Як приготувати горохову кашу в мультиварці

Сьогодні досить рідко подібний «делікатес» зустрічається на столах, хоча у наших бабусь він складав вагому частину раціону. І не даремно, адже корисні зернобобові продукти здатні очищати шлунково-кишковий тракт від токсинів, що скупчилися там. Щоб горох приготувати, потрібно спеціальним чином його підготувати і потім довго варити, постійно спостерігаючи за цим процесом, щоб нічого не підгоріло, не розварилося, але щоб горошини були досить м’якими. Готування значно полегшує помічниця будь-якої сучасної жінки — мультиварка.

Як варити горохову кашу в мультиварці? Маленькі секрети

Щоб каша вийшла смачною і горошини не розварилися, кожна хазяйка повинна знати секрети її приготування:

  • замочування потрібне не лише для прискорення готування гороху, але і для того, щоб змити його специфічний запах. Для цього горох замочують на 2-5 годин і після цього ретельно промивають, використовуючи друшляк;
  • солити треба тільки в самому кінці готування;
  • якщо використати колені, а не цілі горошини, можна прискорити гасіння на 30 хвилин.

Не важливо, яка модель електронної кухонної помічниці використовується; існує 2 режими, які доцільно використати в цих цілях:

  1. Зварити в режимі «Гасіння» за 2 год.
  2. Готувати в режимі «Каша» півгодини. Щоб напевно бути упевненим в повній готовності, заздалегідь потрібно замочування горошин на 8 год.

Класичний рецепт горохової каші в мультиварці

Найпростіший, але не менш смачніший, рецепт може осилити навіть дуже молода господиня, адже для цього потрібний мінімум продуктів і навичок. Знадобиться:

  • 2 склянки гороху;
  • 4 склянки води;
  • сіль;
  • вершкове масло.

Заздалегідь замочені і промиті горошини помістити в чашу, залити туди рідину. Якщо отриману порцію планується з’їсти за один раз після приготування, то води береться в 2 рази більше, ніж основного інгредієнту. Якщо частину порції треба буде залишити до наступного дня, то рідини знадобиться в 3 рази більше.
Солити зразу не треба. Закрити кришку мультиварки і встановити режим «Каша» або «Гасіння», підібравши відповідно час — 30 хвилин або 2 години. Приблизно за 20 хвилин до того, як спрацює таймер завершення роботи, необхідно посолити і додати олію за смаком, після чого ретельно перемішати і залишити готуватися далі. Кашу можна їсти як самостійне блюдо або використати як гарнір.

Рецепт горохової каші на молоці в мультиварці

Досвідчені хазяйки знають, що крупи дуже погано розварюються в молоці. Тому якщо захотілося зварити їх на молоці, необхідно знати деякі нюанси.

Знадобляться:

  • 1 склянка гороху;
  • 2 склянки води;
  • 1 склянка молока;
  • сіль;
  • вершкове масло.

Зробити все точно так, як і в першому рецепті, але час на таймері варто збільшити на 10 хвилин. Коли до завершення програми залишиться приблизно 10-15 хв., в чашу влити молоко, посолити і покласти олію, добре перемішати і продовжувати готувати до спрацьовування таймера.

Незвичайні рецепти блюд з горохом в мультиварці

Справжні гурмани не зупиняються на простих способах приготування, а намагаються різноманітити смак блюда, що вийшло, за допомогою різноманітних продуктів. Розглянемо декілька рецептів, які перетворюють звичайне пюре на вишукану страву з цікавим смаком.

№ 1 — з копченням

Знадобиться:

  • 1 склянка гороху;
  • 100 г шинки;
  • 100 г копченої грудки.

Поставити горох гаситися на 2 години. Коли до спрацьовування таймера залишиться півгодини, додати дрібно нарізану грудку а за 5 хвилин — шинку. Коли блюдо приготується, необхідно спробувати сіль: можливо, що її вистачатиме від копченини. Якщо захочеться трохи різноманітити таку їжу, додайте туди обсмажену моркву.

№ 2 — з курячим філе

Знадобиться:

  • 300 г курячого філе;
  • 1 ст. гороху;
  • 1 морква;
  • 2 солодких болгарських перця;
  • 1 голівка цибулі;
  • сіль;
  • перець чорний мелений.

Горох відварити в мультиварці до повної готовності, посолити і розтерти в пюре. Овочі і курку нарізувати дрібними кубиками. На сковороді обсмажити спочатку цибулю і моркву, потім додати філе і в самому кінці — болгарський перець. Коли курка буде повністю готова, суміш посолити, поперчити і змішати з раніше приготованим пюре.

№3 — з тушкованим м’ясом

Узяти:

  • 1,5 ст. гороху;
  • 2,5 ст. води;
  • 1 банка яловичого тушкованого м’яса.

Поставити гаситися на 2 години, через півтори години викласти туди тушковане м’ясо і добре перемішати, можна трохи посолити. Закрити і продовжити готувати до закінчення програми «Гасіння». Виходить дуже поживний обід. Смачного!

...