Запечений гусак з соусом із яблучного сидру

Запечений гусак з соусом із яблучного сидру

Відмінне новорічне або пасхальне блюдо!

Час приготування: 3 години 30 хвилин
Порцій: 8
Калорійність: 1329 кКал на порцію

Інгредієнти для приготування запеченого гусака з соусом із яблучного сидру

  • Сіль 40 гр
  • Гусак цілий (3,5 кг) 1 шт.
  • Яблука 0.1 кг
  • Селера стеблової 60 гр
  • Редька зелена 50 гр
  • Петрушка 5 гр
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Чебрець 5 гр
  • Перець духмяний 4 шт.
  • Морква 70 гр
  • Яблучний сидр сухий 500 мл
  • Букет гарні 1 шт.
  • Турнепс 50 гр
  • Цукор коричневий 30 гр
  • Горошок зелений свіжий (очищений) 300 гр

Фото рецепт приготування запеченого гусака з соусом із яблучного сидру

  1. За добу до запікання втерти в шкіру гусака сіль (40 гр, дрібний помел ) і залишити на нижній полиці холодильника.Фото рецепт приготування запеченого гусака з соусом із яблучного сидру
  2. За пару годин до запікання вийняти птицю і дати гусакові «зігрітися», в цей же час запекти некислі яблука для соусу. Від тушки відрізати шию і останню секцію кожного крила (в нагоді для соусу). Гусака обтерти кухонним рушником, щоб видалити надлишок солі і вологи, проткнути шкіру голкою в тих місцях, де гусак наїв свій жир. Важливо протикати тільки шар шкіри і жиру, не зачіпаючи м’яса. Розігріти духовку до 130 градусів, птицю викласти у форму на грати і щільно замотати (гуски, грати, форму) алюмінієвою фольгою в кілька шарів. Запікати три години при температурі 130 градусів за шкалою Цельсія.вийняти птицю
  3. Обсмажити шию і частина крила до золотистого кольору, додати нарізану моркву, 2 невеликих стебла селери, турнепс, букет гарні, що складається з петрушки, лаврового листа і чебрецю; зелений перець (горошком — перцеві ягоди), сіль. Припускати в жирі (якщо його достатньо, якщо ні — додати трохи сидру) на середньому вогні до м’якості овочів (10-12 хвилин), додати сидр невеликими порціями, доводячи до кипіння (сидр спочатку повинен бути кімнатної температури) — всього 500 мл. Редукувати (випарити) до половини.Обсмажити шию і частина крила
  4. Уварений сидр зняти з вогню, процідити (овочі і трави більше не потрібні). Запечене яблуко протерти через сито в пюре, додати в не дуже гарячий уварений сидр, розмішати, процідити ще раз. Соусу виходить близько 300 мл. Після трьох годин запікання гусака вийняти з духовки, розрізати фольгу (обережно — гаряча пара), злити жир (вийшло 400 мл), 5 столових ложок якого змішати з коричневим цукром (30 гр) або медом. Цією сумішшю обмазати гусака і поставити назад в духовку (без фольги) на 30 хвилин при температурі 190 градусів або під гриль. Тут потрібно стежити, щоб гусак не згорів. Вийняти з духовки, дати охолонути 15-20 хвилин перед обробленням. Як гарнір доречний зелений горошок (на пару).Уварений сидр зняти з вогню
...