Як приготувати домашній хрін

Як приготувати домашній хрін

Гостра і ароматна приправа облагороджує смак страви, особливо це стосується м’ясних і рибних закусок і гарячих страв. Ми підготували кілька рецептів домашнього хрону і розглянемо докладно, як його приготувати в домашніх умовах, у тому числі з буряком. Цей популярний гострий соус — постійний гість на наших обідніх столах, при тому й для здоров’я — це найцінніший продукт!


Кому з нас не знайомий такий по-домашньому звичний холодний соус з хрону? Пахучий і ядрений, він багатий не тільки вітамінами (особливо вітаміном С), а й мінеральними солями, ефірними маслами, що володіють високими антисептичними властивостями. Також продукти з цього кореневища можна сміливо розглядати як рослинний антибіотик. Зелені свіже листя цієї культури активно використовуються і в консервації , і як пряний інгредієнт в салатах — в них багато каротину і клітковини.

Але найголовніший ефект від вживання приправи з кореня цієї рослини полягає в тому, що вона природним чином активізує виділення шлункового секрету і потужно впливає на діяльність всієї травної системи. Погодьтеся, що така приправа до білкових продуктів — надійний помічник нашого шлунково-кишкового тракту, здатний допомогти переварюванню їжі і дати нам відчуття легкості в шлунку після рясної трапези.

Давайте разом приготуємо домашній хрін, рецепти якого ми детально розглянемо. Виготовлення його в домашніх умовах — зовсім нескладний процес, та й компоненти — доступні практично в будь-який час року.

Рецепт хрону з яблучним оцтом

Інгредієнти

  • Корінь хрону — 100 гРецепт хрону з яблучним оцтом
  • Оцет яблучний — 50 мл
  • Вода кип’ячена — 50 мл
  • Сіль — за смаковими уподобаннями
  • Цукор — для пом’якшення гостроти

Приготування хрону з яблучним оцтом

  1. Коріння спочатку чистимо гострим ножем, потім перемелюємо якомога дрібніше. Якщо є блендер, то цей процес займе у вас не більше кількох хвилин.
  2. Змішуємо отриману кашку з водою і оцтом, додаємо за смаком сіль. Цукор можна не додавати, але для пом’якшення гостроти приправи можна додати 1 чайну ложечку. Ретельно перемішуємо.
  3. Перекладаємо хрін домашнього приготування в скляну баночку і щільно закриваємо. Відправляємо в холодильник для настоювання на кілька годин.Приправа готова!

Порада:
Якщо ви не любите застосовувати оцет, то тут ви праві! Хрін в домашніх умовах ми готуємо прямо до столу і немає чого його робити взапас! Через пару днів він вже втрачає свою ядреная гостроту! І хоча оцет є природним консервантом, він також і послаблює силу і смакову пікантність хрону, надаючи йому непотрібну кислинку.

Домашній хрін з буряком

Інгредієнти

  • Корінь хрону — 500 гДомашній хрін з буряком
  • Буряк крупного розміру — 1 коренеплід
  • Цукор — за смаком або 1 ч. Л.
  • Сіль — за смаком
  • Оцет столовий — 2 ст. л.

Приготування домашнього хрону з буряком

Рецепт приготування хрону з буряком ми даємо з розрахунку на кількість наявних у вас корінців. Тобто, регулювати кількість інших інгредієнтів ви можете самі, за пропорціями, вказаними в рецепті.

  1. Очищаємо коріння, нарізаємо їх невеликими шматками. Подрібнюємо за допомогою електром’ясорубки або блендера і перекладаємо в літрову скляну банку з кришкою.
  2. Буряк чистимо (вибираємо буряк салатний, з яскравою плоттю), нарізаємо зручними шматочками і перемелюємо їх якомога дрібніше. Нам знадобиться тільки буряковий сік, який нам потрібно віджати через два шари марлі.
  3. Відкриваємо банку з меленим коренем і вливаємо туди буряковий сік. Зверху засипаємо вміст банки 1 столовою ложкою цукру (або більше-менше) і 1 чайною ложечкою солі. Всі компоненти старанно перемішуємо до однорідності і тільки потім додаємо 9% -ний оцет (2 ст.л.).
  4. Поверхня домашньої заготовки заливаємо водою (кип’яченою холодною) так, щоб весь її вміст було покрито, але не більше! Воду не переливаємо! Закриваємо кришкою щільно і кілька разів струшуємо.

Готово! Ставимо приготований продукт в холодильник для визрівання. Досить однієї ночі, щоб вранці … покласти собі в тарілку холодцю або пару скибочок свіжого сальця, збоку викласти ложку домашнього пекучого продукту і … Смакота!

Як ви бачите, приготувати хрін в домашніх умовах легко і просто!

Головне, що ви повинні пам’ятати — робити велику його кількість не має сенсу. Навіщо втрачати його непередаваний смак і його чарівні властивості?

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!