Як вибрати посуд для мікрохвильовки

Як вибрати посуд для мікрохвильовки

Ви, нарешті, купили новий кухонний гаджет, він стоїть на столі, готовий до включення, розігріву, кулінарних подвигів та експериментів. У цій статті піде мова про те, який посуд підходить для приготування і розігрівання їжі найбільше, а який – протипоказаний для мікрохвильовки. Ми розповімо про різновиди матеріалів для використання в цьому всіма улюбленому приладі і тонкощах застосування різних матеріалів.


Як правило, мікрохвильова піч має декілька режимів: розморожування, пароварка, гриль, конвекція і ін Для кожного режиму потрібно підбирати матеріал, здатний витримати вплив відразу декількох джерел обробки їжі. Матеріал повинен бути прозорим, а його наповнення доступно для випромінювання мікрохвиль.

При експлуатації цього кухонного приладу не можна використовувати ємкості, які містять метали або проводять електричний струм. До того ж, для режиму «гриль» їх матеріал повинен бути термостійким. Абсолютно будь-яку посудину можна протестувати в домашніх умовах, у тому числі піддається перевірці і скляний посуд для мікрохвильовки.

Тестування посуду для мікрохвильовки

Для тестування придатності для використання в мікрохвильовій печі візьміть звичайний гранований стакан (також можна використовувати будь-який інший товстостінний скляний стакан, але без малюнків), налийте в нього воду, поставте в тестовану ємність, а потім — у мікрохвильову піч.
Увімкніть на максимальну потужність, досить буде 1 хвилини. Коли відкриєте СВЧ-піч — вода у склянці повинна бути гарячою, а матеріал ємності, в якій стjяв стакан — ні. Якщо ж він сильно нагрівся — це означає, що використовувати його в мікрохвильовій печі не можна.

Посуд з різних матеріалів

Найпростіше, що ви можете зробити — це піти і купити спеціальний набір ємностей для мікрохвильової печі в магазині. Але є й інший шлях. На кожній кухні напевно знайдеться відповідне для цього приладу кухонне начиння. Треба тільки знати, з чого вибирати.

Метал

Використання — заборонено! Тарілки і каструльки з цього матеріалу проводять електрику і не пропускають мікрохвилі. Можливий лише підігрів напівфабрикатів в алюмінієвому піддоні. Максимально розкрийте упаковку, щоб залишилися лише підкладка з фольги. Але щоб прискорити процес, краще перекладіть напівфабрикати в звичайну тарілку.

Кришталь

Використання — заборонено! У складі кришталю є метали (срібло і свинець), тому матеріал нагрівається дуже швидко. До того ж, кришталь розігрівається нерівномірно і може лопнути.

Легке скло

Використання заборонено! Такий посуд, як правило, виготовляється з легкоплавкого матеріалу (меламіну). Відрізнити його від іншої скляного посуду легко — за вагою.

Кераміка

 

Кераміка

Керамічний посуд дуже сильно нагрівається в мікрохвильовій печі. Тому, коли будете діставати ємність з печі, скористайтеся рукавичками або прихватками. Дуже важливо, щоб на подібній посуді не було малюнків!

Фарфор

 

Фарфор

Місткість цього матеріалу має бути відкритою, і мають бути відсутні високі бортики. На подібній посуді не допускаються малюнки та обідки з використанням металевого напилення!

Поліетилен

Поліетиленові пакети і харчову плівку перед використанням необхідно проткнути в декількох місцях. Якщо туди не буде надходити повітря — то їжа всередині просто вибухне.

Папір

Для використання цілком можуть підійти пенопластові стаканчики і піддони, коробочки з картону, пергаментний папір. Але подібні упаковки не розраховані для масляних і жирних продуктів. До того ж, використання промасленого паперу, картонних тарілок і склянок, які покриті воском — заборонені!

Пластик

 

Пластик

Можна використовувати спеціальні термостійкі контейнери. Посуд для мікрохвильовки, як правило, має відповідний значок на кришці. Їжу в подібного роду ємностях дозволяється ставити підігріватися відразу ж з холодильника, на відміну від кераміки, скла та порцеляни. У мікрохвильовій печі не можна використовувати одноразовий пластиковий посуд!

Тканина

У подібному матеріалі рекомендується розігрівати хлібобулочні продукти — вони стають більш повітряними і смачними. Для підігріву хлібобулочних продуктів використовуються виключно серветки з бавовни та льону.

Скло

Скляний посуд найбільше підходить для розморожування, підігріву та кінцевого приготування в режимі мікрохвиль. Для використання інших режимів готування потрібні жароміцні матеріали, які не бояться дуже високих температур — такі ж, які використовуються для духових шаф.

Скло

Для розігріву рідини відмінно підійдуть гранчаки або звичайні банки.

Скляний посуд для мікрохвильовки не повинен покриватися перекладними картинками.
Не використовуйте тонкостінні ємності — вони можуть лопнути через те, що не витримають контакту з дуже гарячою їжею.

Загальні запобіжні заходи

Є загальні правила користування посудом в мікрохвильовій печі, які треба пам’ятати і дотримуватися.

  • Кухонне начиння не повинна торкатися до стінок мікрохвильової печі.
  • Якщо ємність при використанні іскрить — тут же потрібно витягти її з печі і більше не використовувати.
  • Не можна допускати сильних перепадів температури, тобто не можна ставити ємності з холодильника в СВЧ-піч (за виключення ємностей зі спеціального матеріалу, як правило, пластикових).
  • Не рекомендується ставити гарячий посуд з печі на мокрі або холодні поверхні.
  • Заборонено розігрівати і готувати їжу в герметично закритих упаковках.

Якщо дотримуватися всіх наших рекомендацій по правильному підбору посуду для мікрохвильовки, ви можете продовжити термін служби дорогого і такого необхідного і вже звичного в господарстві приладу на довгі роки.