Як харчуватися в Різдвяний піст

Православні традиції дотримуються багатьма, навіть тими, хто не так часто відвідує церкву, особливо якщо відзначаються великі свята. Кожному великому православному святу передує період обмежень в харчуванні і розвагах, який вважається очисним від усього матеріального. Ось і різдвяний піст — це символ очищення, надії, звільнення своїх думок від усього зайвого і нав’язаного, спосіб приборкати свої бажання і ясніше побачити цілі. Існує думка, що в цей період потрібно обмежувати себе у всьому і харчуватися лише рослинною їжею, але насправді це зовсім не так!

Як харчуватися в Різдвяний піст

Навіть з невеликого списку дозволених продуктів можна приготувати різноманітні і надзвичайно смачні страви, головне — озброїтися своєю фантазією і не боятися експериментів!

Значення посту

Періоду обмежень в їжі передує одне з найважливіших християнських свят — Різдво. Пост починається 28 листопада, триває 40 днів і закінчується 6 січня (цей день іменують Святвечір). Так як він припадає на найхолодніші і суворі місяці, церква не накладає на віруючих занадто строгих обмежень: людям дозволені послаблення.

Значення посту

Але мало дотримуватися помірності в їжі — це не головне значення посту. В цей час ми повинні привести в порядок своє життя і думки, творити добро, допомагати ближнім своїм. Цей період знаменує духовне і моральне очищення, тому без бажання стати кращим і добрішим не морити свій організм — толку від цього не буде!

Що можна їсти в піст

За своїми правилами, Різдвяний (його також називають Пилипів) піст схожий на Великий, тобто нам потрібно на 40 днів відмовитися від молочних продуктів, будь-якого м’яса та яєць. Це не означає, що доведеться голодувати, адже можна приготувати чимало цікавих і різноманітних страв з круп, борошна, овочів, фруктів, риби та інших дозволених продуктів.

Що можна їсти в піст

В деякі дні посту дозволена виключно суха їжа, тобто можна харчуватися лише невареною їжею. Це обов’язкова умова дотримання поста для ченців, для простих віруючих же це вважається додатковим, але не обов’язковим подвигом. В ці дні рекомендується їсти сухофрукти, сирі фрукти і овочі, горіхи, мед, хліб, сіль, пити воду. Відмовитися потрібно від рослинного масла, будь-яких гарячих напоїв, всіх продуктів м’ясного походження.

Від початку Різдвяного посту і до 19 грудня по середах та п’ятницях нам потрібно утримуватися від їжі, що проходили термічну обробку, в понеділок можна готувати гарячі страви з рослинних продуктів, але обов’язково без масла. В інші дні дозволена і риба, і рослинна їжа, і вино. Окремо потрібно відзначити, що в православне свято 4 грудня (Введення Пресвятої Богородиці в Храм) суха їжа не дотримується і можна їсти всі дозволені продукти і вино.

З 20 грудня по 1 січня правила трохи змінюються. Треба їсти:

  • По середах та п’ятницях їжу, що не проходила термічну обробку (суха їжа);
  • Щопонеділка рослинну їжу, в тому числі і гарячу без додавання до неї рослинної олії;
  • По вівторках та четвергах можна і рослинну їжу (у тому числі і гарячі страви) з рослинною олією, і вино;
  • По вихідних (субота та неділя) віруючі можуть додати до свого раціону ще й рибу.

В останній тиждень перед Різдвом обмеження стають особливо строгими, тому рибу потрібно повністю виключити з раціону. В інші дні можна їсти:

  • В понеділок, середу та п’ятницю дозволена тільки їжа, що не проходила термічної обробки;
  • У вівторок та четвер — рослинна їжа, приготована будь-яким способом, але без додавання до неї рослинної олії.
  • У вихідні дні (суботу та неділю) можна їсти рослинну їжу (у тому числі і гарячу) з рослинним маслом.

Що стосується вживання морепродуктів, то однозначної думки про те, дозволені вони під час терміну посту чи ні, не існує. Хтось вважає, що вони прирівняні до риби і їх можна додавати в раціон в деякі дні, а хтось вважає, що кальмари, устриці, мідії, креветки, краби та інші продукти такого роду потрібно повністю виключити в цей період зі свого звичного раціону.

Кулінарні традиції Святвечора

Останній день посту, який припадає на переддень Різдва, називають Святвечором. У це свято прийнято збирати за столом всю родину, але їсти можна тільки після того, як на небі з’явиться перша зірка.

Кулінарні традиції Святвечора

Традиційне блюдо, яке обов’язково потрібно приготувати в Святвечір, — це кутя. Вона вважається обов’язковим атрибутом завершення посту і своєрідним ритуалом. За своєю суттю, це каша із зерен пшениці, ячменю, рису або інших круп, яка полита топленим цукром або медом. Зверху кутю посипають горіхами, сухофруктами, родзинками, маком або поливають варенням, так як блюдо обов’язково має бути і ситним, і солодким. До нього подають молоко, лісові або волоські горіхи, мигдаль або мак, яке дозволено вживати під час різдвяного посту. Приготувати кутю дуже просто, а на столі вона займе почесне місце головного блюда.

Якщо Різдвяний піст дотримується вперше, то не варто відразу ж намагатися обмежити своє меню у відповідності зі строгими правилами: це добровільна справа, і вона повинно приносити виключно задоволення і очищення, а не страждання.

...