Як вибрати хлібопічку

Як вибрати хлібопічку

Найсмачніший хліб — це домашній хліб, приготовлений за перевіреними рецептами у власній хлібопічці. Хлібопіч дозволяє випікати як простий хліб, так і з додатковими добавками, солодку здобу (кекси, багети, булочки), варити варення і навіть джем. Ось таку цінну помічницю ви можете отримати в одному кухонному приладі. Але як вибрати хлібопічку серед усього розмаїття моделей і виробників, представлених на сучасному ринку кухонної техніки?

Тут важливо визначити основні критерії, на підставі яких ви зможете підібрати найбільш відповідний прилад.

Технічні параметри хлібопічки

Конструкція

Отже, для початку розберемося з тим, з чого складається конструкція сучасної хлібопічки. Практично всі моделі хлібопічок мають складну конструкцію, що складається із зовнішнього пластикового або металевого корпусу, внутрішньої чаші (відерця), нагрівальних елементів, ложки для перемішування тіста, кришки і панелі управління (електронною або сенсорної).

Вага і габарити

 

вибір хлібопічки

Хлібопічки, є досить вагомими і габаритними кухонними приладами, середня вага яких може складати від 4 до 8 кг. Тому краще заздалегідь виділити окреме місце на кухні для вашої помічниці, подалі від плити або духовки. Для малогабаритних кухонь кращим варіантом стануть компактні і легковагові моделі, для великих кухонь підійдуть будь-які моделі різних розмірів.

Потужність

При виборі хлібопічки важливо враховувати номінальну потужність приладу. Потужність хлібопічки становить 450-850 Вт, а це означає, що висока потужність хлібопічки забезпечить високу швидкість роботи приладу.

Базові функції хлібопічки

Базовим функціоналом оснащені практично всі моделі хлібопічок. До них відносяться:

  • Функція рівня піджареної верхньої кірки: від світлої до темної.
  • Функція замісу тіста (дріжджового, бездріжджового).
  • Функція випічки звичайного хліба з хрусткою кіркою і м’якою серцевиною.
  • Функція прискореної випічки (мається на більшості моделей, крім «бюджетних»).

Додаткові функції хлібопічки

 

Додаткові функції хлібопічки

Ці функції безпосередньо пов’язані з ціною на хлібопічку — чим більше функцій, відповідно тим вище ціна. До додаткових функцій можна віднести:

випічку чорного, житнього, а також хліба з різними добавками (цибулевої, з висівками, горіхами, насінням, родзинками та ін);
приготування різноманітної солодкої здоби — кексів, пасок, булочок (з додаванням горіхів, родзинок, кураги, меду і т.д.),
приготування джемів і варення.

Вибір моделей з наявністю подібних функцій залежить від ваших кулінарних побажань і фінансових можливостей. Якщо в сім’ї є діти, то приготування домашньої випічки без додавання консервантів і стабілізаторів — це правильний вибір, тим більше що хлібопіч дозволяє готувати домашню випічку та солодощі при низьких температурах, а, отже, немає ризику пригорання готового виробу. Якщо у когось з членів сім’ї є серйозні проблеми з ШКТ або зайвою вагою, в такому випадку модель хлібопічки з можливістю приготування дієтичного хліба з висівками просто незамінна. Приготування всіма улюблених джемів і варення також здійснюється виключно при низьких температурах, що дозволяє зберегти цінність і корисність готового продукту для всієї родини.

Солодку і смачну випічку дозволяє також готувати такий затребуваний кухонний прилад, як мультиварка.

Таймер і диспенсер

Таймер і диспенсер

У дорожчих моделях хлібопічок є диспенсер — пристрій, призначений для самостійного дозування компонентів. Тобто вам немає необхідності стежити за часом додавання того чи іншого інгредієнта. Диспенсер самостійно додає потрібні інгредієнти в блюдо в міру його приготування.
Крім диспенсера, більшість моделей приладів оснащено таймером, з можливістю встановлювати заданий час у тимчасовому інтервалі 12-15 годин.

