Як вибрати морозильну камеру?

Як вибрати морозильну камеру

Зараз все частіше можна зустріти морозильні камери не тільки в магазинах і кафетеріях, але і в приватних будинках і квартирах. І це не дивно, адже наявність окремої камери дозволяє здійснювати своєчасні запаси необхідних продуктів для всієї родини: м’яса, риби, грибів, напівфабрикатів, фруктів, ягід і багато іншого не тільки в зимовий період, але й цілий рік. Якщо вигода від покупки даної побутової техніки очевидна, то от як вибрати морозильну камеру, зрозуміло не всім споживачам.

Сьогодні ми спробуємо відкрити завісу в цій нелегкій справі — у питанні вибору.

Перш, ніж вибрати морозильну камеру, ви точно повинні знати, для чого ви плануєте її використовувати, іншими словами, які продукти будуть у ній зберігатися.
Давайте розглянемо основні характеристики, які важливо враховувати при виборі морозильників.

Типи морозильних камер

По-перше, ви повинні знати, що морозильні установки розрізняють за типом конструкції. Існують три типи камер: шафа, скриня і тумба.

Шафа морозильна

як вибрати морозильну шафу

Це найбільш габаритні морозильні камери, оскільки можуть досягати 180-200 см у висоту при ширині 60 см. Загальний внутрішній об’єм шафи становить 260-350 літрів. Це означає, що встановлювати їх можна, як і холодильники, за наявності вільного місця на кухні. Важливо знати, що шафи можуть бути як окремо стояти, так і вбудованими. Завдяки наявності безлічі висувних полиць і ящиків, морозильна шафа дозволяє завантажити багато продуктів. Багато моделей шаф мають спеціальні наклейки для вказівки конкретних видів продуктів для завантаження на відповідні рівні.

Скриня морозильна

як вибрати морозильну скриню

Скрині не так зручні для завантаження продуктів, як шафи, проте вони є більш місткими й практичними. Спосіб завантаження продуктів — вертикальний зверху. На відміну від морозильних шаф, скринь набагато довше і краще підтримують необхідний рівень температури навіть в екстрених випадках відсутності електрики. В силу своїх значних габаритів, морозильні скрині підійдуть для великих квартир, заміських будинків і дач. До всього іншого скрині відрізняються по внутрішньому об’єму корпусу до 375 літрів, що значно більше, ніж у їхніх попередників. Але, незважаючи на всі переваги, морозильні скрині мають один явний недолік — складність в пошуку продуктів. Одним словом, перш ніж витягти потрібний продукт, вам доведеться ретельно перерити всю камеру.

Тумба морозильна

як вибрати морозильну тумбу

Це найбільш компактний і простий тип морозильних камер, який відрізняється малими габаритами і внутрішнім об’ємом камери. Морозильні тумби можна встановлювати як на підлозі, так і на кухонному гарнітурі, поруч з іншою побутовою технікою — мікрохвильовою піччю, але подалі від газової плити і духовки. Найчастіше тумби оснащуються декількома контейнерами, яких достатньо для зберігання найнеобхідніших продуктів. Це особливо актуально, якщо ваш холодильник не оснащений морозилкою, або вона не досить містка.

Основні технічні характеристики морозильних камер

При виборі морозильної камери важливо враховувати такі технічні характеристики: об’єм, тип управління, потужність, клас камери, клас кліматичний, варіанти розморозки, рівень шуму, додатковий функціонал.

Об’єм

Важливий параметр при виборі морозильника — об’єм. Сучасні виробники морозильних камер роблять їх різних форм, об’ємів і розмірів. Корисний внутрішній об’єм камер може становити від 80 до 410 літрів. Для домашніх умов можна придбати камери об’ємом 80-260 літрів. Для закладів громадського харчування і магазинів — від 100 до 400 літрів.

Що стосується вельми актуального питання про те, як розрахувати максимальний об”єм морозилки для ваших потреб, тут слід дотримуватися простого правила. Для зберігання продуктів на одну людину досить приладу, об’ємом в 50 літрів. Для невеликої сім’ї підійде морозильник об’ємом 80-150 літрів. Для великої родини — 150-200 літрів. Також варто враховувати і ту кількість продуктів, які ви плануєте зберігати в морозильнику.

