Засолка огірків на зиму

Засолка огірків на зиму

Консервування, будь-яка (холодна або гаряча) засолка огірків на зиму вибирається за бажанням, і зазвичай кожна господиня в особистому кулінарній книзі має свій улюблений рецепт. Є безліч способів засолювання огірків — з пастеризацією і без неї. В останні роки я користуюся одним, так би мовити, сучасним і неодноразово перевіреним мною рецептом засолювання огірків на зиму.

Огірочки виходять малосольні, дуже ароматні і, найголовніше, хрусткі. Навіть огірковий розсіл випивається повністю членами моєї родини, після того, як огірочки з’їдені (або додається в холодний борщ). Засолку огірків на зиму я виробляю в трилітрових банках, тому в рецепті дані саме на такий обсяг.

Інгредієнти для засолки огірків на зиму

  • огірки — 2 кг;
  • сіль середнього помелу — 2 ст.л .;
  • цукор-пісок — 1 ст.л .;
  • оцтова есенція — 1 ч.л .;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт .;
  • часник — 3-4 зубки;
  • гвоздика — 6-7 бутончіков;
  • корінь хрону (почищений) — 5-6 шматочків;
  • перець чорний запашний горошком — 6-7 шт .;
  • листя хрону — 1 шт .;
  • кріп (парасольки) — 2 шт .;
  • листя смородини — 1 гілочка.

Рецепт засолки огірків на зиму

  1. Огірочки поміщаємо в відро або велику каструлю і заливаємо холодною водою. Залишаємо на кілька годин, міняючи воду 2-3 рази.
  2. Потім очищену від шкірки цибулину розрізаємо на чотири частини і кладемо в стерилізовану банку.
  3. Додаємо порізані зубчики часнику, всю зелень і перчик.
  4. Укладаємо щільно огірки і заливаємо окропом до самого верху.
  5. Банки витримуємо 10 хвилин, поки вони дещо не охолонуть.
  6. Зливаємо рідина в маленьку каструльку, висипаємо цукровий пісок, солимо.
  7. Розсіл кип’ятимо і знову виливаємо його в банку з огірками.
  8. Доливаємо зверху оцет і відразу ж закручуємо металевою кришкою.
  9. Після цього ставимо вверх дном банки під ковдру і залишаємо до повного охолодження.

Такі солоні огірки зберігаються у мене при кімнатній температурі. Але якщо ви робите їх в перший раз, і у вас немає досвіду закачування огірків, то, щоб напевно банки не вибухнули, буде краще винести їх в прохолодне місце. Подаються до столу ці соління, як і багато заготовок, зі стравами з картоплі.