Як зварити смачний борщ

Як зварити смачний борщ

Про те, як зварити смачний борщ, знає кожна господиня. Інша справа, що вкладається в поняття смачний борщ. У кожній родині вважають по-своєму: для когось це український борщ з пампушками, для когось — зелений, хтось думає, що найправильніший борщ — холодний, а хтось — обпікаючи-гарячий, з шматком м’яса і сметаною. І кожна буде думати, що саме цей простий рецепт борщу — найправильніший.

Простий рецепт борщу

Щоб знати, як зварити смачний борщ, треба розуміти, що вкладає в це визначення кожна конкретна сім’я. Я буду описувати простий рецепт борщу, який ми вважаємо в нашій сім’ї традиційним: з капустою, м’ясом і буряком. І для того, щоб приготувати червоний борщ з м’ясом, потрібні наступні продукти

  • М’ясо будь-яке, бажано, на кісточці — 0,5- 1 кг
  • Картопля свіжа — 6-8 шт.
  • Капуста свіжа — невеликий качан, приблизно, 1 кг
  • Морква свіжа, середньої величини — 1 шт.
  • Буряк свіжий, середньої величини — 1-2 шт.
  • Перець болгарський, солодкий, великий — 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста, середньої величини — 1 шт.
  • Томатна паста — 2 ст. л.
  • Помідор свіжий — 1 шт.
  • Часник, свіжий — 1-2 зубчики
  • Борошно — 1,5 ст. л.
  • Олія соняшникова рафінована — для обсмажування овочів
  • Спеції: сіль, сухі спеції для перших блюд, лавровий лист
  • Свіжа зелень
  • Майонез або сметана — на смак.

Цей список може бути скоректований, в залежності від смакових пристрастей і фінансових можливостей, обов’язковими інгредієнтами тут є картопля, буряк, цибуля, морква і капуста. Можна обійтися без м’яса (і тоді це буде пісний борщ), можна з легкістю обійтися без свіжих помідорів, навіть без томатної пасти і муки для засмаження, але от без цих овочів червоний борщ вже не може називатися борщем.

Ну, що ж, почнемо.

Рецепти для початківців: як зварити смачний борщ

Шматок м’яса промийте в холодній воді, зріжте з нього темні, грубі плівки, якщо вони на ньому є. Всупереч всім рецептами борщу, в яких пропонують використовувати для приготування перших страв тільки найсмачніші і добірні шматки м’яса, я вважаю, що тут господині видають бажане за дійсне.

Рецепти для початківців: як зварити смачний борщНе всі з молодих сімей можуть дозволити собі готувати виключно з м’яса вищого ґатунку. Як правило, вони приберігають шматочки краще для других блюд, кидаючи в бульйони для супів що гірші. Головне, щоб навар був. А навар буде з будь-якого м’яса, навіть, самого непридатного. До речі, бували в нашій сім’ї і дні, коли замість м’яса я кидала в воду для бульйону звичайну шкуру, зрізану з шматка м’яса. Ну, знаєте, під якою ще шар сала або підшкірного жиру? Так ось, смак борщу не страждав ніскільки. Хоча, може, звичайно, тому, що в нашій родині в принципі не надто люблять варене м’ясо. Але, ми щось говоримо про борщ, а не про варене м’ясо! А його смак від якості м’яса залежить мало.

Зрозуміло, якщо є можливість готувати з першосортного м’яса, нехтувати цією можливістю не варто.

Ну, я трохи відволіклася. Продовжимо. Шматок м’яса залити холодною водою і поставити каструлю на вогонь. Кількість води — абсолютно неважливо, але, в будь-якому випадку, вона повинна повністю покрити м’ясо. Це залежить від того, якою мірою жирності повинен бути борщ. Хтось любить, щоб борщ був жирним, хтось любить більш пісний, знову ж таки, про калорії печеться. Будемо вважати, що на шматок м’яса в 1 кг цілком достатньо води 2-2,5 літра. Тобто, беріть каструлю на 3-4 літра, щоб умістити весь вміст. Поки вода не закипіла, займіться підготовкою овочів.

рецепти для початківців: як готувати борщНашаткуйте капусту, почистіть цибулю, моркву, буряк, очистіть перець від насіння, вийнявши з нього середину з плодоніжкою. Картоплю поки не чіпайте, ще рано. Інакше вона почорніє і висохне, і борщ вийде несмачним.

