Як приготувати жарену кукурудзу

Більшість страв, без яких дітвора жити не може, є якщо не відверто шкідливими, то в кращому разі умовно корисними. Приємним винятком у їх середовищі є попкорн, а по-нашому повітряна кукурудза, яку без особливих труднощів і пристосувань можна посмажити вдома. Виходить зовсім недорого, швидко, а головне корисно, адже крохмаль, яким вона багата, отримавши теплову обробку, легко засвоюється.

Кукурудза смажена ще й дуже вигідна з економічної точки зору. Так, щоб заповнити 4-літрову ємність ароматним попкорном, потрібно всього-навсього 100 г кукурудзяних зерен і пару столових ложок будь-якого рослинного масла. Готуються ці улюблені ласощі кіноманів всього кілька хвилин.

Як приготувати жарену кукурудзу

Трохи історії про попкорн

Виявляється, як зробити попкорн, знали ще стародавні жителі Мексики ацтеки. Звичайно, готували його не на сковорідках, яких тоді ще не придумали.
Все було набагато простіше: кукурудзяні зерна засипали дуже гарячим піском. Насіння не витримували високої температури і «вибухали» зсередини. Потім просіювали пісок з допомогою сита і відбирали ажурні білі «квіточки». Їх їли, приносили богам і робили з них запаси. Первісні модниці прикрашали ними одяг і волосся.

Мікрохвильовка чи сковорідка для приготування жареної кукурудзи?

Це вже як кому зручно. Головне результат, а він, тобто хрустка повітряна кукурудза з солоним або солодким смаком, виходить однаковим.

Мікрохвильовка чи сковорідка для приготування жареної кукурудзи
Як роблять попкорн з кукурудзи, можна побачити на будь-якому міському святі: хто-небудь та подасть поппер, тобто машину для приготування цих ласощів. Принцип її роботи висока температура і тиск. В мікрохвильовці він діє теж, і в сковороді у будь-якому закритому посуді, який можна досить нагріти. Головне щоб він гарненько закривався.

Яка кукурудза потрібна для попкорну

Використовують спеціальні сорти. Качани, придатні для попкорну, дізнатися досить легко: вони набагато меншого розміру, ніж звичайні, а самі зерна довгастої форми з загостреним верхом. Кукурудзяні зернятка дуже маленькі і набагато більш тверді. Це через шкірку, яка обволікає кожну з них: вона досить тверда, але навіть вона лопається, не витримуючи тиску водяних парів.
Звідки вони у кукурудзі? З самих зерен: в багатій крохмалем серцевині є вода, яка, нагріваючись, перетворюється на пар і шукає виходу. Ось він то і вивертає кукурудзяні зернятка буквально навиворіт, перетворюючи їх в красиві і смачні «квіти».

Яка кукурудза потрібна для попкорну

Виникає питання: як же зробити попкорн з кукурудзи звичайної і чи це можливо? Звичайно, реально, причому ласощі з неї виходить ще більш повітряним. Але щоб його приготувати, необхідний спеціальний агрегат. В домашніх умовах зробити це досить проблематично. Тому для попкорну потрібна спеціальна кукурудза. Її можна знайти в супермаркеті або на ринку, так сказати, на руках.

Попкорн: приготування

Без чого не обійтися:

  • без мікрохвильовки (сковорідки, чугунка);
  • ємності для змішування готової смаженої кукурудзи;
  • кукурудзяних зерен;
  • олії (можна будь-яку рослинну або розтоплене вершкове);
  • солі (цукрової пудри).

Кукурудза в мікрохвильові

Повітряна кукурудза в мікрохвильовій печі це швидко і зовсім неважко.

Кукурудза в мікрохвильові

  1. Беремо кілька кукурудзяних качанів. Мити їх не потрібно стерильність продукту буде забезпечена високою температурою.
  2. Зерна необхідно здерти з качана.
  3. У каструлю наливаємо олію з розрахунку 4 столових ложки на ємність об’ємом 4 л.
  4. Туди ж кладемо зернятка.
  5. Закриваємо кришку і відправляємо в каструлю мікрохвильовку.
  6. Коли таймер спрацює, виймаємо наповнену апетитною повітряної кукурузкой ємність. Її залишилося тільки посолити або додати цукрової пудри кому що більше подобається.

Поради

  • Кількість зерен на одну закладку в мікрохвильову піч залежить від розміру скляної каструльки (спеціальний посуд для мікрохвильовки).
  • Розрахунок робимо, виходячи з того, що 25 г після смаження займають об’єм 1 літр.

Якщо потужність мікрохвильової печі 800 Вт, попкорн готується всього 4 хвилини.

Кукурудза, смажена в сковорідці

Наостанок про те, як смажити кукурузку при відсутності мікрохвильовій печі.

  1. Потрібна сковорода з товстим дном і високими бортиками, а ще краще чавунець.
  2. У нього ллємо олію з розрахунку 3 десертних ложки (якщо ємність об’ємом в межах 1,5 л).
  3. Зерна 50-грамовий стаканчик засипаємо у добре розігріте масло і відразу ж накриваємо кришкою.
  4. Якщо під нею почалася «канонада», тобто розтріскування зерняток процес йде правильно. Як тільки вона закінчиться, сковороду (чавунець) прибираємо з вогню.
  5. Обережно пересипаємо готову смажену кукурудзу в тарілку з сіллю або солодкої пудрою.

Поради

  • Нагрівати сковорідку краще всього на вогні середньої інтенсивності;
  • Перемішувати готовий і злегка остиглий попкорн з сіллю або пудрою найкраще в звичайному харчовому пакетику.

Тепер і ми знаємо, як роблять попкорн з кукурудзи, так би мовити, не відходячи від плити або мікрохвильовій печі. Немає в приготуванні цього корисного ласощі абсолютно нічого складного. А щоб воно було самим смачним, його обов’язково потрібно розділити з друзями!

...