Заготовки з буряка на зиму

Заготовки з буряка на зиму

Заготовки з буряка на зиму — вельми смачний і ошатний спосіб зберегти буряк на довгий час. Смак у буряка трохи специфічний, солодкий, але при цьому він має просто відмінну сполучуваність із найрізноманітнішими продуктами, інгредієнтами та овочами. Заготовити буряк на зиму можна самими різними способами, і зараз ми спробуємо дізнатися, якими саме.

Салат з буряком на зиму

 

Салат з буряком на зиму

Для приготування цього дуже смачного багатокомпонентного салату на зиму вам потрібні такі продукти:

  • Свіжі стиглі помідори, досить щільні — 3 кілограми;
  • Перець солодкий, найкраще для такого ошатного салату брати різнокольоровий. Крім того, постарайтеся вибирати більш соковитий перець з товстими перегородками — кілограм;
  • Білокачанна капуста — один великий качан на 3 кілограми;
  • Буряк — 2 кілограми;
  • Ріпчасту цибулю — рівно півкілограма;
  • Часник — один стакан;
  • Оцет на 9% — один стакан;
  • Пісок цукровий — рівно один стакан;
  • Сіль кухонна — 100 грам;
  • Рослинна олія — рівно пів літра.

Як приготувати салат з буряком на зиму

Перш за все, ви повинні підготувати всі інгредієнти, промивши їх пару раз під чистою проточною водою. Потім потрібно зайнятися перцем болгарський — вирізати плодоніжки і почистити його від насіння, після цього порізати його не дуже великими кубиками, які в довжину повинні не перевищувати одного сантиметру.

Після цього треба зайнятися буряком. Почистіть його, після цього потріть. Буряки для такого салату беруть свіжий. Потім потрібно взяти капусту білокачанну і обірвати верхні листочки. Все шаткувати так, щоб капустяна стружка була дуже тонкою.

Після цього потрібно почистити весь часник, порізати його дуже дрібно. Потім беріть цибулю, чистіть її, і після цього ріжте невеликими шматочками. Насправді можна різати цибулю так, як вам подобається. Якщо любите в салатах кільця цибулі, то можна залишити і так.

Потім потрібно цибулю перемістити в прогріту сковорідку з рослинним маслом і посмажити все до прозорості, постійно помішуючи. Тепер потрібен або таз, або велика каструля. В неї треба перекласти всі підготовлені овочі і дуже добре перемішати.

Після цього потрібно опустити всі *помідори на 30 секунд в окріп, так буде набагато простіше з них знімати шкурку. Після томати треба перемолоти, можна для цих цілей користуватися навіть блендером або м’ясорубкою. У вас повинна вийти досить однорідна томатна паста.

До заливки треба додати рослинне масло і сіль, а також цукровий пісок, і після цього все можна переливати в той посуд, куди склали інші овочі. Далі потрібно поставити ємність з салатом на вогонь середньої температури, варити все на протязі 45 хвилин.

Після треба взяти оцет в невеликій кількості — зовсім небагато — налити, перемішати, а потім розкласти все по стерилізованих банках. Банки закручуйте зразу, поки салат гарячий, а після цього всі перевертайте і остуджують. Зберігають такий салат або в холодильнику, або в погребі.

Маринований буряк

 

Маринований буряк

Для приготування маринованого буряків потрібно взяти такі продукти:

  • Буряк свіжий, не надто великого розміру — 5 кілограм;
  • Пісок цукровий — рівно 2 склянки;
  • Гвоздика — одна жменя;
  • Велика сіль — одна столова ложка;
  • Столовий оцет на 9% — 300 мл.

З цієї кількості інгредієнтів ви зможете приготувати рівно 10 банок маринованого буряка.

Для початку потрібно вимити буряк від бруду і піску, після цього треба його перекласти у велику каструлю з окропом. Потім ви повинні дочекатися моменту кипіння, і тільки тоді можна буде трохи зменшити полум’я.

Варити все треба буде рівно до тих пір, поки ваш буряк не приготується повністю. Дізнатися про це легко — якщо зубчики вилки входять в коренеплід без зусиль, значить, буряк вже можна остудити і почистити.

Якщо ж ви не знайшли дрібного буряка, то доведеться різати його половинками або четвертинками, щоб простіше було укладати по банках. До речі, деякі господині цей салат маринують, нарізаючи буряк дрібними брусками, так що ви цілком можете випробувати і такий спосіб.

Потім потрібно взяти рівно дві склянки рідини, в якій буряк відварюють, і злити в якусь окрему ємність. Після потрібно взяти банки, а також кришки, і все поставити на стерилізацію. Потім краще прожарити недовго все в духовці, щоб банки обсохнули. Після можна розкладати буряк. В банки потрібно додати гвоздику.

Тепер потрібно взяти дуже велику емальовану каструлю і туди насипати сіль і цукор, налити рівно дві склянки води, а також налити оцет. Після цього все потрібно виставити на вогонь, дати покипіти  протягом декількох хвилин.

