Як приготувати молочну кашу на сніданок

Як приготувати молочну кашу на сніданок

Молочна каша — це завжди дуже ситно, а при правильному приготуванні ще й смачно і корисно. Навчитися варити такі кашки потрібно кожному, хто стежить за своїм раціоном, прагнучи зробити його повноцінним і здоровим. Давайте поговоримо про приготування молочних каш. Хіба може бути щось краще ароматної ніжною молочної кашки на сніданок? Такий сніданок дуже корисний і для дітей, і для дорослих, адже він насичує організм корисними калоріями, що дозволяють відчувати себе енергійними і бадьорими цілий день.

Недарма з глибокої давнини на Русі такі каші користуються величезною популярністю — вони дають сили, живлять нас енергією, причому не тільки у фізичному, а й в інтелектуальному плані.

У будь-яких крупах, з яких можна зварити молочні каші, міститься маса корисних для організму і мозку речовин (вітаміни, мінерали ), завдяки чому, поснідавши таким корисним стравою, можна набратися сил як для фізичної, так і для інтелектуальної праці.

Приготувати молочну кашу можна на одному молоці, або на суміші молока і води. Другий варіант для багатьох буде корисніше, і причин тому декілька:

Приготована на цілісному молоці каша дуже калорійна, і для тих, хто стежить за своєю вагою, не дуже підходить;
З одного боку, молоко може заважати засвоєнню деяких вітамінів, з іншого — без жиру, що міститься в молоці, деякі вітаміни (А тощо) не засвоюються, таким чином, варіння на воді і молоці дозволяє дотримати «золоту середину»;
Все частіше в наш час зустрічається непереносимість лактози, в тому числі у дітей, і варіння каші тільки на молоці може призвести до алергічних реакцій і розладу травлення;
При наявності захворювань ШКТ варіння каш на суміші молока і води переважна, так як по консистенції така каша виходить оптимальною — ніжною та м’якою, і при цьому обволікаючі властивості каші, які в рази втрачаються при варінні тільки на молоці, зберігаються.

Таким чином, варіння каш на суміші води і молока дозволяє насолоджуватися всіма перевагами різних типів каш — чисто молочних і зварених на воді. До того ж, без обважнення у вигляді маси непотрібних калорій, можна насолоджуватися кашею з ніжним вершковим смаком, якого не досягти при варінні круп тільки на воді.

Приготування молочних каш — продукти

 

Приготування молочних каш - продукти

Молочну кашу можна зварити з будь-якої крупи, за винятком гречки — ядриця — ця крупа розбавляється молоком у вже звареному вигляді. Рис, пшоно, вівсяні пластівці, перловка, манка, ячна і кукурудзяна крупа — всі ці продукти можна «перетворити» у смачну кашу, а також, додаючи в них інші продукти, можна добитися і ще більш вражаючих результатів! Часто каші заправляють різними фруктами, варенням, медом, сухофруктами, овочами — кабачками, гарбузом і т.д.

Що стосується рідкої складової, то, крім того, що молоко можна, а, швидше, навіть потрібно розбавляти водою, можна уточнити, що молоко можна використовувати як звичайне, так і знежирене. Крім того, приготувати молочну кашу можна, використовуючи згущене (тільки для солодких каш) і сухе молоко.

Молочні каші на сніданок — безкрайнє поле для експериментів, головне їх не боятися і пробувати готувати такі кашки в самих різних варіантах: густі, рідкі, з добавками, а іноді можна навіть поєднувати різні крупи один з одним. Так, рис чудово поєднується з пшоном, а називають таку кашку «Дружба».

Для приготування найсмачніших молочних каш використовуйте товстостінну посуд з товстим дном — вийде не тільки смачніше, але ще й зручніше, тому менше ризик, що каша в такому посуді підгорить.

Дуже часто для варіння молочних каш сьогодні стали використовуватися мультиварки — це прекрасно, адже мультиварка — це в деякій мірі аналог печі, а значить приготувати в ній можна таку ж смачну кашу, як готували наші бабусі й взагалі всі господині на Русі споконвіку.

Як приготувати молочну кашу

 

Як приготувати молочну кашу

Етапи приготування молочних каш однакові:

  1. Рідина доводиться до кипіння;
  2. У киплячу рідину додається крупа;
  3. Каша вариться до бажаної консистенції.

