Як приготувати плов в казані

Не секрет, що на природі вся їжа з вугілля мангалу здається смачніше: апетитна, пропахша димком, вона миттю «відлітає», викликаючи захоплення. Рецепт плову в казані, який ми детально розберемо нижче, допоможе порадувати відпочиваючих чимось відмінним від трохи приївся смаженого м’яса. Упевнені, це частування доведеться по душі голодним на свіжому повітрі туристам, особливо, якщо головний кухар володіє секретами створення страви.

Як приготувати плов в казані

Не всі знають, як приготувати смачний плов в казані правильно, і тому поширена ситуація, коли, скуштувавши страву раз, кулінари забувають про рецепт, не порадіють результатами. Адже розсипчастий рис з м’ясом і овочами може виходити просто разюче апетитним – за умови, що ви дотримуєтеся техніки створення страви.

Поради від узбецьких кухарів

  • У справжній плов в казані по-східному використовується виключно баранина, але при її відсутності згодиться будь-яке інше м’ясо. Головне, що воно не було пісним, а мало помітні жирові прошарки.
  • Уважно підійдіть до вибору рису, який збираєтеся використовувати для приготування їжі на багатті. Він повинен бути пропареним, а самі рисинки – довгими і великими.
  • Найкраща ємність для створення смачної страви – чавунний казан. Звичайно, нести його на пікнік буде важкувато, але це того варто! Перед тим, як починати готувати рис в казані, прожарити його над вугіллям протягом пари хвилин. Поради від узбецьких кухарів
  • Як зробити плов в казані, де і просмажене м’ясо і рис розсипчастий? Ні в якому разі не накривайте казан кришкою при смаженні м’ясної нарізки – це можна робити тільки тоді, коли рис вже опиниться в ємності, але ніяк не на початковому етапі!

Рис можна почати готувати ще вдома: промийте його гарненько і залийте водою – так він встигне набрякнути до того моменту, як ви почнете варити його в казані.

Плов в казані по східному рецепту

 

Плов в казані по східному рецепту

Інгредієнти

  • Баранина — 1 кг
  • Рис білий — 1 кг
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт.
  • Рослинне масло — 300 г
  • Сіль — за смаком
  • Чорний перець мелений — за смаком
  • Морква — 5 шт.

Приготування плову в казані

Для всіх бажаючих приготувати дану узбецьку страву, цей рецепт – просто знахідка! Частування неодмінно вдасться «на ура» і підкорить любителів заміського відпочинку масою яскравих гастрономічних відтінків. А адже ми не вигадували нічого інноваційного – просто докладно наводимо поради по створенню страви, якими володіли ще наші прадіди.

  1. Цибулю очищаємо і шаткуємо товстенькими кільцями. Вони не повинні бути менше, ніж 3-4 мм в товщину, інакше ми ризикуємо отримати гору жаринок замість апетитного плову в казані, рецепт якого ми обрали.
  2. Баранину (чим жирніше м’ясо, тим смачніше вийде в підсумку) промиваємо та нарізаємо порційними шматками. Ідеальний розмір – це брусочки з ребром в пару сантиметрів. Морквину подрібнюємо в дрібну стружку або шматує кубиками або кружечками.
  3. Якщо промити рис ми в поспіху і збори на пікнік все ж забули, то зараз промиваємо його, заливаємо водою і залишаємо, поки не виникне потреба використовувати його при готуванні.
  4. Чавунну ємність обполіскуємо кип’яточком і розміщуємо над багаттям (дрова до цього часу повинні як слід розгорітися). Даємо йому пару хвилинок, щоб нагрітися і висохнути і наливаємо в казан належну кількість масла. Перед тим, як робити плов в казані далі, вичікуємо ще трошки. Масло також має прогрітися і від нього має почати підніматися пар. Зазвичай на цей етап йде п’ять-сім хвилин.
  5. У гаряче масло акуратно поміщаємо цибульну нарізку (тут слід бути обережніше – маса відразу починає сильно бризкати на всі боки) і невпинно перемішуємо її, поки вона не набуде темно — золотого кольору. При цьому намагаємося не пропустити момент, коли цибульні кільця стануть надто «засмаглими» – інакше вони до середини процесу приготування вже обвугляться.
  6. Відразу після отримання цибулею бажаного відтінку закладаємо в ємність баранину і смажимо близько п’ятнадцяти хвилин, постійно перемішуючи. У результаті м’ясо має прикрасити апетитна світла скоринка.
  7. Додаємо до покладеним по рецепту компонентів подрібнену моркву і, продовжуючи інтенсивно працювати ложкою, готуємо масу ще з десяток хвилин.
  8. Тепер прийшов час приправ: кладемо в казанок сіль (близько двох столових ложок, все одно більше її кількість поглинеться потім рисом), додаємо спеції і заливаємо водою вище рівня знаходиться в каструлі маси. У такому вигляді всі інгредієнти повинні протомиться ніяк не менше 20-30 хвилин, поки баранина і овочі не стануть м’якими.
  9. До того, як плов в казані буде абсолютно готовий, нам залишилося зовсім небагато. Викладаємо рис рівним шаром поверх інших компонентів (не перемішуємо!) і заливаємо все окропом так, щоб він прикривав всі стінки котла. Готуємо ще 20 — 30 хвилин. Щоб визначити ступінь готовності, пробуємо ложечку – як тільки рис перестане скрипіти на зубах, виріб можна перемішувати. Робимо це дуже обережно, користуючись шумівкою або великою ложкою.

Приготування плову в казані

Так, нам довелося трохи попрацювати, чи не так? Але зате з того моменту, коли ми підняли кришку і навколо рознісся чудовий аромат, стало зрозуміло, що цей плов в казані, рецепт якого ми вивчили, вартий того, щоб його зробити!

Поради

  • Гурмани радять використовувати для приготування східної страви жовту і червону моркву, змішану в однакових пропорціях.
  • Часник – чудовий помічник для створення ще більш яскравого і виразного аромату. Можна засунути очищені часточки в невеликі поглиблення на етапі додавання рису.
  • У Ташкенті поверх рису кладуть жменю родзинок, червоний мелений перчик і зіра (це смугасті насіння можна пошукати в крамницях зі спеціями).
  • У тій же дивовижній країні на стадії смаження м’яса радять додавати трохи розмоченого гороху, барбарису і насіння кінзи. Ті, кому довелося ласувати стравою, запевняють, що смак просто неможливо передати!

Тепер ви знаєте все про те, як приготувати плов в казані і напевно зможете зробити це не гірше відомих кухарів!

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!