Як правильно варити буряк

Грамотна термічна обробка будь-якого продукту впливає не тільки на його смакові якості, але і на корисні властивості. Особливо це стосується овочів, тому інформація про те, як правильно зварити буряк і скільки часу його варити до готовності, повинна вас зацікавити. Існує міф про те, що термічна обробка продуктів руйнує їх вітамінно-мінеральний комплекс, хоча це абсолютно не так!


Буряк відварний використовується в багатьох блюдах здорового харчування. Особливо популярний цей коренеплід в країнах пострадянського простору, тому що це один із найдоступніших продуктів харчування, притому він ще і дуже корисний для здоров’я! Звичайно, цю овочеву культуру можна їсти і в сирому вигляді, але так її вживають, в основному, в лікувальних цілях.

Як правильно варити буряк

У салатах і закусках коренеплід використовують відварений, а при правильному варінні буряків ми можемо зберегти максимальну кількість корисних речовин. Про те, як довго варити цю овочеву культуру, щоб він не втратив колір і швидше зварився — наша інформація!

Скільки часу варити буряк

Спосіб відварювання червоного буряка впливає не тільки на час варіння, але і відповідає розмірам коренеплоду і його віку. Швидко зварити можна коренеплоди (в тому числі і моркву) невеликого розміру і молоді, а великий буряк і моркву рекомендується відварити в мікрохвильовці або пекти у фользі в духовці.

Як швидко відварити буряк

Спосіб № 1

Цим секретом володіють всі професійні кухарі. За цим методом коренеплід вариться хвилин 20! Весь секрет у тому, що різкий перепад температур прискорює процес розм’якшення рослинних волокон. Ось така фізика!

Як швидко відварити буряк

  1. Беремо коренеплоди середнього розміру, кладемо їх в каструлю, заливаємо окропом і ставимо її на сильний вогонь, не покриваючи кришкою. Вода має покривати овочі шаром мінімум 8 см — в іншому випадку, вона швидко википить, а коренеплоди не встигнуть зваритися.
  2. Через 15 хвилин бурхливого кипіння зливаємо воду з каструлі і ставимо її разом з овочами під струмінь дуже холодної води. Витримуємо відварений продукт в крижаній воді 5-10 хвилин, стежачи за тим, щоб вода залишалася крижаною (допоможуть кубики льоду). Готово! Можете готувати салат!

Спосіб № 2

Скільки хвилин треба варити буряк за цим способом, читаємо далі!

Заливаємо коренеплоди окропом, витримуємо на середньому вогні 30 хвилин з моменту повторного закипання, зливаємо воду і негайно ставимо каструлю з продуктом під потік крижаної води на 15 хвилин.

Скільки хвилин треба варити буряк

Якщо вода в крані недостатньо холодна, запасіться кубиками льоду. Загалом, по цьому рецепту буряк вариться 45-50 хвилин — з урахуванням часу його охолодження.

Порада

Щоб буряк не втратив колір, у воду для відварювання влийте 1 ст. л. соку свіжого лимона, або 1 ч. л. цукру, або 1 ч. л. оцту.

Як зварити смачний буряки для вінегрету або на салат

 

Як зварити смачний буряки для вінегрету або на салат

Спосіб № 1: в духовці

Варити буряк так, щоб він не втрачав колір і був смачним, ми звернемося до випробуваного способу — духовці! Виходить смачно і не клопітно.

  1. Розігріваємо духовку, встановлюємо 190 градусів. Буряк ретельно миємо, хвостик і листову розетку не обрізаємо. Наше завдання — не дати витікати соку через будь-які зрізи.
  2. Щільно загортаємо коренеплід у фольгу і випікаємо 25-35 хвилин, в залежності від розміру овоча. Великий буряк треба випікати 35 хвилин, маленький — 20 хвилин.
  3. Розгортаємо і опускаємо в каструлю з холодною водою до охолодження. Якщо є час, можна залишити в духовці до повного охолодження.

Приготування овочів

Приготування овочів цим способом дозволяє не тільки зберегти їх яскравий красивий колір, але і більшість вітамінів, органічних кислот та мінеральних сполук. Яскравий буряковий колір овочу чудово виглядає не тільки в вінегретах, але і будь-який салат буде виглядати дуже красиво.

Порада

Червоний варений буряк не повинен фарбувати інші компоненти салату, але як цього домогтися? Дуже просто! Нарізавши овоч кубиками або будь-яким іншим способом, збризніть нарізку рослинним маслом і перемішайте. Масло обволікає бурякові шматочки, замикаючи сік всередині. Ви отримуєте, в підсумку, дуже барвистий вінегрет або інший овочевий салат!

Спосіб № 2: в мікрохвильові

У власників мікрохвильовок не повинно виникнути жодних проблем з відварюванням овочів.

Спосіб № 2: в мікрохвильові

  1. Беремо коренеплід середнього розміру, ретельно миємо його щіточкою, але залишаємо хвостик і листову розетку, як ми радили в рецепті випікання овочів в духовці.
  2. Але для приготування в мікрохвильовці ми повинні все-таки порушити цілісність шкірки, інакше коренеплід у нас може вибухнути від внутрішнього тиску води в овочі. Тому ми зубочистками робимо глибокі отвори в овочі.
  3. Загортаємо його в поліетиленовий пакет (для збереження чистоти внутрішньої камери печі), викладаємо пакет в спеціальну мисочку для мікрохвильовок і відварюємо овочеву культуру при потужності 800 кВт протягом 10 хвилин. У процесі готування один раз перевертаємо овоч на інший бік.

Скільки вариться буряк по часу, якщо мікрохвильова піч меншої потужності? Тут порада одна: подивіться в інструкції до вашого приладу. Як правило, не більше 20 хвилин! Враховуйте ще й розмір овоча — великий буряк вариться довше.

Як приготувати варений буряк традиційним способом

Як правильно відварити коренеплоди (і моркву теж) на салат, щоб у них збереглися всі важливі інгредієнти?

Як приготувати варений буряк традиційним способом

  1. Добре миємо буряк і моркву щіточкою, не відрізаємо ніяких частин коренеплодів, складаємо з каструлю і заливаємо їх холодною водою на рівень 5 см вище.
  2. Включаємо великий вогонь і чекаємо кипіння води. Зменшуємо вогонь до середнього і відварюємо 15 хвилин. Виймаємо моркву і опускаємо її в крижану воду. Буряк варимо ще 20 хвилин на середньому вогні і далі — до готовності на малому вогні. Готовність перевіряємо ножем або зубочисткою. Вістря має входити легко.
  3. Зливаємо воду, в якій варився продукт, і заливаємо крижаною водою. Після охолодження чистимо і кришимо під свої потреби.

Порада
Завжди намагайтеся використовувати прийом різниці температур, коли ви варите овочі! По-перше, в цьому випадку вони зберігають свій колір і структуру волокон, а по-друге — дуже легко чистяться!

Також запам’ятайте, що солити воду на початку варіння — не рекомендується, оскільки відварювання продуктів в солоній воді сповільнює процес, а овочі твердіють.

Скільки можна зберігати варений буряк?

Це не пусте запитання, якщо ви дуже зайнята людина і у вас немає достатньо часу варити овочі перед самим приготуванням. Зберігати варений продукт можна до 3 днів — у загальному відділі холодильника, а ось в морозильній камері — до 6 місяців!
Сподіваємося, що наша інформація, як правильно і скільки часу варити буряк допоможе вам частіше включати цей корисний овоч в своє щоденне меню. Страви з овочами — найкращі страви для здоров’я і високої якості життя!

...