – 1 кг;
- Цибуля – 4-5 голівок;
- Апельсин або мандарин – 1 шт.;
- Натуральний квітковий мед – 2 ст. л.;
- Сіль – за смаком;
- Спеції – на ваш вибір
- Соняшникова олія – 30 мл
Як готувати:
- Спочатку промийте курячі гомілки, шкіру не знімайте, з нею вийде набагато смачніше, ніж без неї. Річ у тім, що підшкірний курячий жирок дуже смачний і ароматний. До того ж, в процесі запікання він топитиметься, і зволожуватиме куряче м’ясо – страва не буде сухою.
- Від апельсина в рецепті потрібен тільки сік. Вичавлюйте його як вам зручніше – руками, соковижималкою або через сито. Цитрусовий сік і курячі стегна відправляйте в одну миску. Туди ж додайте мед, сіль і спеції. Все перемішуйте і накривайте кришкою. Забудьте про цю миску на годину.
- Цибулю почистіть і наріжте кільцями або півкільцями.
- Увімкніть розігріватися духовку.
- Виберіть деко для запікання курки. Покладіть на нього шматок фольги. На фольгу викладіть цибулю і полийте її олією. На цибулю викладіть усі курячі гомілки разом з маринадною сумішшю.
- Закрийте продукти фольгою і поставте до духовки на годину при 180°С.
- При розкладанні шматочків на тарілки поливайте їх соусом, що залишився від запікання.
Курячі шматочки під кисло-солодким медовим соусом – будьте впевнені, що ваше творіння оцінять усі гості!
Ради хазяйці
Ви познайомилися з деякими поширеними рецептами страв з м’яса тварин і птахів для святкового столу. А тут ми зібрали для вас усі найважливіші поради, які допоможуть приготувати найсмачніші страви!
- При виборі м’яса керуйтеся правилом – невелика кількість жиру не завадить! У готовій м’ясній страві жиру майже не буде, ввесь він витопиться і розподілиться по усій страві. Частина залишиться на листі. Його можна не використовувати, а можна полити їм перекладене на тарілки м’ясо.
- В якості головної страви вибрали гусака або качку? Відмінно! Але при обробленні тушки обов’язково видалите хвостик (попку), в нім знаходяться неприємні пахучі речовини, які вивільняться при тепловій обробці.
- Якщо хочете страву зі свинини або яловичини, вибирайте шийну частину або лопатку. Вони були менше всього задіяні при рухах тварини і не містять грубого сполучення в тканинах.
- Для маринаду підійде будь-яка кислота – столовий оцет, сік лимона або інших цитрусових. У їх додаванні орієнтуйтеся на власний смак, спочатку зробіть маринадний склад, а потім додайте в нього м’ясо. Для більше вираженого аромату в маринад покладіть трохи перемеленої в кашу цедри.
- Якщо змастити м’ясо сумішшю сметани, столової гірчиці (у рівних частках) і солі, залишити на 1-1,5 години, навіть жорстке м’ясо розм’якне і стане соковитим. Це правило підходить до будь-якого м’яса, у тому числі козлятини, баранини і голуб’ятини.
- Обрали для страви курячі гомілки або стегенця? Намагайтеся відрубати нижній суглоб гомілки, він може псувати зовнішній вигляд м’яса.
- Гарнір можна вибрати будь-який, але прийнятніше, свіжі або запечені разом з м’ясом овочі. Хоча можна їх і відварити окремо – це про відварену картоплю або картопляне пюре.