Аджапсандали — грузинське овочеве рагу

Аджапсандали – овочеве рагу, овочеве соте, імамбаялди, рататуй і ще безліч назв, які придумали люди в різних країнах, для цієї простої та буденної страви з тушкованих овочів. Секретів приготування не злічити, їх можна вимірювати кількістю господинь, які винаходять свої варіанти рецептів на тему овочевого рагу.

У грузинській кухні аджапсандали готують з обов’язкового набору продуктів, який включає баклажани, цибулю, червоні помідори, пекучий і солодкий перець, часник, пряну зелень і, якщо є бажання приготувати ситну та поживну страву, – картопля. Також, обов’язково потрібно додати пряних трав’яних спецій, без яких не мислима східна кухня – коріандр, хмелі-сунелі, лавровий лист.

  • Час приготування: 45 хвилин.
  • Кількість порцій: 4.

Аджапсандали — грузинське овочеве рагу

Інгредієнти для грузинського овочевого рагу аджапсандали:

  • 500 г баклажанів;
  • 500 г картоплі;
  • 60 г ріпчастої цибулі;
  • 50 г моркви;
  • 120 г солодкого перцю;
  • 120 г помідорів;
  • 30 г зеленого базиліка;
  • 30 г свіжої кінзи;
  • 35 мл оливкової олії;
  • мелений червоний перець, хмелі-сунелі, лавровий лист.

Спосіб приготування грузинського овочевого рагу аджапсандали:

Картоплю нарізаємо невеликими кубиками, в сковороді нагріваємо приблизно 1\3 від указаної кількості оливкової олії, обсмажуємо картоплю до напівготовності. Солити не потрібно. Перекладаємо картоплю в ємність для тушкування (глибоку сковороду або жаровню).

Аджапсандали — грузинське овочеве рагу

Окремо в сковороді нагріваємо столову ложку оливкової олії, додаємо дрібно порізану цибулю і нашатковану соломкою моркву.

Пасеруємо овочі приблизно 5 хвилин.

Аджапсандали — грузинське овочеве рагу

До пасерованих моркви з цибулею, додаємо нарізаний тонкими смужками болгарський перець. Для цього рецепта краще вибирати червоний, жовтий або оранжевий сорти перцю – вони соковиті, спілі, солодкі та ароматні.

Аджапсандали — грузинське овочеве рагу

Помідори опускаємо в киплячу воду на 1 хвилину. Потім відразу перекладаємо в миску з холодною водою, і з легкістю знімаємо шкірку. Нарізаємо помідори, додаємо до цибулі, моркві і перцю, обсмажуємо все разом 6-7 хвилин. Перекладаємо тушковані овочі до смаженої картоплі.

Аджапсандали — грузинське овочеве рагу

Баклажани нарізаємо круглими скибочками або смужками, посипаємо сіллю, залишаємо на 10-15 хвилин, потім промиваємо, віджимаємо, щоб вийшла волога, обсмажуємо в оливковій олії 7 хвилин.

Аджапсандали — грузинське овочеве рагу

Додаємо обсмажені баклажани до решти інгредієнтів, додаємо сіль за смаком, кладемо лавровий лист, насипаємо чайну ложку хмелі-сунелі і, якщо вам до смаку страви з перчинкою, дрібно порізаний стручок перцю чилі. Готуємо страву на помірному вогні 15-20 хвилин.

Аджапсандали — грузинське овочеве рагу

За 5 хвилин до готовності аджапсандали додаємо пряну зелень – дрібно порізаний пучок свіжої кінзи і зелений базилік, посипаємо рагу меленим червоним перцем.

Аджапсандали — грузинське овочеве рагу

Залишаємо готову страву в пательні на 20 хвилин. Відразу не раджу подавати до столу, вона має настоятися.

Перед подачею аджапсандали посипаємо свіжою зеленню. Раджу полити овочі сметаною або грецьким йогуртом, виходить дуже смачно! Приємного апетиту!

Аджапсандали — грузинське овочеве рагу

Аджапсандали – смачна овочева страва підійде для пісного столу, так як не містить продуктів тваринного походження. З тієї ж причини аджапсандали можна включити і у вегетаріанське меню.