До додаткових і вельми корисним функціям хлібопічки можна віднести функцію відкладеного старту і захисні функції (захист від дітей, збереження пам’яті при скачках електроенергії).

Відкладений старт

За допомогою даної функції, можливо, відкласти початок приготування будь-якої страви на заданий вами час. При цьому вам досить додати всі необхідні інгредієнти і виставити потрібну програму приготування (наприклад, свіжий хліб до ранкового сніданку або готові булочки до приходу дітей зі школи). Подібною функцією оснащені практично всі моделі хлібопічок: у бюджетних моделях максимальний час відкладеного старту становить не більше 3-3,5 годин, в дорогих моделях — до 14-16 годин.

Функція захисту від дітей

Така функція особливо корисна для тих, у кого є маленькі діти. В активному стані відбувається блокування верхньої кришки або дисплея управління з кришками. Таким чином, вам не варто побоюватися того, що діти включать прилад без вашого відома або відкриють кришку під час роботи хлібопічки.

Функція пам’яті при скачках електроенергії

Подібна функція, на жаль, присутня не в усіх моделях, проте є дуже корисною. При раптовому відключенні електрики, хлібопічка зберігає встановлені режими готування і відновлює роботу з того часу, на якому вона зупинилася. Збереження встановлених режимів можливо на певний проміжок часу — від 5 до 40 хвилин (залежить від конкретної моделі хлібопічки). При тривалій відсутності електрики, буде потрібно заново виставляти потрібний режим приготування страви.

Вага та форма готової продукції

 

як правильно вибрати хлібопіч

Важливий параметр вибору хлібопічки — вага готового продукту. Залежно від технічних характеристик, хлібопічки можуть виробляти хлібну продукцію вагою від 450 грам до 1 кг. При визначенні потрібної ваги готового виробу варто орієнтуватися на кількість членів сім’ї, а також обсяг споживаного продукту. Так для невеликої родини, що складається з двох чоловік, підійде модель хлібопічки, яка здатна виробляти готову продукцію вагою до 0,45 кг. Якщо в сім’ї є діти, в такому випадку краще вибрати прилади з продуктивністю продукції вагою до 0,75 кг. Великого сімейства підійдуть хлібопічки, здатні виготовляти продукцію, вагою до 1 кг. Важливо: чим більше вага буханця, тим більше габаритною буде хлібопічка.

Для правильного використання хлібопічки варто враховувати також місткість приладу. Місткість хлібопічи визначає вагу готового продукту, на який вона розрахована.

Більшість моделей хлібопічок розраховане на наступні об’єми:

  • об’єм від 1,3 л — 450-500 грам готового продукту;
  • об’єм 2,5 л — 650-750 грам продукту;
  • об’єм 3,3 л — 800-1000 грам продукту.

Функціональність хлібопічки полягає у можливості вибору потрібної форми готової випічки. Форма випічки, насамперед, залежить від комплектації приладу. Робоча чаша хлібопічки може мати квадратну або прямокутну (цегляну) форму, рідше зустрічається кругла форма. Крім усього іншого чаші можуть бути виконані з нержавіючої сталі або тефлону.
Чистити чашу необхідно виключно силіконової або дерев’яною лопаткою чи губкою. При наявності антипригарного покриття чаша додатково змащується маслом.

Виробники хлібопічок

Ну і на завершення кілька слів про основних виробників хлібопічок. Безсумнівне лідерство у виробництві даного приладу займають такі компанії, як: Panasonic, Hitachi, LG, Moulinex, Delongi,  Kenwood, Electrolux, Gorenje, Beko.
У більш дешевому сегменті представлена продукція наступних виробників: DEX, DELFA, Binatone, BELSON, BENTEN, Ariete.

Ну, ось, мабуть, і все, що необхідно знати будь-якій господині, щоб відповісти на питання: «Як вибрати хлібопічку?». Вдалих покупок і смачною домашньою випічки!

...