Як приготувати смачну кутю

Настав час поговорити про приготування одного з традиційних для Різдва страв. Саме з неї православні починають трапезу в Святвечір і ним же її закінчують, згадуючи померлих і обмінюючись побажаннями. Кутя різдвяна, з чого б вона не була приготована (пшениця, рис, перловка, сочевиця), повинна бути пісною стравою, так як пост триває до самого свята. Процес її приготування нескладний, але існує маса нюансів, які потрібно знати і пам’ятати — про це і розповість представлений рецепт.

Як приготувати смачну кутю

Адже правильний і багатий смак обрядової страви вважається запорукою благополуччя і високого достатку сім’ї.

Кожна господиня, продумуючи меню для Святвечора, прискіпливо відбирає свої найкращі рецепти. І хоч варіантів приготування різдвяної «куті» дуже багато, в основі будь-якого з них лежать зерно і мед, що символізують вічне життя і здоров’я. За бажанням, до них додають горіхи, мак, сухофрукти, родзинки або навіть мармелад і заморожені ягоди. Блюдо виходить солодке і калорійне, але традиція є традиція, і як би ви не стежили за фігурою, спробувати хоч ложечку просто зобов’язані!

Як приготувати смачну кутю «Багата»

Інгредієнти

  • Пшениця (зерна) — 1 склянка
  • Вода очищена — 2,5 склянки
  • Мед — три ст. л.
  • Цукор — чотири ст. л.
  • Мак — 100 г
  • Ізюм (без кісточок) — 100 г
  • Сухофрукти (сливи, абрикоси, груші та яблука) — 150 г
  • Волоські горіхи (очищені) — 100 г

Приготування обрядової куті

Кутя з цільних пшеничних зерен виходить особливо ароматною, розсипчастою і корисною.

  1. Насамперед необхідно підготувати пшеницю. Перебираємо зерна, відділяючи погані від хороших. Для цього пересипаємо їх в неглибоку миску і вибираємо звідти неякісні зернятка по одному. Перебрану пшеницю ретельно промиваємо, заливаємо водою і залишаємо мінімум на 12 годин. Так як готують кутю традиційно до вечора Святвечора, то замочити зерна можна і на ніч.Приготування обрядової куті
  2. До ранку пшениця розбухне і стане не такою твердою, що дозволить зменшити час її варіння приблизно в два рази. Зливаємо з посуду з зерном воду, що не вібралася, перекладаємо його в глибоку товстостінну каструлю і заливаємо свіжою водою, дотримуючись пропорцію — 1: 2,5. Каструлю ставимо на вогонь і швидко доводимо до кипіння, після чого вогонь максимально зменшуємо і варимо пшеницю ще дві години до повного приготування.

 Ідеальним посудом для варіння пшениці є чавунний казанок, в ньому вона вийде розсипчастою і точно не пригорить.

Приступаємо до приготування узвару

  1. Сухофрукти промиваємо, перекладаємо в каструлю і заливаємо водою, щоб вона повністю покрила фрукти. На великому вогні доводимо воду до кипіння і варимо ще 20 хвилин на маленькому вогні. За пару хвилин до вимкнення додаємо 2 столових ложки цукру.

Щоб смак узвару був більш насиченим і яскравим, потрібно дати йому настоятися протягом 4 годин. Це потрібно враховувати і починати «заварювати» сухофрукти вранці 6 січня.

  1. Після настоювання відокремлюємо узвар від сухофруктів, проціджуючи його через сито. Сухофрукти ріжемо на маленькі шматочки і відкладаємо вбік, повернемося до них трохи пізніше.
  2. Ізюм для куті вибираємо без кісточок. Відокремлюємо від родзинок хвостики, промиваємо холодною водою і заливаємо окропом. Через півгодини зливаємо воду і віджимаємо ягоду руками. Завдяки запарюванню родзинки набухають і стають м’якими і соковитими.
  3. Волоські горіхи витягаємо з шкаралупи і подрібнюємо ядерця. Зробити це можна блендером, тільки потрібно стежити, щоб горіхи не перетворилися на крихту. Якщо ж блендера немає, то подрібнити горіхи можна і вручну. Для цього перекладаємо їх в целофановий пакет, але не зав’язуємо його, так як потрібно, щоб повітря в процесі виходило вільно. Потім кілька разів проводимо по пакету качалкою до подрібнення горіхів на шматочки необхідного розміру.
  4. Мак запарюємо окропом і залишаємо приблизно на півгодини охолонути. Воду зливаємо, до маку додаємо 2 столових ложки цукру і пропускаємо його через м’ясорубку. При небажанні возитися з м’ясорубкою, можна перемолоти мак блендером.Приступаємо до приготування узвару
  5. Настав час з’єднати підготовлені інгредієнти. Нам знадобиться велика глибока ємність. Викладаємо в неї вже остиглу пшеницю, ізюм, мак, горіхи та шматочки сухофруктів. Заливаємо узваром і додаємо мед. Все ретельно перемішуємо.

Якщо хочеться, щоб кутя вийшла більш рідкою або більш солодкою, сміливо додаємо до неї на свій смак ще узвару або меду.

Розраховуючи обсяг різдвяної каші, який ви плануєте приготувати, не варто забувати, що довго зберігати її не можна, бо мед, з’єднавшись з іншими інгредієнтами, через деякий час може заграти.
Подавати до столу кутю «Багату» можна у великому красивому блюді. Традиційно її прикрашають фруктами, наприклад, часточками мандарин, ягодами — малиною і журавлиною, або мармеладом. А можна розкласти кутю по креманкам і прикрашати вже порційно для кожного гостя.

Обидва види подачі по-своєму гарні. Але якщо ви хочете, щоб ваша різдвяна кутя справила особливе враження, то краще подайте її в широкому і глибокому блюді. А перед тим як поставити блюдо на стіл, викладіть зверху зірку, сформовану з вареного рису. Вона буде уособлювати Віфлеємську зірку — символ Різдва Христова. І частування, подане таким оригінальним способом, обов’язково принесе вашій родині удачу і надовго всім запам’ятається!

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!