Ви повинні взяти розсіл, який у вас вийшов, і розлити його по банках. Потім ви повинні лише прикрити банки кришками і поставити їх на стерилізацію. Стерилізувати довго не потрібно — 20 хвилин для банок в один літр буде цілком достатньо. Потім ви всі повинні закатати.

заготовки з буряка

Бурякова ікра, приготована на зиму

 

Бурякова ікра, приготована на зиму

Для приготування бурякової ікри на зиму ви повинні взяти такі продукти:

  • Буряк — один кілограм;
  • Рослинна олія — 2 столові ложки;
  • Цукровий пісок — рівно 6 столових ложок;
  • Половинка лимона великого розміру;
  • Сіль кухонна велика — половинка чайної ложки.

Приготування бурякової ікри на зиму

Для початку ви повинні добре помити буряк, а потім відварити її до готовності. Після цього ви повинні почистити відварений буряк, взяти тертку подрібніше, і все натерти. Звичайно, набагато зручніше користуватися кухонним комбайном або ж блендером, так що якщо у вас вони є, можна все помістити в чашку і перемолоти.

Після цього потрібно взяти цю бурякову масу і перемішати з рослинним маслом, цукровим піском і цедрою лимона, з сіллю. Все треба тушкувати протягом 10 хвилин, а після цього розкласти по банках і закатати. Все треба зберігати в холодильнику.

Буряк, консервований з перцем

Для приготування буряку, консервованого з перцем, вам потрібно взяти продукти за наданим нижче списку:

  • Буряк — 3 кілограма коренеплодів;
  • Солодкий перець болгарський — половинка кілограма;
  • Ріпчасту цибулю — 700 грам.

Для приготування маринаду вам потрібно буде взяти такі продукти:

  • Вода — 300 мл;
  • Цукровий пісок — половинка склянки;
  • Сіль — 2 столові ложки з мінімальною гіркою;
  • Оцет столовий 9% — стакан на 200 мл;
  • Рослинна олія дезодорована — один стакан;

Приготування консервованого буряку з перцем

Для початку потрібно під проточною водою перемити всі коренеплоди так, щоб на них не залишилося ні сліду піску.

Після цього потрібно все помістити в каструлю більшого розміру, поставлену на вогонь. Варіть буряк до готовності. Потім все треба почистити від шкірки, і обполоснути кип’яченою водою. Вам буде потрібно терка — буряк треба натерти з крупної сторони. Для цього салат ви можете використовувати і терку для *моркви корейської. Потім ви повинні перець вимити, почистити від насіння, а потім порізати довільно так, як вам подобається. Найголовніше, не потрібно подрібнювати перець надто старанно, чим крупніше заготовки в такому салаті, тим виходить смачніше.

Потім ви повинні взяти цибулю і порізати її зовсім невеликими півкільцями. Тепер треба буде приготувати маринад. Для приготування маринаду потрібно буде зробити наступне — перемішати всі інгредієнти, дати всьому закипіти.

Потім швидко перекладаємо в маринад перець болгарський, а вже через дві хвилини — цибулю порізану. Всі разом повинно кипіти ще приблизно хвилин 10, а потім в салат викладається і варений буряк. Варіть, постійно помішуючи за допомогою дерев’яної ложки, а потім потрібно все розкласти по прожареним банкам і закатати. Такий салат з буряка готується без стерилізації.

заготовки з буряка

Заправка з буряка для борщу на зиму

 

Заправка з буряка для борщу на зиму

Для приготування такої заправки на зиму для борщу вам потрібно взяти продукти з цього списку:

  • Томати — один кілограм щільних помідорів;
  • Буряк — 3 кілограма буряків;
  • Морквина — один кілограм;
  • Капуста — 2 кілограми;
  • Ріпчасту цибулю — один кілограм;
  • Болгарський перець — півкілограма;
  • Пісок цукровий — 250 грам;
  • Оцет столовий — 200 грам оцту по 9%;
  • Сіль — 4 столові ложки;
  • Рослинна олія — близько 250 грам.

Приготування бурякової заправки для борщу на зиму

Всі овочі потрібно дуже добре вимити, після цього порізати якомога дрібніше перець і цибулю. Перець попередньо потрібно почистити від насіння. Далі ви повинні порізати маленькими шматочками помідори. Буряк і моркву треба почистити. Потім все це найкраще натерти на крупну сторону тертушки.

Тепер потрібно взяти капусту, зняти з неї всі пошкоджені листя зверху, після цього потрібно капусту порізати дуже тонко, так, як ви це робите зазвичай, коли готуєте борщ.

Потім потрібно взяти каструлю досить великого розміру, але не менше, ніж на літрів 10, в неї треба покласти овочі. Все треба змішати, а потім тушкувати протягом хвилин 20, постійно помішуючи всю заготовку.

Тепер потрібно взяти банки стерилізованими і все розкласти. Закочуйте і вкутуйте, як звичайно.

Зберігайте тільки в прохолодному місці.

...