Звичайно, існують варіанти, коли інгредієнти перемішуються в більш хитромудрих послідовностях, наприклад, спочатку в каструлі кип’ятиться вода, всипається крупа, потім вливається гаряче молоко — ми такі варіанти розглядати не будемо, тому базова послідовність абсолютно універсальна і підходить для приготування будь-якої каші.

Рецепт приготування манної каші

Знадобиться:

  • 500 мл молока (або молоко + вода)
  • по 50 г цукру і манної крупи
  • 40 г вершкового масла
  • сіль
  • добавки — кориця, какао або тертий пряник.

Як приготувати солодку манну кашу

Довести до кипіння підсолену і підсолоджену цукром рідина, всипати повільно манку, безперервно перемішуючи і не допускаючи утворення грудок, варити кашу 10-15 хв. Перед подачею заправити кашу какао або тертим пряником і корицею, полити розтопленим маслом.

Засипати манну крупу при варінні манної каші слід, використовуючи ситечко — так знизиться ймовірність утворення грудок, каша вийде більш однорідною і ніжною.

Рецепт рисової каші з родзинками

Знадобиться:

  • 4 склянки молока (або молоко + вода)
  • 1 склянка рису
  • 3 ст.л. цукру
  • родзинки, ванілін, сіль.

Як приготувати рисову молочну кашу

Рис промити, всипати в холодну рідину, на повільному вогні варити, періодично помішуючи. Ізюм промити і додати, коли каша буде майже готова, також разом з ним додати цукор і сіль, ванілін за смаком. Вершковим маслом каша заправляється при подачі.

Приготувати таку кашу можна також за какао, цукатами, мигдалем, сушеними або свіжими фруктами.

Перед варінням всі крупи, виключаючи манну і вівсянку, миють.

Рецепт вівсяної або ячної каші на молоці

Знадобиться:

  • 4 склянки молока (молоко + вода)
  • 1,5 склянки вівсяної чи ячної крупи
  • 1 ст.л. масла вершкового
  • сіль.

Як приготувати вівсяну або ячну кашу

Довести рідину до кипіння, всипати тонкою цівкою, помішуючи, крупу, 20-25 хв проварити до загустіння на повільному вогні, підсолити за смаком, заправити перед подачею маслом, цукром за смаком, додати при бажанні фрукти сухі або свіжі, горіхи і т.д.

Зразкові пропорції інгредієнтів для молочних каш різної консистенції:

  • Для рідкої каші — на 1 склянку рису — 5,5 склянок рідини, на 1 склянку пшона — 1,5 склянки рідини, на 1 склянку вівсянки або ячної крупи — 5 склянок рідини;
  • Для в’язкої каші — на 1 склянку рису — 4 склянки рідини, на 1 склянку пшона — 3,5 склянки рідини, на 1,5 склянки вівсянки або ячної крупи — 4 склянки рідини;
  • Для розсипчастої каші — на 1 склянку рису 4 склянки рідини, на 1 склянку пшона — 1,75 склянку рідини .
  • Технологія приготування всіх молочних каш приблизно однакова, тільки молочну гречану кашу варять інакше, ніж інші.

Рецепт приготування гречаної молочної каші

Знадобиться:

  • 1 стакан гречаної крупи
  • 0,5 л води
  • молоко, цукор, сіль, вершкове масло.

Як приготувати гречану молочну кашу

Крупу промити і перебрати, обсушити, на сухій розжареній сковороді обсмажити 3 хв. Всипати гречку в підсолену киплячу воду, до готовності варити 15-20 хв, потім злити зайву воду, якщо вона є, в кашу додати масло, цукор, сіль, влити гаряче молоко і перемішати.

Зварена тільки на молоці або на молоці і воді, калорійна або некалорійна, з добавками або без — будь-яка молочна каша залишає далеко позаду по корисним властивостям такі сніданки як різні бутерброди, печива і перекуси. Піклуючись про себе і своїх близьких, про здоров’я і прекрасне самопочуття, пам’ятайте — немає нічого кращого для сніданку, ніж молочна каша!

Каша з гарбуза в мультиварці