Які заготовки на зиму можна зробити з моркви

Які заготовки на зиму можна зробити з моркви

Такий смачний і вітамінний овоч, як морква, присутній в більшості заготовок на зимовий період соусів і закусок. А ось окремі рецепти зустрічаються вкрай рідко.

Даний овоч присутній в раціоні кожного українця регулярно. Його додають в найрізноманітніші страви для додання їм пікантності і поліпшення смаку. А ось зимові заготовки з моркви менш популярні у господинь. Все тому, що досить складно зробити смачну консервацію без додавання додаткових овочів.

Для цього необхідно вивчити спеціальні рецепти. Найцікавіші і доступні з них опубліковані далі.

Маринована морква по-корейському на зиму

 

Маринована морква по-корейському на зиму

Як і будь-який інший овоч, моркву можна консервувати і закочувати на зиму у всіляких маринадах, підкреслюючи її смак за допомогою різних підходящих приправ. Звичайно, один з найпопулярніших рецептів заготовки моркви серед кухарів всіх країн — по-корейському. Приготувати це смачне і пікантне блюдо можна декількома способами.

Перший спосіб заготовки моркви по-корейському на зиму

знадобиться:
1 кілограм свіжої моркви, 8-9 зубчиків часнику, невеликий шматочок перцю (пекучого).

Заливка:

0,5 літра кип’яченої води, 7 столових ложок цукру-піску, 1 столову ложку солі, 250 мілілітрів соняшникової або оливкової олії, 3,5 столової ложки винного або яблучного оцту.

Приготування:

Для початку необхідно подрібнити моркву. В ідеалі для цього використовувати традиційну велику тертку, а не блендер та інші подрібнювачі. Далі буде потрібно подрібнити на самій дрібній тертці все часникові зубчики, а після змішати їх з морквою.

Варто відзначити, що остаточна кількість часнику в рецепті залежить від смаків самої господині і всіх інших членів родини. Його можна як скорочувати, так і навпаки збільшувати.

Морквину з часником потрібно не турбувати 10-15 хвилин, щоб овочі встигли пустити сік. А за цей час можна встигнути підготувати банку до консервації. Для цього її потрібно ретельно вимити і простерилізувати над паром.

Далі в банку покласти приготований шматочок пекучого перцю, а зверху засипати його перемішаними соковитими овочами. Морквина з часником повинні майже повністю наповнити банку. Тепер овочі буде потрібно залити окропом, накрити банку зверху рушником і знову не чіпати 10-15 хвилин.

А поки саме час зайнятися заливкою. Щоб її приготувати, воду треба вилити в невелику каструльку, додати до неї цукор, сіль, оцет і рослинне масло, потім перемішати всі інгредієнти і поставити на середній вогонь. Після закипання заливку необхідно залишити на вогні ще на пару хвилин.

По закінченні 10-15 хвилин воду з банки слід злити, а овочі закрити гарячою заливкою і закупорити кришкою. Смачна закуска готова. Її можна як залишити настоюватися до зими, так і відкривати і насолоджуватися пряним ароматним блюдом вже через добу.

Другий спосіб маринування моркви по-корейському на зиму

 

Другий спосіб маринування моркви по-корейському на зиму

Знадобиться:
0, 5 кілограма свіжої моркви, 1 столова ложка звичайного, яблучного або винного оцту, 50 мілілітрів соняшникової або оливкової олії, 0,5 чайної ложки чорного перцю, 0, 5 чайної ложки коріандру, сіль, 0, 5 чайної ложки цукру-піску.

Приготування:

Для початку потрібно почистити щіткою і вимити моркву, а потім натерти її на спеціальній тертці корейській. Якщо такої терки в господарстві немає, то підійде будь-яка з великими отворами. Далі знадобиться додати столовий, яблучний або винний оцет, перець, коріандр та інші складові. Соняшникова або оливкова олія — підігріти в мікрохвильовій печі і також додати до суміші.

Після цього всім інгредієнтами помістити в зручний глибокий лоток, накрити поліетиленовою плівкою і залишити маринуватися на 18-25 годин. В процесі маринування варто також іноді діставати лоток і струшувати всю масу. Коли морква замаринується, її можна перекласти в попередньо простерелізовану банку і закрити кришкою. Зберігається таке блюдо дуже довго.

Консервована морква з помідорами і цибулею

Ще смачнішими заготовки з моркви вийдуть, якщо урізноманітнити даний овоч томатами та цибулею. Є дуже цікавий рецепт приготування закуски з даних овочів.

Консервована морква з помідорами і цибулею

Знадобиться:

1 кілограм свіжої морквини, 3-4 томати, 2 великих цибулини.
Для заливки: 0,7 літра кип’яченої води, 2,5 столові ложки лимонки, 1 столова ложка насіння кмину, 50 грам цукру-піску, 25 грам солі.

Приготування:

Першим ділом моркву потрібно помити, ретельно почистити щіткою і нарізати кружечками. Потім також помити, почистити і порізати помідори і цибулю. Для заливки в воду додаються всі інгредієнти по черзі, далі суміш кип’ятять протягом 30 секунд і знімають з вогню.

Після цього овочі необхідно впритул один до одного укласти в заздалегідь підготовлені і оброблені паром банки і доверху покрити киплячій заливкою. Далі слід закрити їх кришками і перевернути кожну вниз кришечкою до повного охолодження закуски. І тільки потім — прибрати всі баночки в темне прохолодне місце для зберігання.

Інші рецепти консервації моркви

Якщо до моркви додати свіжу петрушку разом з корінням, то смак закуски вийде ще більш пікантним і цікавим.

Інші рецепти консервації моркви

Знадобиться:

1 кілограм свіжої моркви, 200 грам свіжої петрушки разом з корінцями.

Для заливки:

0, 5 літра води, 0, 5 літра саморобного яблучного соку, 0, 2 літри будь-якого рослинного масла, 2 зубчики часнику, 10 горошин чорного перцю.

Приготування:
Морква, зелень і коріння петрушки потрібно ретельно промити під проточною водою і подрібнити. А потім овочеву масу опустити в киплячу воду на півхвилини і тут же викласти в друшляк, щоб вся зайва рідина скла.

В цей час варто приготувати заливку, змішавши всі інгредієнти по черзі і скип’ятивши суміш на повільному вогні.

Далі — розкласти овочі по стерилізованих банках разом з часником і горошинами чорного перцю, додати заливку і якнайскоріше закатати.

Крім салатів і закусок можна також зробити дуже оригінальну приправу, яка підійде до багатьох страв.

Знадобиться:

1 кілограм моркви, 250 мілілітрів соку обліпихи, 0, 5 склянки цукру-піску, 1 головка часнику, 0, 5 чайної ложки солі.

Приготування:

Морква потрібно ретельно вимити, почистити і крупно порізати. Далі засипати її цукром, помістити в алюмінієву каструлю і додати трохи води. Коли овочі проваряться до повної готовності на середньому вогні, морквину необхідно перетворити в пюре за допомогою блендеру або просто протерти через дрібне сито.

Потім — додати до морквяної масі обліпиховий сік, натертий на дрібній тертці часник і сіль. Ретельно розмішану овочеву масу після цього слід укласти в невеликі маленькі баночки і закрити кришками. Зберігати приправу потрібно обов’язково в холодильнику.

Всі перераховані заготовки на зиму зробити дуже просто. Такі рецепти будуть доступними і зрозумілими навіть для початківців господарок. Всю зиму можна буде насолоджуватися смачними і корисними закусками, які стануть прекрасним доповненням до будь-якої страви.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!