Як обскубти гусака

Як обскубти гусака? Гусак смажений з яблуками, гусак тушкований з грибами, розсольник з гусячими потрухами, паштет з гусячої печінки. Вже від самої назви течуть слинки. Приготувати такі страви не складно. Але спочатку треба розібратися з тушкою гусака — тобто правильно випатрати і обскубти. Гусей, як, втім, і качок, рекомендується обскубувати трохи пізніше після забою, десь через 3-4 години. При цьому можна позбавити птицю від пір’я як мінімум двома способами. Після сухого способу тушку можна зберігати в холодильнику, а от після ошпарювання — краще готувати відразу.

При ошпарюванні гусака опускають у гарячу воду всього лише на хвилину. При цьому температура води повинна бути близько 70-80 градусів. Після цього пір’я від тушки птиці відходять без турбот. Обшпарену тушку підвішують за лапу і якнайшвидше обскубують. Мінусом такого способу є те факт що м’ясо після ощипування стає червоним.

При сухому способі гусака краще обскубувати відразу після забою. Тут головне, щоб тушка ще була теплою.

 

Гусак смажений з яблуками

Спочатку вищипують махові і великі пір’я. Починають з крил, а потім прибирають пух і дрібні пір’ячко до ліктьового згину. Далі ж переходять до самої тушки. Обскубувати пір’я необхідно так би мовити «по шерсті ». Тобто ривок постійно повинен йти до хвоста. Не варто захоплювати відразу багато пір’я. Від цього шкурка вийде не акуратною, і страви з апетитною і рум’яною скоринкою зі шкіри не вийде.

Після процедури ощипування йдемо разом з тушкою до газової плити і обпалюють його над конфоркою. Від цього на гусака пропадуть дрібні пушинки, а саме м’ясо придбає пікантний смак. Приділяємо особливу увагу зоні «під пахвами» і під лапами.

Далі обробляємо тушку гусака. Відрізаємо лапки до «коліна», крила — по «лікоть», а голову біля основи. Для патрання біля основи грудей на шийці робимо надріз. Через нього витягується трахею і стравохід. Невеликий надріз в 3-3,5 сантиметра робиться і над заднім проходом. У нього просовуємо руку, захоплюємо серце з легкими і трахею з стравоходом, і акуратно виймаємо через проріз. А далі вирізаємо область заднього проходу і виймаємо з тушки гусака потруха. І не забуваємо видаляти залози з статевими органами.

Якщо птахи ви плануєте відразу вживати, то тушку спочатку треба ретельно промити і зовні і зсередини. Після цього потримати години півтори у воді. Це необхідно для того, щоб випарувався запах дичини. Після такого купання підвішуємо тушку за шию і чекаємо, поки стече вода .

Як швидко обскубти тушку гусака

Втім, такі способи обскубуваня гусей хоч і не витратні, але займають досить багато часу і зусиль. Зробити цю процедуру можна простіше з використанням електроінструментів, які є в кожному будинку. Для цього необхідно взяти дриль або шуруповерт, і купити у спеціалізованому магазині спеціальну насадку для обскубування гусака і качки. Для мисливців — річ просто незамінна. Втім, позбутися від пір’я насадка допоможе і будь-який інший великій птиці, наприклад, глухарю, тетереві, фазанові і страусові.

Як швидко обскубти тушку гусака

Пристрій цей ще в новинку для мисливців. Тим часом, він принципово спрощує їм життя. Обскубувати дичину можна як і в польових, так і в домашніх умовах. Така диво насадка працює від переносних пристроїв, а головне, замість звичайних 30 хвилин ощипування займе всього 2-3 хвилини. При цьому своєрідну «депіляцію » можна проводити навіть на вже охололій качці або гусаку. Варто відзначити, що пух, перо і волоски видаляються відразу з усіх частин тушки — тулуба, шиї, лапок і крил. Мінус такого методу — додатковий час на сортування, при необхідності, пуху і пера.