Які 12 страв мають бути на різдвяному столі

Які 12 страв мають бути на різдвяному столі

Традиційно в святвечір на столі має бути 12 пісних страв. Весело і смачно зустрівши Новий рік, ми з нетерпінням чекаємо ще одне, не менш важливе і цікаве свято — Різдво Христове. Здавна він супроводжується колядками, іграми, забавами і особливим вечерею. Напередодні Різдва дотримуються особливо суворого посту і, традиційно, в цей вечір більшість господинь подають на стіл 12 (по числу апостолів) пісних страв, як це колись робили бабусі та прабабусі .

Одне з основних і головних страв, яке готується на Різдво — сочиво (кутя). Саме з нього і потрібно починати вечерю, адже, згідно з повір’ями, воно дарує здоров’я і благополуччя на весь наступаючий рік. Існує безліч рецептів сочива, і з одним з них ми зараз вас познайомимо.

Кутя — господиня різдвяної трапези

Отже, вам знадобиться: пшениця (зерно) — 200 грам, очищені горіхи — 30 грам, мак — 150 грам, родзинки — 50 грам, фрукти, ягоди або варення, а також 0,5 склянки вершків, мед і ванільний цукор.

Кутя - господиня різдвяної трапези

Пшеницю треба добре промити, залити гарячою водою і варити в каструлі на повільному вогні до м’якості, періодично доливаючи гарячу воду. Мак теж промити, запарити гарячою водою (але не окропом!) На 2-3 години. Після чого розтерти і додати в масу мед, ванільний цукор (або варення), горіхи, родзинки, фрукти і вершки. Все це з’єднати з вареною пшеницею і подавати на стіл в охолодженому стані.

Якщо кутя — господиня різдвяної трапези, то узвар — господар, адже без нього в старовину не обходився жоден святвечір. Вариться узвар (компот) із сушених яблук, груш, слив, абрикосів, а також ягід глоду і шипшини. Готувати його дуже легко — сухофрукти і ягоди необхідно на півгодини замочити в холодній воді, після чого опустити в киплячу воду з цукром і варити близько 15 хв. В кінці можна додати родзинки і дати настоятися дві години.

Крім сочива та узвару на столі повинні бути ще 10 страв. Традиційно це були вареники, млинці, пиріжки, капусняк (суп) або капусняк (пиріг), голубці, гарбузове, бурякові або картопляні, квасоля або горох під соусом, хлібці і пряники.

Пропонуємо вам ще кілька цікавих рецептів різдвяних страв:

Капусняк — ситний, смачний і дуже простий у приготуванні пиріг.

Для тіста: на 1 кг борошна — 25-50 г дріжджів, 2 склянки води, одна чайна ложка солі. Для начинки потрібна 1 морква, дві цибулини, півкачана капусти, 0,5 склянки томатного соку, одна чайна ложка цукру, сіль і перець за смаком.

Спосіб приготування: розчинити в 0,5 склянці теплої води дріжджі, додати ще 0,5 склянки підсоленої води і потім поступово додавати борошно і решту води. Замішуємо тісто і залишаємо його на 1 годину в теплому місці. Тим часом готуємо начинку: цибулю дрібно порубати, моркву потерти на крупній тертці і обсмажити все в рослинному маслі. Далі додаємо до маси дрібно нарубану капусту, сіль, цукор, чорний перець і ще трохи обсмажуємо. Потім заливаємо все томатним соком і тушкуємо на повільному вогні.

Після цього тісто поділяємо на дві частини і розгортаємо їх. На одну частину (вона повинна бути товщою) накладаємо охолоджену начинку, а другий накриваємо зверху і защипуємо краю. Пиріг ставимо в духовку і запікаємо до готовності.

Бурякова ікра — одне з найоригінальніших овочевих страв

Бурякова ікра - одне з найоригінальніших овочевих страв

Вам знадобляться 3-4 середніх буряка, одна цибулина, одна морква, близько 100 грам рослинного масла, 0,5-1 стакан (залежно від густоти) томатного соку і сіль. Спочатку натерту на крупній тертці моркву і дрібно нарізану цибулю обсмажуємо в олії до золотистого кольору, після чого додаємо до них натертий на тертці свіжий буряк. Коли все приготується, додаємо сіль, томатну пасту і тушкуємо ще 5 хвилин. Готову ікру зверху можна прикрасити зеленню і дольками лимону.

Пряники та печиво — найкращі домашні ласощі для колядників

Ось рецепт традиційних медового пряничка. Розчиніть 0,75 склянки меду в 0,25 склянки води і нагрійте до температури приблизно 70 градусів. У цю рідину додайте 100 грам розм’якшеного вершкового масла і гарненько перемішайте. Потім в остигнула масу покладіть 1 яйце, по пів чайної ложки меленої гвоздики і кориці, перемішайте. Сюди ж додайте 3 склянки борошна, змішаного з содою (пів чайної ложки), і замісіть.

Викладіть тісто на дошку, посипану борошном, розкачайте пласт товщиною приблизно 1 см і «виріжіть» склянкою пряники. Викладіть їх на деко, зверху змастіть яйцем, посипте подрібненими горіхами і випікайте в духовці при помірному вогні протягом 10-15 хв.

Готуючи страви на різдвяну вечерю, пам’ятайте, що найголовніша родзинка — гарний настрій. Адже саме з любов’ю приготована кутя подарує вам і вашим близьким здоров’я і благополуччя, а пишні ароматні прянички порадують малюків. Щасливого Різдва!

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!