Як приготувати рис в пароварці

Як приготувати рис в пароварці

З розвитком технологій на наших кухнях все частіше з’являється «інтелектуальна» пароварка, яка норовить все зробити за тебе. Проте лише одиниці знають, як готувати в цих агрегатах, а самий нагальне питання: «Як варити рис в пароварці?», Мучить уми багатьох домогосподарок вже кілька років. Наука це нескладна, і розібравшись як слід, можна навчитися готувати рисові страви неймовірно смачні і головне — корисні!

Паровий спосіб приготування різних блюд відомий народу вже досить давно. В Англії, наприклад, з давніх пір на водяній бані (прототипі парової обробки) готували пудинги. В українській же кулінарній традиції також відводилося місце даному способу.

90-і роки минулого століття ознаменувалися появою електричних пароварок і з того моменту вони щільно увійшли в ужиток домашніх кухонь. І це зрозуміло, адже здорове і дієтичне харчування хочеться куштувати всім. Теж відноситься і до рису, адже при варінні цього цінного злаку втрачає велику частину своїх корисних властивостей. Чого не можна сказати про його термообробку паром. Однак багато кухарок ніяк не можуть впоратися з цим непосильним завданням — як приготувати рис в пароварці. Що ж, Смачні Рецепти прийдуть на допомогу і розкажуть про всі тонкощі цієї делікатної справи.

Поради початківцям

Порада №1

Якщо ви взялися варити рис в пароварці, то вам варто врахувати, що заставою успіху цього заходу є вода. Так, так, саме її кількість визначає якість страви на виході. Адже якщо рідини буде недостатньо, злак НЕ провариться до кінця, а якщо вологи надлишок, то навпаки, ви ризикуєте отримати не що інше, як кашу — малашу.

Поради початківцям

Але як же визначити пропорції рису і води?

По-перше, це залежить від бажаної консистенції страви: розсипчастою, густою або рідкою.
По-друге, велику роль в цьому відіграє модель пароварки. Як правило, кожен виробник в інструкції до приладу вказує тонкощі готування основних продуктів, і рис входить до їх числа. Як би там не було, рис в чаші повинен ховатися під водою. Найчастіше використовують пропорції 1: 1.

Порада №2

Ще одним немаловажним пунктом в готуванні рисової крупи в пароварці є час варіння. Але знову ж таки, все залежить від фірми виробника агрегату. Для деяких приладів достатньо 15 хвилин, для інших 30-35. Однак середній час для більшості пароварок становить 20 хвилин для білого рису і 30-40 хвилин — для бурого і дикого.

Сирний рис

Цей рисовий гарнір стане одним з найулюбленіших у вашій родині. Його оцінять як дорослі, так і малеча.

Інгредієнти

  • Білий рис -250 г;
  • Сир твердого сорту -100 г;
  • Вода — 350 мл;
  • Масло вершкове — 10 г;
  • Сіль.

Приготування сирного рису

Основне правило варіння рису — це його попередня ретельна промивка. Мити крупу потрібно 5-6 разів, поки вода не перестане бути каламутною.

Після цього викладаємо злаки в чашу пароварки, призначену для круп, заливаємо водою і підсолюємо.

Ставимо таймер на 20 хвилин. А поки рис вариться, нам потрібно натерти на дрібній тертці сир.

Після вказаного часу закидаємо в зварений рис вершкове масло, і викладає тертий сир. Все ретельно перемішуємо і відправляємо хвилин на 5 в пароварку, щоб сир розійшовся.

Це блюдо стане відмінним гарніром до зраз, тефтель, овочів і рибі. При подачі посипте рис подрібненою зеленню кропу.

Рис з шинкою і сиром

 

Рис з шинкою і сиром

Інгредієнти

  • Рис пропарений — 1,5 склянки;
  • Масло вершкове — 15 г;
  • Сіль — за смаком;
  • Вода очищена — 3 склянки;
  • Цибуля ріпчаста — 0,5 головки;
  • Шинка — 200 г;
  • Твердий сир — 200 г;
  • Кріп (можна додати кінзи) — 2 гілочки.

Приготування рису з шинкою і сиром

Здавалося б, рис — це банальний гарнір, однак присмачивши його сирком та шинкою, можна отримати щось надзвичайно смачне. Причому це блюдо можна подавати і як самостійне.

Оскільки в нашому рецепті використовується пропарений рис, то мити його не потрібно, і ми відразу відправляємо його в чашу для круп, підсоливши, присмачивши вершковим маслом і заливши крутим окропом. Ставимо таймер варіння на 20 хвилин.

В цей час займемося нашої заправкою. Шинку ріжемо скибочками і обсмажуємо на сковороді разом з нашинкованими дрібними кубиками цибулею, а сир тремо на крупній тертці.

Коли рис звариться його необхідно змішати з шинкою і сиром і відправити в пароварку ще на пару хвилин, щоб рис просочився, а сир розплавився.

Подавати це найсмачніше блюдо слід гарячим, поки сир ще тягнеться, а шинка виходить чарівним ароматом. Додати до рису можна зелений горошок і філе риби, приготоване на пару. В якості прикраси виступити кріп і кінза.

Рис чудово поєднується з рибними, овочевими та м’ясними стравами, а також з грибами, горіхами, сухофруктами. В якості добавки йому відмінно підходять соєвий соус, сири різних сортів і різноманітні оцти.

У пошуку оригінальних рецептів ми інколи не помічаємо того, що перед нашими очима. Адже все буденне в новій інтерпретації стає чимось вишуканим. Як варити рис в пароварці ви вже навчилися, тепер же використовуйте ці навички у створенні чогось нового, смачного, неперевершеного.