Як зберегти зелень для супу і салату на зиму?

Приправа для супу і салату – зелень на зиму, яку завжди хочеться зберегти свіжою і ароматною, як влітку. Звичайно, в наш час магазини круглий рік спокушають покупців розкішними травами-приправами, але часто у таких продуктів приваблює лише зовнішній вигляд, а смак і аромат практично відсутні, та й ціни, буває, кусаються.

Як зберегти зелень для супу і салату на зиму?

Мене, думаю, зрозуміють ті городники, яких улюблені грядки неждано-негадано обдарували бурхливою і розкішною свіжою зеленню. У салати стільки силосу не додаси, ми хоч і ссавці, але все ж не корови. Залишається задуматися над тим, як урожай правильно зберегти – щоб холодною зимою і ранньою весною супи-салати мали аромат як влітку.

На мій погляд, доступні способи – сушка, заморожування і холодне соління. Вони дозволяють максимально зберігати користь, аромат, смак, а готова продукція не займає багато місця. Консервований кріп мене не вразив – багато солі, дивний аромат.

загалом, вирішила заморожувати, солити і сушити і ось вже багато років, не шкодую!

  • Час приготування: 15 хвилин.
  • Кількість: кілька банок по 150 г.

Інгредієнти для приготування зелені для супу і салату на зиму:

  • 500 г кропу зі стеблами;
  • 500 г петрушки з корінцями і стеблами;
  • 2-3 стручка свіжого чилі;
  • 250 г морської солі.

Спосіб приготування приправи для супу і салату із зелені на зиму:

Кріп збираємо вранці, щоб насолодитися самим смачним городнім запахом на світі! Обриваємо із стебел ніжні гілочки, кладемо в друшляк, промиваємо проточною водою, обсушуємо. Стебла не викидаємо, залишаємо осторонь.

Як зберегти зелень для супу і салату на зиму?

Петрушку видирамо з корінням, обполіскуємо, потім кладемо спочатку в таз з холодною водою на 10 хвилин, щоб добре промилася земля. Потім відрізаємо стебла з корінцями, верхівки, також як кріп, миємо проточною водою, обсушуємо.

Як зберегти зелень для супу і салату на зиму?

Спосіб 1. Сушимо зелень.

Гострим ножем дрібно нарізаємо стебла кропу і петрушку з корінцями – довжина шматочків не більше половини сантиметра. Викладаємо зелень рівним шаром на деко або піднос. Сушити можна на повітрі або в духовці. Я сушу на сонячному підвіконні, щоб там не говорили про втрату вітамінів і корисних речовин, результат дуже непоганий.

Періодично струшуємо піднос, щоб трава сохла рівномірно. На сушку йде від декількох годин до декількох днів.

Все складаємо в баночку – суха частина готова.

Як зберегти зелень для супу і салату на зиму?

Спосіб 2. Заморожуємо зелень.

Дрібно нарізуємо зелену частину трави – кріп і петрушку. Раджу використовувати для цих цілей широкий ніж або спеціальний ніж для зелені. Порізану траву кладемо в глибоку миску.

Як зберегти зелень для супу і салату на зиму?

Беремо гострий перчик чилі – у мене був червоний і жовтий, ріжемо дрібно разом з насінням і мембраною, додаємо в миску.

Готову зелену масу фасуємо в невеликі пакети і відправляємо в морозильну камеру. Коли маса замерзне, досить відламати або відрізати невеликий шматок і покласти прямо в салатник з нарізаними овочами. Це спосіб зберігання – заморожування.

Як зберегти зелень для супу і салату на зиму?

Спосіб 3. Зберігання зелені в холодильнику.

Для зберігання приправи в холодильнику насипаємо морську сіль, краще велику.

Як зберегти зелень для супу і салату на зиму?

Вдягаємо медичні рукавички, перетираємо, щоб вийшла густа маса – так вона займе вдвічі менше місця.

Як зберегти зелень для супу і салату на зиму?

Розкладаємо приправу в чисті банки, прибираємо в холодильник. Там зелень для супу і салату на зиму буде зберігатися кілька місяців.

Як зберегти зелень для супу і салату на зиму?

Смачний соус із зелені для супу і салату: беремо 150 г звичайної сметани, додаємо 2 чайні ложки солоної приправи, перемішуємо і готово!