Після того, як вода закипіла, зніміть шумівкою накип, зменшіть вогонь під каструлею. Щоб зняти весь накип, каструлю треба відсунути трохи вбік від центру конфорки, щоб накип утворювалася тільки з одного боку. Після того, як нового накипу утворюватися не буде, можна чистою серветкою акуратно зняти її і зі стінок каструлі.

Зніміть ложкою плаваючі зверху в бульйоні жовті плями жиру, і злийте їх в чисту тарілку. Він нам ще знадобиться. Час від часу повторюйте цю процедуру.

Посоліть бульйон. Врахуйте, що при варінні вода трохи википить, тому, соліть менше, дещо не досолюючи. Накрийте каструлю кришкою, щоб «покипіло», і забудьте про борщ приблизно на годину, залежно від сорту та віку м’яса. Яловичина і баранина вариться трохи довше, а для борщу зі свининою і 35-40 хвилин вистачить.

А ось тепер і починається, власне, приготування і відповідь на питання, як приготувати смачний борщ. І простий рецепт борщу починається з приготування овочевої заправки.

Почистіть картоплю, помийте її, видаліть всі цятки і поріжте її шматочками, не надто крупно, але й особливо дрібнити не треба. Тим більше, що багато хто вже в тарілці розминають картоплю ложкою. Запустіть картоплю в бульйон, знову доведіть його до кипіння і, поки картопля вариться, нашаткуйте капусту. Опустіть і її в каструлю.

простий рецепт борщу покрокові фото

Нашинкуйте цибулю і овочі, що залишилися. Налийте на сковороду олію і, коли вона розігріється, покладіть цибулю на сковороду і злегка її обсмажте, помішуючи. Туди ж покладіть порізаний тонкою стружкою перець і помідор, порізаний шматочками, потім — натерту на великій тертці моркву і, в останню чергу, буряк. Перемішайте все це, і накрийте сковороду кришкою — нехай трохи протушкується.

В банку або кухоль покладіть томатну пасту, борошно, гарненько розмішайте і розведіть холодною водою, інтенсивно перемішуючи, щоб не було грудок. Зніміть кришку зі сковороди і влийте туди при інтенсивному перемішуванні томатну пасту з борошном. Продовжуйте перемішувати вміст сковороди, поки колір томатної пасти не зміниться і не набуде більш яскравого відтінку. Все, заправка готова! Ще трохи, і смачний борщ буде готовий!

Тепер перелийте в каструлю все, що є на сковороді. Обережно, не обпечіться! Перемішайте борщ, і влийте в нього жир, який чекає на тарілці. Покладіть спеції.

Я використовую універсальну сушену приправу «Естетика смаку», що містить, крім цибулі і моркви, паприку, селера, карі, червоний перець і петрушку. Ви можете використовувати будь-яку іншу, або класти спеції окремо — головне, щоб без всяких підсилювачів смаку, глютамат натрію та іншої хімії.

До речі, у кого є підсобні господарства, можна заготовити стебла кропу і корінці петрушки і селери. Я раніше так і робила. Збирала з цих сушених палиць невелику в’язанку, міцно перев’язувала ниткою і опускала хвилин на 20 в майже готовий борщ. Потім, природно, цю в’язанку за нитку і виймала, щоб вона не заважала і не псувала зовнішній вигляд борщу в каструлі.

як зварити борщ рецепт - останній штрих

За 5 хвилин до того, як збираєтеся вимкнути борщ, покладіть в нього 1-2 зубчики часнику. Хто не любить дуже гострий смак, зубчики від шкірки НЕ очищайте, тільки обріжте з двох сторін кінчики, щоб витікав сік і аромат. А можна порізати часник дуже дрібненько або подрібнити в часничниці. Я, до речі, так і роблю. Залишилося тільки покласти лавр (2-3 листочка), і вимкнути вогонь під нашим кулінарним шедевром.

Поки борщ настоюється хвилин 10-20, наріжте зелень, приготуйте сметану або майонез, накрийте на стіл. А потім кличте обідати. І не забудьте оголосити, що тепер знаєте, як зварити смачний борщ, а цей простий рецепт борщу покладіть в закладки, під загальним заголовком Рецепти для початківців, тому що їх буде ще у мене досить багато. З голоду сім’я не помре!

...