Як вибрати каструлю?

Як вибрати каструлю?

Кожна жінка повинна бути господинею в своєму будинку, а цей статус, на жаль, ніяк не отримаєш якщо ти не вмієш готувати. Але крім навичок до готування, варто володіти знаннями відносного того, в чому це потрібно робити, адже їжа, приготована в невідповідному посуді, не буде такою смачною і корисною. Та й як уникнути таких частих неприємностей під час приготування їжі, як витікання або пригорання? Тільки вибравши відповідну по всіх експлуатаційних характеристик каструлю.

Сьогодні ми пропонуємо вам ознайомитися з корисним матеріалом про те, як вибрати каструлю за всіма правилами.

При виборі каструлі важливо враховувати сукупність всіх параметрів вибору, таких як матеріал виготовлення, обсяг, зовнішній вигляд і зручність, а також цільове призначення посуду. Необов’язково купувати каструлі однаковою торгової марки або фірми-виробника. Можна купити кілька каструль різних фірм, за різною ціною. Таким чином, у вас є можливість спробувати якість посуду відразу декількох торгових марок і зупинитися на тій, яка найкращим чином задовольнить ваші потреби.

В даний час на ринку представлений величезний вибір каструль від вітчизняних, європейських і азіатських виробників, тому навіть досвідченої господині легко заплутатися в цьому розмаїтті.

Види каструль

Всі каструлі можна розділити на кілька видів:

  • емальовані;
  • з нержавіючої сталі;
  • алюмінієві;
  • чавунні;
  • з вогнетривкого скла;
  • з кераміки;
  • з тефлоновим покриттям.

Кожен з даних видів посуду володіє рядом переваг і недоліків, про які слід знати, перш ніж вибрати каструлю.
І для початку розглянемо емальовані каструлі, які знайомі нам практично з самого дитинства.

Емальовані каструлі

 

Емальовані каструлі

Як матеріал для виготовлення такого посуду застосовують залізо або чавун. Після чого готовий виріб покривають товстим шаром вогнетривкої емалі, яка призначена для захисту від корозії. Емальовані каструлі відрізняються «ошатним» зовнішнім виглядом. Як правило, на поверхню таких каструль наноситься яскравий кольоровий малюнок, орнамент або візерунок. Емальовані каструлі підходять для приготування овочевих і м’ясних рагу, перших страв (супів і борщів), компотів і киселів.

Однак крім явних переваг такі каструлі мають і ряд недоліків. Перший з недоліків — це сприйнятливість до механічних пошкоджень. З часом емаль починає давати тріщини і відколи, з’являються корозійні плями. До того ж така каструля часто підгорає, а це означає, що вам доведеться все частіше очищати її дно від пригоріла їжі. Ще одним прикрим непорозумінням емальованого посуду є поява «кіптяви», коли ви готуєте їжу на занадто великому вогні, її боки і ручки починають обгорати.

Каструлі з нержавіючої сталі

 

Каструлі з нержавіючої сталі

Вибрати каструлі сталеві або як їх ще часто називають — каструлі з нержавіючої сталі, вірне рішення, адже їх прийнято вважати одним з найбільш міцних, надійних і довговічних видів каструль. Такий посуд дозволяє будь-якій їжі, як можна довше зберігати свіжість і смакові якості. Каструлі з нержавіючої сталі прості і невибагливі в експлуатації, легко чистяться і миються. Проте варто пам’ятати, що на відміну від емальованого посуду, приготування їжі в каструлі з нержавіючої сталі забере у вас більше часу, внаслідок низької теплопровідності матеріалу.

До того ж щоб уникнути пригорання їжі, слід вибирати моделі з товстим дном, яке буде сприяти рівномірному прогріванню продуктів під час процесу готування. Товсте дно являє собою шар сплаву, що складається з бронзи, міді та алюмінію. Подібне поєднання дозволяє забезпечувати швидке і рівномірне прогрівання всього дня каструлі. Більшість моделей оснащено ручками зі спеціальними латексними покриттями для запобігання нагрівання та отримання опіків.

Недоліками прийнято вважати: сприйнятливість до появи плям, які практично не піддаються очищенню; до абразивних чистячих речовин, залишає подряпини і пошкодження на поверхні, а також з часом потьм’яніння поверхні.

При правильному догляді, каструля з нержавіючої сталі прослужить вам довгі роки.

Алюмінієві каструлі

 

Алюмінієві каструлі

Каструлі з алюмінію найбільш поширений вид каструль, які не так давно займали почесне місце на кухні будь-якої господині. Такий вид посуду відрізняється дешевизною матеріалу, легкою вагою і довговічністю. До того ж алюмінієвий сплав — хороший теплопровідний матеріал, завдяки чому алюмінієві каструлі прекрасно зберігають тепло приготовленої їжі. Каструлі з алюмінію ідеально підійдуть для швидкого кип’ятіння води, приготування всіляких каш і макаронних виробів, відвареної картоплі і крохмалистих овочів. Це, мабуть, всі переваги алюмінієвих каструль. А тепер кілька слів про недоліки такого виду посуду.

