Як підготувати банки та кришки для консервування

Як підготувати банки та кришки для консервування

Напевно, у кожної господині є свої способи підготовки банок і кришок для консервування на зиму. Я ж хочу поділитися з вами своїми секретами. Першу свою заготовку — консервовані огірки я зробила, коли мені було 15 років. З тих пір пройшло багато років, я постійно шукаю що — небудь новеньке, і застосовую це на практиці. На зиму я роблю заготовки, які не потребують стерилізації та пастеризації, виняток становлять «помідори у власному соку» і тільки тому, що така технологія.

І всі заготовки стоять у мене і не «вибухають» до нового врожаю і довше. Але як зробити так, що б заготовки стояли всю зиму без стерилізації? Вся справа в підготовці банок і кришок.

  1. Готуйте банки для консервації заздалегідь.
  2. Якщо банки дуже брудні замочіть їх у теплій воді на 30 хвилин, потім воду злийте.
  3. Мийте скляні банки тільки содою і добре обполіскувати теплою водою.
  4. Вимиті банки переверніть догори дном і залиште до моменту, коли вони знадобляться.
  5. Бляшані кришки для закачування під машинку мийте рідким миючим засобом, так як вони змащені на заводі спеціальним складом, що захищає від іржі.
  6. Капронові, металеві кришки для гвинтових банок мийте з содою.
  7. Підготовлені таким чином банки я стерилізую в духовці: ставлю банки об’ємом 0,5 і 0,7 шийкою вгору на грати, включаю духовку на 100С і через 10 хвилин можна розкладати салат та інші заготовки по банках. стерилізую в духовці
  8. Бляшані кришки (під машинку закаточну) заливайте окропом на 1-2 хвилини, не треба їх «варити» 15 хвилин, як роблять багато недосвідчених хозяйок. Якщо будете закривати салати, варення, джем — видаліть сухою чистою тканини краплі води з кришки. Для заготовок, що містять воду — можна не видаляти.
  9. Капронові кришки я використовую в основному для солодких заготовок — варення, джеми, повидло. Кришки покладіть в гарячу воду буквально на 30 секунд, дістаньте, обсушити від крапельок води і закривайте банки.
  10. 3 — х літрові банки я не стерилізую. Готую їх заздалегідь, як зазначено в п. 2,3,4. Все, що я закриваю в такі банки, зберігається дуже довго — перевірено часом.
  11. Якщо ви закриваєте банки гвинтовими кришками, які залишилися у вас з минулих заготовок, то, перш ніж закрити такою кришкою будь-яку заготівлю, накрийте банку чистим тонким поліетиленовим пакетом і тільки потім закручуйте кришку. Кришка щільно встане і не пропустить всередину повітря. Залишки пакета обріжте ножицями.

Про спосіб стерилізації банок оцтом я написала окрему статтю, прочитати її можна тут.
Ось здається все. Якщо будуть питання по цій чи інших темах — пишіть, я обов’язково відповім в коментарях. Вдалого вам консервування!

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!