Як вибрати сковороду

Як вибрати сковороду

Безсумнівно, сковорода є незамінною помічницею на сучасній кухні. Адже, як відомо, смак приготовленої їжі залежить і від якості посуду, яку ми щодня використовуємо для створення смачних і корисних страв. Саме тому до питання вибору кухонного посуду варто підходити особливо ретельно. У даній статті мова піде про те, як вибрати сковороду за розміром і матеріалом виготовлення.

При виборі сковороди радимо звертати увагу на два важливі параметри — це діаметр виробу і матеріал, з якого він виготовлений. А тепер давайте більш детально розглянемо кожен з цих параметрів і почнемо з матеріалів, які застосовуються для виробництва сковорідок. Як правило, це чавун, сталь, алюміній, кераміка і тефлоновий сплав.

Типи сковорідок

Сковорідки чавунні

Сковорідки чавунні

Чавунні сковорідки багато хто пам’ятає ще з радянських часів. Не рідко вони передавалися від покоління до покоління, і багато господинь, які мають досвід готування в таких сковорідках не визнають ніяких інших. Дійсно, незважаючи на недостатньо естетичний вигляд, сковорода з чавуну дуже практична, універсальна і довговічна — в ній можна смажити, практично, все що завгодно, та й чиститься вона легко. Такий посуд підійде для приготування їжі на будь-якому виді варильних поверхонь, а також в духовій шафі. Завдяки природному покриттю внутрішня поверхня сковороди не пригорає, що дозволяє створювати приголомшливі за своїми смаковими якостями страви.

Правда, є у таких сковорідок і недоліки, це велика вага і відносно тривалий час нагрівання. Крім того не варто забувати, що їжу на чавунній сковорідці залишати не можна, щоб уникнути її потемніння або зовсім появі іржі на стінках. Посуд після цього легко очистити, але їжа буде зіпсована. Уникайте механічних пошкоджень і ударів, оскільки чавун досить сприйнятливий до цього.

Проте варто відзначити, що сковорода з чавуну абсолютно не боїться кислот, тобто в їжу можна сміливо додавати оцет або лимонний сік — сковорідка все це витримає. Чистити чавунну посуд необхідно відразу ж після закінчення готування, для цього достатньо вимити її водою (з додаванням невеликої кількості соди) і витерти насухо.

Сковорідки сталеві

Сталеві сковорідки зазвичай виготовляються з досить міцною нержавіючої сталі, яка не піддається деформаціям. Якщо ви купуєте таку сковорідку, звертайте увагу на її товщину, чим товще метал, тим надійнішим виявиться девайс. Відносно екологічності — сковорідки їх нержавіючої сталі є досить непоганим варіантом, так як якісна «нержавійка» не взаємодіє з продуктами при їх термічній обробці. Крім усього іншого поверхню такого посуду швидко нагрівається і добре утримує тепло.

Сковорідки сталеві
Сталева сковорідка ідеально підійде для обсмажування, гасіння та томління. При використанні такого посуду необхідно дотримуватися простих правил: чи не нагрівати її без попереднього додавання олії, щоб уникнути появи кольорових плям; ретельно очищати поверхню сковорідки після кожного використання для своєчасного видалення жирних бризок.

Сучасні моделі сталевих сковорідок можуть бути виготовлені з хромованою або нікельованої сталі.

Сковорідки алюмінієві

Алюмінієві сковорідки мають відмінну теплопровідність і тому швидко нагріваються, вони мають невелику вагу, а також відносно невисоку вартість. Правда, всім перерахованим вище і обмежуються їх переваги, а от недоліків, у такого виду сковорідок значно більше. Їжа на них часто пригорає, та й для розмішування варто використовувати тільки дерев’яні або каучукові лопатки, щоб уникнути появи подряпин на внутрішній поверхні виробу. Крім усього іншого алюмінієва сковорідка часто схильна деформиуванню при надмірному нагріванні. Але, мабуть, основний недолік таких сковорідок — небезпечність алюмінію для здоров’я, особливо якщо готується їжа кисла, або має лужну реакцію.

Сковорідки алюмінієві

За способом виготовлення сковорідки алюмінієві можуть бути штампованими і литими. При виборі такого посуду важливо враховувати цей момент.

Штамповані

Штамповані

Такі сковорідки мають малу вагу, зручні в експлуатації і досить дешеві у своєму сегменті. Однак є безліч недоліків такого посуду, які здатні перекрити всі їхні переваги. Штамповані алюмінієві вироби мають тонке дно, тому абсолютно не підходять для використання на кухонних плитах з високими температурними режимами приготування їжі. Крім того швидка деформація і недовговічність сковорідок роблять їх практично неконкурентоспроможними в порівнянні з їх аналогами.

Литі сковорідки

Литі сковорідки

Сковорідки з литого алюмінію нагріваються досить швидко і рівномірно, але при цьому дуже повільно остигають. Вони ідеально підійдуть для приготування тушкованих і смажених страв. Завдяки наявності товстого дна і стінок, такі сковороди відрізняються довговічністю і практичністю.