Алюміній вельми крихкий метал, який легко вступає в реакцію з солоними, лужними, кислими продуктами. До того ж під час приготування їжа часто може пригоряти до тонкого дна посуду. Як результат ви будете мати не тільки їжу з пригорілим присмаком, але і складності з очищенням каструлі після такого готування. Будьте уважні, не допускається використання металевих щіток для чищення алюмінієвих каструль.

Чавунні каструлі

 

Чавунні каструлі

Каструлі та сковорідки з чавуну добре пам’ятає старше покоління, адже колись вони були вельми популярними завдяки своїм хорошим експлуатаційним характеристикам. В силу високої теплопровідності чавуну, такий посуд досить повільно нагрівається, але при цьому зберігає тепло приготовленої їжі тривалий час. Чавунні каструлі чудово підійдуть для приготування м’ясних, злакових і картопляних страв, всіляких запіканок і рагу. При виборі каструлі з чавуну варто враховувати такі явні переваги, як її довговічність і надійність, тому можете бути впевнені в тому, що така каструля забезпечить вам довгу службу.

До недоліків можна віднести значну вагу, сприйнятливість до ударів і появи іржі. Якщо ви миєте чавун, то слід ретельно витерти залишки води з поверхні, після чого змастити її олією, в іншому випадку каструля просто почне іржавіти. До того ж не варто залишати приготовлену їжу в чавунній каструлі для уникнення небажаних реакцій з чавуном.

Керамічні каструлі

 

Керамічні каструлі

При виборі каструлі з кераміки варто врахувати всі особливості такого виду посуду. Наприклад, найчастіше такий посуд використовується для приготування різноманітних страв в електро і газових духових шафах, що вельми зручно і безпечно. Такий вид посуду виконаний з екологічно чистого матеріалу, а це означає, що вона не виділятиме шкідливих речовин під час приготування їжі. Такий посуд стійка до механічних пошкоджень, тому з нею не обов’язково використовувати силіконові або дерев’яні ложечки. До того ж їжа в керамічній каструлі не буде пригоряти, зберігаючи багате різноманіття смаків, вітамінів і корисних елементів. Подібний посуд допускається розігрівати до 220 градусів і охолоджувати до -30 градусів.

Серед недоліків можна виділити: крихкість, сприйнятливість до різких перепадів температур.

Каструлі з тефлоновим покриттям

 

Каструлі з тефлоновим покриттям

Якщо ви вирішили купити каструлю з тефлоновим покриттям, в такому випадку зверніть увагу на матеріал-основу, з якого виготовлений посуд, а також на якість тефлонового покриття. Як правило, каструлі з тефлоновим покриттям можуть бути виготовлені з чавуну, сталі та алюмінію. Внутрішнє тефлонове покриття може мати гладку або пористу структуру. Каструлю з тефлоновим покриттям можна використовувати для приготування овочів, м’яса, птиці та риби. Крім того, такі каструлі підійдуть для підігріву молока і приготування всіляких киселів.

Що стосується недоліків каструль з тефлоновим покриттям, то до них можна віднести недовговічність, сприйнятливість тефлонового шару до механічних пошкоджень і абразивних речовин. Тому для того щоб не пошкодити тефлонове покриття завжди використовуйте в процесі готування виключно дерев’яні або пластикові лопатки і ложки, а для миття — м’яку губку і теплу воду.

Каструлі з вогнетривкого скла

 

Каструлі з вогнетривкого скла

Скляні каструлі — це принципово новий вид каструль, який щорічно набуває все більшої популярності серед споживачів. Вогнетривке скло наділяє посуд масою переваг, виключаючи будь-які несприятливі контакти матеріалу з продуктами, а також забезпечуючи високу ступінь тепловіддачі і стійкість до появи накипу. Такі каструлі ідеально підійдуть для використання в духовках і *мікрохвильовках.

Як недоліки таких каструль можна виділити сприйнятливість до перепадів температур, а також ймовірність появи тріщин.

Відмінно, якщо ви можете дозволити собі каструлі відомих марок, які вже зарекомендували себе, як самий надійний і безпечний посуд, наприклад, від таких фірм-виробників: «Gipfel», «Rondell», «Tefal», «Berger», «Vitesse», тоді вперед за покупками.

як вибрати каструлю правильно

Ну ось, з вибором каструль ми розібралися, півсправи зроблено. Чому пів? А як же кришки для них? Вибирайте такий набір каструлі — кришки, щоб кришка не тільки щільно прилягала до посуду, а й містила спеціальний отвір для виходу пару. Відмінно, якщо кришка буде, наприклад, скляною. Ви зможете легко і просто спостерігати весь процес готування.

І ще одне важливе питання при виборі каструлі, який напевно задає собі кожна господиня — яка кількість каструль необхідно мати в домашньому господарстві?

Подібні розрахунки кожна сім’я повинна проводити самостійно, проте ми можемо порадити «золоту» середину. Достатньо мати на своїй кухні наступний набір каструль: об’ємом 1 літр, об’ємом 2-2,5 літра, каструля — 4,5 — 5 літрів.

купити каструлі

Якщо ви уважно прочитали наш матеріал щодо того як вибрати каструлю, тоді ми впевнені, що ви зробите правильний вибір.