Як вибрати кавоварку для дому

Як вибрати кавоварку для дому

Звичайно, улюблені джезви, турки і краплинні кавоварки ще будуть займати місце на нашій кухні, особливо, якщо в сім’ї є справжній гурман кави. Але чому б не звільнити для себе трохи часу і не довірити приготування підбадьорливого напою сучасній техніці? Користуватися сучасної кавоваркою набагато зручніше і швидше, а всі процеси (від помелу зерен до їх заварювання) виконуються практично на автоматі.

Давайте детально розглянемо основні функції цієї диво-техніки перед тим, як правильно вибрати кавоварку для дому. Завдяки своїй унікальності, цей прилад буде радувати Вас завжди, як тільки захочеться отримати заряд бадьорості і прекрасний аромат кавових зерен.

Що являє собою кавоварка

Це пристрій, найчастіше, забезпечує повністю автоматизований процес приготування кави і передбачає мінімальну участь у ньому людини. До основних функцій автоматизованої кавовій машини відносяться:

  • помел кавових зерен;
  • варіння кави;
  • можливість приготування 2 чашок напою одночасно;
  • установка великого чи дрібного помелу;
  • автоматична подача молока: підігрітого або збитого;
  • автоматичне очищення;
  • приготування еспресо, капучіно;
  • підігрів кавових чашок;
  • таймер вимикання.

Технологія приготування напоїв

  • Перемелювання кавових зерен;
  • Під тиском мелена кава спресовується;
  • Далі під тиском же через мелені зерна пропускається підготовлений окріп.

Після додавання води витримується певний час (додаткова ароматизація), завдяки чому ефірні масла переносяться в готовий напій. А так як між помелом зерен і їх заварюванням проходить мінімальну кількість часу, в готовому кавовому напої не утворюються речовини, що надають йому кислий присмак, а навпаки, виходить чудовий смак і аромат.

Яку правильно вибрати кавоварку для дому

Вибір цього приладу слід починати з визначення його параметрів, що займають важливе місце саме для Вас. Визначтеся: чи потрібен Вам, наприклад, другий бойлер для кавоварки? Якщо Ви ведете неквапливий спосіб життя, то можна і почекати додатково 2-3 хвилини на збивання молока, так як з одним бойлером процес приготування кави сповільнюється.
Розглянемо всі критерії по вибору кавоварки і тоді визначимося точно, що нам буде потрібно, а на чому можна заощадити.

Основні критерії вибору

 

Основні критерії вибору

Тип управління

Механічне управління — прилад має один поворотний перемикач, що відповідає за перемикання швидкостей і включення / виключення механізму приготування.

Електронне управління — прилад оснащений панеллю керування з різною кількістю кнопок, кожна з яких відповідає за виконання певних дій (провести чистку, долити воду, регулювання ступеня помелу).

Заварювальний механізм

У всіх автоматичних кавоварках вбудований механізм для заварювання, який може бути закріпленим і знімним. Щоб прилад прослужив Вам тривалий час, варто купувати машину зі знімним механізмом.

Завдяки такому механізму забезпечується:

Можливість чищення всіх деталей пристрою.

Процес чищення здійснюється вручну за допомогою миючих засобів.
Не накопичується стара кава, а отже, в підготовлюваний напій не потрапить гіркота, що утворюється з часом.

Процес очищення закріпленого заварювального механізму виконується автоматично з використанням спеціальної таблетки — шляхом натиснення відповідної кнопки. На цей процес Ви не будете витрачати свій особистий час, але і не зможете бути впевнені в отриманні якісного і смачного напою протягом довгих років. Перед тим, як вибрати кавоварку для дому, слід обов’язково врахувати цей важливий момент.

Регулювання помелу

 

Регулювання помелу

Якість помелу кави безпосередньо впливає на смакові якості приготованого продукту. При дрібному помелі виділення речовин (екстракція) відбувається набагато швидше, тому його найчастіше використовують для отримання еспресо, де контакт напою з водою зводиться до мінімуму. А великий помол, в основному, використовується для заварювання американо. Майте на увазі, що при дрібному помелі кава може віддавати гірчинкою, а при великому — можливо поява «водянистості». Тому слід вибирати середні значення, щоб зберегти напою кращі смакові якості.

Система другого бойлер і «швидкий пар»

Щоб Ви не плуталися, наявність функції подачі пару — це і є другий бойлер. Наявність функції «швидкий пара» дозволить скоротити час на збивання молока і на приготування напою піде всього кілька секунд. Якщо ж користуватися кавоваркою всього з одним бойлером, то доведеться чекати від 2 до 3 хвилин. Тому, вибирайте кавоварку, виходячи з наявності вільного часу і коштів.

Функція підігріву платформи для чашок

З професійної точки зору кави еспресо має подаватися в нагріту чашку. Але чи варто переплачувати за цю функцію, коли всі сучасні кавоварки можуть і так підігріти чашку за допомогою наявного окропу.
дозування кави

Завдяки цьому параметру Ви можете змінювати кріпкість кавового напою в залежності від своїх уподобань. Дозування варіюється в діапазоні від 6 до 10 г кави на 1 чашку, залежно від моделі техніки. З збільшенням дозування кави стає більш насиченою і міцною за рахунок більш повільній швидкості подачі води і дещо збільшеного тиску.

Жорна: керамічні або сталеві

Для приготування кави в домашніх умовах переважніше вибирати кавоварку з керамічними жорнами, так як вона працює значно тихіше. Кераміка менш витривала і розрахована на невеликі обсяги приготування напою. Особливо такий тип підійде для панельних будинків, де відсутня хороша звукоізоляція.

Сталеві жорна більш стійкі до механічних навантажень і служать більш тривалий час. Якщо все ж таки Ви випиваєте більше 300 чашок кави на місяць, то зупиніться на виборі машини з металевими жорнами.

Система капучино

Капучинатор — це спеціальний пристрій для автоматичного збивання молока, що дозволяє приготувати як еспресо і латте, так і капучино. Капучинатор виглядає у вигляді насадки, яка під’єднується до парового патрубка в кавомашині. Пінка утворюється шляхом змішування пари і молока допомогою розпилювання рідини пульверизатором.

Система капучино

Існує два види капучинаторів: механічні (панарелло) і автоматичні.

Автоматичний механізм полягає в можливості регулювати отвору для подачі молока. У автокапучінаторі є додаткова трубка, що знаходиться в ємності з молоком. Капучинатор засмоктує його в себе і збиває завдяки перепаду тиску, який створюється рухом пару. А готова піна переміщається до кави.

При механічному методі збивання молока виробляється в окремій ємності (пітчер).

Кавоварка, напевно, стане Вашим незамінним компаньйоном на кухні. Тепер Вам залишилося подумати, як вибрати кавоварку по перерахованих параметрах і зіставити їх з індивідуальними потребами. Сподіваємося, стаття допоможе Вам розумно витратити свої фінансові ресурси і залишитися задоволеним своїм вибором.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!