Сковорідки тефлонові

Сковорідки з тефлонового сплаву відрізняються надійністю і стійкістю до високих температур. Відмінною особливістю такого посуду є можливість приготування їжі без застосування додаткових масел, оскільки вона в тефлонових сковорідках абсолютно не пригорає, але тільки за умови, що захисний антипригарний шар не пошкоджений.

Сковорідки тефлонові

Що стосується різних антипригарних покриттів на сковорідках, то, безумовно, вони полегшують процес приготування їжі і подальшого миття посуду. Правда, якість покриття може бути різним. Тефлон вважається досить нешкідливим, якщо робоча температура поверхні не перевищує 200 градусів. Іншими словами, якщо ви будете готувати їжу на плиті при температурі, що не перевищує максимального порогу, в такому випадку, такий посуд вважається безпечним. Інакше такий матеріал здатний виділяти речовини, небезпечні для людського здоров’я. Якщо ви прийняли рішення купити сковороду тефлонову, обов’язково вибирайте модель із сталевим підставою.

Сковорідки керамічні

Сковорідки керамічні

Такий вид посуду є нововведенням серед усього кухонного арсеналу сучасної господині. Керамічні вироби відрізняються надійністю, практичністю і екологічністю. Керамічні сковорідки підходять для приготування гарнірів, підлив і соусів, випічки і т.д. Безсумнівною перевагою такого посуду є простота в догляді — після приготування їжі її досить витерти серветкою або промити під теплим струменем води. До недоліків такого виду сковорідок можна віднести сприйнятливість до механічних пошкоджень, а також їх висока вартість.

Сковороди-гриль

 

Сковороди-гриль

Окремо можна згадати сковороди-гриль, які можуть бути круглої, квадратної, овальної і прямокутної форми. У таких сковорідок ребристе дно, з глибокими жолобками, в яких накопичується сік, що виділяється готується продуктів, саме тому страва виходить більш смачною і соковитою, ніж після приготування у звичайних сковорідках.

можна згадати сковороди-гриль

Інші характеристики сковорідок

Зовнішнє покриття

При виборі сковороди, зверніть увагу на зовнішнє покриття стінок, воно може бути лаковим, емалевим або зовсім відсутнім. Емаль досить практична, стійка до подряпин і довговічна. Лакове покриття багато в чому поступається своєму емалевому аналогу, оскільки воно здатне швидко обгоріти, втратити привабливий зовнішній вигляд, вразливе до появи подряпин і пошкоджень. До явної переваги такого покриття можна віднести низьку вартість готового виробу.

Дно і стінки сковорідки

 

Дно і стінки сковорідки

Важливим критерієм вибору, безсумнівно, є особливості дна і стінок сковороди. Чим товщі дно, тим надійніше виріб ви отримаєте. Вигідним варіантом прийнято вважати посуд з подвійним, в деяких випадках, з потрійним дном. Зверніть увагу і на товщину стінок. Безумовно, більш якісними є вироби з товстими стінками. Крім усього іншого враховуйте і висоту бортиків, це особливо важливо не тільки для зручності приготування їжі, але і для економії робочого місця на кухні. Так для підігріву їжі, приготування різних соусів і підлив, для смаження яєчні, омлету або ранкових тостів, вибирайте сковорідки з маленькими бортиками 3 — 5 см. Для смаження і тушкування основних страв, варто зупинити свій вибір на виробах з висотою бортів в 6 — 9 см.

Ручка сковорідки

Ручка сковорідки

Безпечна і надійна ручка визначає якість не тільки сковорідок, але і каструль. Найчастіше якісні ручки в таких виробах виготовляються з міцного і термостійкого матеріалу. Крім усього іншого варто звернути увагу і на надійність кріплення ручки до стінок виробу. На свій розсуд ви можете віддати перевагу сковорідкам зі знімними або незнімними ручками.

Діаметр сковороди

Ну і найголовніше, як визначити найбільш підходящий діаметр сковороди? Головне правило — розмір посуду варто вибирати з урахуванням розміру конфорок тієї вручений поверхні, яка встановлена на вашій кухні. Отже, практично всі сковорідки будь-яких виробників мають такі діаметри: 28, 26, 24, 22 і 20 см. Діаметр сковороди визначає, який обсяг їжі, буде приготований в такому посуді і на яку кількість осіб він розрахований. Для невеликої родини, що складається з 2 чоловік досить невеликих сковорідок, діаметром 20-22 см. Для сімейства з 3-4 чоловік слід вибирати сковороди діаметром 24-26 см. Для великої родини підійде посуд самого великого діаметру.

Особливості плит

Вибираючи сковороду, враховуйте також плиту, на якій збираєтеся готувати. Як правило, на сковорідці вказується, для яких типів плит вона призначена. Наприклад, на газовій плиті можна готувати на всіх сковорідках, хоча є моделі, призначені тільки для електричних плит, а для індукційних плит необхідний спеціальний посуд. Загалом, перед покупкою розберіться, чи підійде вподобана модель сковорідки для вашої плити.

Тепер ви точно знаєте, як вибрати сковороду, а тому повністю готові до покупки. Бажаємо вам вдалого придбання і приємного апетиту!

...