Як зварити яйце

Як зварити яйце

Режим здорового харчування означає не тільки правильні поєднання продуктів, але і їх грамотну кулінарну обробку. Деякі кулінари цікавляться, як правильно варити яйця, в тому числі перепелині, некруто і круто, і як їх калорійність відбивається на денному раціоні. Ці продукти рекомендується вживати як при дієтичному харчуванні, так і для поповнення організму протеїном, вітамінами і мінеральними речовинами.

Курячі яйця — легкозасвоюваний поживний продукт, який дуже часто подають як самостійне блюдо. Це ідеальний сніданок! Не рідше його включають і до складу інших страв, особливо салатів. Для планування енергетичної складової денного раціону, в який включаються курячі або перепелині яйця, враховується їх калорійність.

Курячі яйця - легкозасвоюваний поживний продукт

Калорійність курячого «золота» становить близько 79 калорій, хоча вона в великій мірі залежить від харчування курки і від розміру самого яйця. Зрозуміло, що калорійність складається з енергетичної цінності білка та жовтка, а тому, при підрахунку енергетичної цінності денного раціону, слід враховувати, що калорійність білка складає всього чверть від загальної калорійності яйця. Також зауважимо, що енергетична цінність вареного і свіжого яйця — однакова!

Перепелині яйця — найдавніше натуральні ліки, їх корисні властивості взагалі важко переоцінити! Тому їх часто включають в дієти і щоденні меню.

Якщо порівнювати їх з курячими, то в них в 3-5 разів більше корисних речовин, причому продукт перепілок ніколи не викликає алергії, що дуже цінно для дитячого харчування. Скільки калорій в ціх маленьких плямистих ліках? Всього-то 17 калорій!

Як зварити яйце: загальна технологія

Як зварити яйце: загальна технологія

Здавалося б, ну що може бути простіше? Але скільки разів ми чи переварювали або недоварюють продукт? Скільки хвилин, насправді, варити яйця не круто у і круто? Також досить часто трапляється, що ми нервуємо через те, що не можемо швидко очистити шкаралупу — в результаті білка в блюді стає значно менше, ніж належить за рецептурою. Знайомі ситуації?

Отже, як варити яйця без розчарувань:

  1. Миємо шкаралупу щіточкою або губкою. Санітарна обробка — обов’язкова! Це безпека для здоров’я.
  2. Наливаємо в невелику каструлю холодну воду, опускаємо в неї потрібну кількість яйцеклітин курки і включаємо вогонь. Час варіння залежить від ваших цілей, а відлік часу починається від моменту закипання води. Як тільки вода з продуктом закипить, перемикаємо на середній вогонь — бурхливого кипіння бути не повинно.
  3. Поки яєчка варяться, приготуйте воду для їх якнайшвидшого охолодження — від цього залежить легкість їх очищення від шкаралупи. У простору ємність налийте максимально холодну воду і навіть киньте в неї кілька кубиків льоду.
  4. Після відварювання продукту протягом визначеного часу, ложкою по черзі (швидко) виймаємо зварені яєчка і опускаємо в крижану воду. Через 2 хвилини охолодження їх можна легко очистити.

Варені яйця відрізняються назвами, які говорять про ступінь твердості яєчного жовтка.

Запам’ятовуємо час варіння від моменту закипання для різних видів страв:

  • Некруто — 3 хвилини
  • В мішечок — 4 хвилини (в середньому), залежить від величини самого яйця.
  • Круто — 7 хвилин.

А як же готувати перепелині яйця і скільки за часом їх варити?

 

як же готувати перепелині яйця

Технологія майже не відрізняється від вище викладеної, але є деякі відмінності! Шкаралупа перепелиних яєчок — дуже тонка, тому варити їх слід в підсоленій воді, яка охороняє їх від розтріскування. Перепелині яєчка не круто варяться 1,5 хвилинки, а круто — 5 хвилин! Хоча такий корисний продукт краще випити сирим!

Поради

  • Каструльку потрібно використовувати такого розміру, щоб яйця прилягали один до одного і не стикалися в процесі відварювання. Ніколи не кладіть продукти в два ряди, інакше ступінь готовності може бути різною.
  • Яйця повинні бути покриті водою на 1 см вище поверхні шкаралупи.
  • Не допускайте бурхливого кипіння води — продукт вариться на середньому вогні.
  • Для відліку часу використовуйте таймер. Якщо його немає, то поставте поруч годинник або включите будильник на мобільному телефоні.
    Для більшої міцності шкаралупи, щоб уникнути її розтріскування в процесі варіння, додайте у воду чайну ложку солі або 2 столові ложки оцту.
  • Ніколи не переставляйте каструлю із звареними писанками з плити під струмінь холодної води. В цьому випадку охолодження продукту буде поступовим, а значить, шкаралупа надійно скріпиться з білком. Охолодження має бути миттєвим!
  • Для легкого очищення шкаралупи, її потрібно розбити об стіл або ложкою і опустити зварені яйця на кілька хвилин у холодну воду. Вода проникне під шкаралупу, і ви легко знімете її.
  • Дуже свіжий продукт птиці вариться довше на 1-2 хвилини. Враховуйте цей нюанс!
  • Перед відварюванням заздалегідь викладіть їх з холодильника і добийтеся нагрівання продукту до температури водопровідної води. Через різкий перепад температур шкаралупа може тріснути.

Як бачите, наука легка — як зварити яйце не круто, круто, в мішечок, щоб результат був чудовий, як для сніданку і для легкого перекусу, так і для салатної нарізки та прикраси страв!

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!