Як замаринувати шашлик в кефірі

Як замаринувати шашлик в кефірі

Минув той давній час, коли найкращою стравою був шматок смаженого мамонта — сучасним «мисливцям» потрібно щось більш оригінальне. Невідомо, хто першим придумав рецепт шашликів на кефірі, але цей метод — один з найбільш затребуваних серед шанувальників заміських поїздок і пікніків. М’ясо, оброблене цим кисломолочним продуктом, знаходить дивовижну ніжність і соковитість, що є вагомим аргументом випробувати цю технологію.


Шашлик на кефірі — один з простих, але дієвих рецептів, що підходять навіть для страв дитячої кухні. Головна перевага кефірного маринаду в тому, що кисломолочні бактерії здатні глибоко проникнути в волокна м’яса і розм’якшити його.

Секрети «правильного» шашлику

Як відомо, вінцем і «коронною стравою» практично будь-якого виїзду на лоно природи є правильно приготоване шашликове м’ясо. Щоб ваші труди не пішли прахом, корисно буде знати невеликі кулінарні таємниці, як замаринувати м’ясо для особливо вдалої страви.

Секрети "правильного" шашлику

  • З надто пісного м’ясного продукту у вас навряд чи вийде смачне частування. Віддайте перевагу шматочку, що має помітні жирові прошарки — вони не дадуть шашлику висохнути в щось незрозуміле на шампурі.
  • Чим світліший колір вподобаного м’ясного шматочка, тим він свіжіший. Місце зрізу має бути матово-гладким, без кров’яних згустків і глянцевого слизького відблиску (це показник несвіжості продукту).
  • Шашлик на кефірі, рецепт якого ми вивчаємо, слід замочити як мінімум за пару-трійку годин до запланованої поїздки — тоді м’ясо просочиться ароматом маринадних компонентів і вийде дивно смачним.
  • Чим жорсткіше м’ясо, з якого ви збираєтеся готувати шашлик, тим кисліше має бути кефір, який ви будете використовувати в якості заправки.
  • Якщо потрібного кисломолочного продукту під рукою не виявилося, замініть його кисляком, ряжанкою, натуральним нежирним йогуртом. Словом, підійде будь який молочний продукт, в якому містяться бактерії, відповідальні за процес бродіння: саме вони беруть безпосередню участь у процесі розм’якшення м’ясних волокон.
  • Чим більш пісне м’ясо ви вибрали, тим жирніший молочний продукт можна використовувати. Якщо ж шматок попався жирний, то заправте його знежиреним або 1-процентним кефіром.

Шашлик «Боярський»

ІнгредієнтиШашлик "Боярський"

  • Свинина свіжа — 1 кг
  • Цибуля ріпчаста — 3 великі головки
  • Кефір 2,5% жирності — 500 мл
  • Чорний перець мелений — половинка ч. л.
  • Сіль — за смаком
  • Цукор — половинка ч. л.
  • Рослинна олія — 3 ст. л.
  • Петрушка свіжа — невеликий пучок

Приготування

Вся принадність цього рецепта шашлику на кефірі в тому, що м’ясо виходить м’яке, з ледь вловимими вершковими нотками і без тієї кислинки, яка зазвичай виникає при застосуванні лимона або оцту. Таке частування неодмінно стане «цвяхом програми» на будь-якому пікніку і миттєво «відлетить» з тарілок.

  1. Свинину добре промиваємо та нарізаємо шматочками розміром приблизно як коробок з-під сірників.
  2. Цибулини (їх може бути і більше число — залежно від ваших побажань) очищаємо і нарізаємо великими кільцями.
  3. Зелень обмиваємо під струменем води, гарненько струшуємо і дрібненько шаткуємо.
  4. У глибоку каструльку або миску висипаємо нашатковану зелень і заливаємо належну кількість масла. Викладаємо в ту ж ємність м’ясо для шашликів і доливаємо зовсім небагато кефіру. Починаємо вимішувати компоненти як тісто, як би «забиваючи» кефірний маринад в волокна свинини.
  5. Поступово доливаємо в посуд кефір, що залишився, стежачи за тим, щоб шматочки немов обгорталися ним, а не просто плавали. Додаємо сіль і перець (кому скільки потрібно).

Наш шашлик, маринований в кефірі, буде готовий не менш, ніж через чотири-п’ять годин (для більшої впевненості можна поставити його під гніт). Надягаємо шматочки на шампури, чергуючи з цибульними кільцями.

Ми абсолютно впевнені, що маринування свинини кисломолочним продуктом неодмінно оцінять всі гості: і дівчата, які віддають перевагу менш гострим стравам, і чоловіки, які вважають його прекрасною закускою, і найменші учасники пікніка.

Ідеї для кулінарних експериментів

 

Ідеї для кулінарних експериментів

  • У процесі створення маринаду використовуйте часник. Розімніть в часничниці кілька часточок або дрібно пошматуйте їх ножем і введіть у марінадну суміш.
  • Як доповнення до рецептом шашликів на кефірі чудово підійдуть орегано, хмелі-сунелі, чебрець, червоний перчик — одним словом, практично будь-які приправи, з якими вам подобається готувати м’ясо в домашніх умовах.
  • Деякі кулінари радять додати в заправку четвертинку лимона або лайма — цей інгредієнт додасть страві ледь відчутні цитрусові нотки.
  • Замість свинини можна взяти яловичину, баранину, курятину — залежно від ваших уподобань.

Один раз спробувавши шашлик на кефірі, ви неодмінно станете затятим шанувальником цієї страви!

...