Тип управління

Вибираючи морозильну камеру важливо уточнити, яким типом управління вона оснащена. А їх є всього три: механічний, електромеханічний та електронний.

Механічне управління морозильною камерою

 

як вибрати морозильник

Просте та зручне регулювання здійснюється за допомогою стандартного тумблера (перемикача). Найчастіше в пристроях з механікою присутній тільки 3 рівня регуляції.

Електромеханічне

У електромеханічного управління також є свої переваги. Це, перш за все простота і надійність у використанні. Регулювання відбувається завдяки електромеханічному термостату, однак тут є одне але. Перемикати термостат можливо лише у дві позиції: більше — менше. А це означає, що ви не зможете точно виставити потрібну вам температуру.

Електронне

 

як правильно вибрати морозильник

Електронне управління на відміну від електромеханічного управління має ряд переваг. Електроніка дозволяє самостійно виставляти найбільш підходящий температурний режим. Таке управління є більш функціональним. Єдиним недоліком є його чутливість до перепадів напруги.

Потужність заморозки

Даний показник визначає загальну кількість продуктів, яке камера може заморозити за 24 години. Такий показник може становити 3-24 кг.

Клас морозильної камери

 

Клас морозильної камери

Важливий параметр — клас морозильника. Чим вище клас камери, тим вища якість заморозки продуктів із збереженням їх корисних властивостей. Даний показник маркується спеціальним позначенням — сніжинкою (*). Залежно від функцій і типу морозильні камери мають такі класи і тривалість зберігання різних продуктів:

  • * (6? нижче нуля) — 1 тиждень;
  • ** (12? нижче нуля) — 1 місяць;
  • *** (18? нижче нуля) — до 3 місяців;
  • **** (24? нижче нуля) — від 6 місяців до 1 року

Кліматичний клас

При виборі морозильної камери враховуємо ще один показник — кліматичний клас (не варто плутати з класом камери). Він показує вологість і допустиму температуру зовнішнього середовища, яка враховується для конкретної моделі. Розрізняють чотири класи клімату:

  • нормальний (N), t повітря — від 17 до 30?С вище нуля;
  • помірний (SN), t — від 10 до 30?С вище нуля;
  • субтропічний (ST), t — від 18 до 37?С вище нуля;
  • тропічний (Т), t — від 18 до 42?С вище нуля

Варіант розморожування

Розморожування камери — це неодмінна умова в дотриманні правильного догляду за пристроєм. Більшість моделей морозильників можуть мати один з двох варіантів розморожування — ручний і «No frost».

Ручне розморожування

Тут все гранично зрозуміло. Відключили камеру від електричної мережі, вчасно прибрали іній і шматки снігу, вимили теплою чистою водою і висушили. Ручне розморожування часто здійснюється один раз на рік.

Розморожування «No frost»

 

вибрати правильно морозильну камеру

У такому випадку розморожування камери здійснюється за допомогою вентилятора, що забезпечує необхідну циркуляцію повітря і вивід вологи, що накопилася, поза межі камери. Запуск вентилятора відбувається раз на 2-3 години, працює він одночасно з нагрівальним елементом, що дозволяє більш ефективно видаляти конденсат і зайву вологу.

Шум

Для камер показник шуму досить низький і досягає 40 дБ, а це означає, що агрегат не буде завдавати вам зайвих проблем.

Додатковий функціонал морозильних камер

Додатковий функціонал робить морозильну камеру зручнішою в експлуатації і ефективною у відношенні зберігання заморожених продуктів.

  • Захист від дітей, завдяки чому відбувається блокування дверцят і системи управління камерою;
  • Вугільні фільтри для якісного очищення повітря всередині;
  • Звуковий індикатор закритою дверцят (ви завжди будете знати, що двері закриті, оскільки при закритті подається легкий звуковий сигнал);
  • Зміна варіантів відкриття дверей (переважування дверей зліва — направо і навпаки);

На закінчення до матеріалу про те, як вибрати морозильну камеру, хотілося б нагадати, що ви купуєте пристрій, який відповідатиме за якість і надійність зберігання заморожених продуктів. Рекомендуємо звертати увагу на всі параметри вибору в сукупності, щоб надалі здійснити вигідну покупку!

Як вибрати морозильну камеру

...