Як грамотно сервірувати святковий стіл

Як грамотно сервірувати святковий стіл

Наближаються новорічні канікули, а, значить, і святкові застілля. Стіл, сервірований зі смаком, здатний перетворити навіть звичайний прийом їжі в естетичну насолоду і відчуття свята. Накриваючи стіл вдома, можна трохи відійти від строгих канонів сервіровки, яким неухильно слідують в ресторанах і на офіційних прийомах. Але все ж є кілька золотих правил, які варто дотримувати навіть у домашніх умовах.

Скатертина

Сервіровка столу завжди починається з розстиланням скатертини. Для урочистого прийому доречно виглядатимуть скатертини з блискучих тканин, грубі лляні полотна підійдуть для невигадливого столу, а для домашніх посиденьок будуть гарні скатертини в пастельних тонах.

Звичайно ж, скатертина повинна бути бездоганно чистою і вигладженою. Але в прагненні до збереження чистоти, не варто накривати її зверху клейонкою. Полотно має спускатися з усіх боків святкового столу не менше, ніж на чверть метра, але і не нижче від сидіння стільця: надто коротка скатертина буде виглядати неакуратно, а надто довга — доставляти незручність гостям.

Сервірування святкового столу

Сервірувальний набір на столі може бути різним, він залежить від страв, які подаватимуться, тому без продуманого меню не можна приступати до сервірування. Важливо передбачити на кожного гостя приблизно по 80 сантиметрів довжини столу і простежити, щоб розташування і вид кожного комплекту приладів були повністю однаковими. Всі предмети сервіровки на столі повинні відповідати і один одному, і інтер’єру за кольором і формою.

Сервірування святкового столу

Необхідно подбати про те, щоб весь посуд і прилади були чистими і не мали плям від води. Для цього достатньо протерти їх теплим і вологим рушником, а після відполірувати сухим.

Тарілки

Спочатку на центральне місце, на відстані не менше двох сантиметрів від краю столу, поміщається декоративна тарілка сервірування. На неї ставлять тарілку для закуски або супу. Для супу-пюре подають супову тарілку, а для прозорих супів і бульйонів — чашку. Зліва вгорі, у восьми сантиметрах від декоративної, ставлять маленьку пиріжкову тарілку для хліба та масла.

Сервіровка столових приладів

Столові прибори, які знадобляться під час їжі, розкладають з боків і зверху тарілки сервіровки. Вилки кладуть ліворуч ріжками вгору, а ножі — праворуч, лезом до тарілки. Крайнім від тарілки лежить прилад, який знадобиться першим, тому найдальшими кладуться закусочні вилка і ніж, слідом рибні та найближче — столові.

Сервіровка столових приладів

Столові прилади не повинні перебувати під краями тарілки.

Якщо в меню немає десерту, то ложка для супу розміщується зверху від тарілки сервіровки, якщо ж десерт запланований — праворуч від ряду ножів. Десертні і фруктові прилади розташовують над закусочної тарілкою — паралельно кромці столу.

Келихи на святковому столі

Важливо дотримуватися правила — кожному напою свій посуд, тому кількість і різновид фужерів і келихів залежать від того, які напої будуть подані до столу. Наприклад, червоне вино, бренді і коньяк подають в злегка пузатих келихах великого об’єму, а для білого вина використовують більш дрібні келихи. Шампанське найсмачніше у високих вузьких фужерах, а склянки для коктейлів можна використовувати для соків та мінеральної води.

Келихи розташовуються праворуч і зверху від тарілки сервіровки. На відстані півтора сантиметрів від кінчика ножа ставиться келих для мінеральної води або соку. Потім під кутом 45 градусів від краю столу — келих для вина і горілчану чарку. Тут працює той же порядок, що і з приладами: перші використовують дальній від тарілки келих.

Серветки

У кожного гостя повинна бути індивідуальна серветка, яку потрібно красиво скласти і в кінці сервіровки покласти на закусочну тарілку. Існує багато способів складання серветок, і краще надати їй такий вигляд, щоб при розкритті вона виглядала не м’ятою, а свіжою і привабливою.

Серветки

Деталі на святковому столі

Стильні деталі налаштують гостей на святковий лад і допоможуть відчути атмосферу урочистості, але їх кількість не повинна бути надмірною і заважати сервіровці і розстановці страв на святковому столі.

Якщо у вас знайдеться красива статуетка, то вона може стати чудовим декоративним елементом на святковому столі. Свічники в поєднанні з вишуканим посудом і красивими келихами виглядають особливо елегантно.

Деталі на святковому столі

Живі квіти виглядають дуже свіжо і оригінально. Щоб вони виглядали гармонійно і не заважали гостям, висота їх не повинна перевищувати найбільшого келиха в сервіровці. Невелику вазу з квітами краще поставити в середину столу і звернути увагу, щоб букет не мав різкого запаху.

Якщо ваше свято є тематичним, наприклад, новорічним, то на столі можна розмістити відповідні декоративні елементи — ялинові гілочки, фігурки сніговиків або дідів Морозів, сріблястий «дощик», невеликі подаруночки для гостей.

Розміщення страв при сервіруванні святкового столу

Святковий новорічний стіл не повинен «згибатися» від надлишку страв та посуду, щоб у кожного з гостей була достатня кількість особистого простору.

Прилади з сіллю і перцем краще помістити в центрі столу на невеликій відстані один від одного. Там же можна поставити прилади з гірчицею і соусами. Масло сервірують зі спеціальним ножем, а гірчицю — з маленькою ложечкою. Хлібниці розміщують на протилежних сторонах столу, щоб усім гостям було легко до них дістати.

Хлібниці розміщують на протилежних сторонах столу, щоб усім гостям було легко до них дістати.

Розміщення страв при сервіруванні святкового столу

При розставлянні холодних закусок потрібно чергувати рибні, м’ясні та овочеві страви. Суп потрібно подавати в супниці, а гаряче — у спеціальних тарілках. У всіх страв і салатів мають бути окремі ложки.

Напої в пляшках слід ставити на стіл відкритими. Фруктову і мінеральну воду ставлять у різних місцях столу і відкривають безпосередньо перед початком застілля. Соки та морси подають у глечиках, горілку і міцні настоянки найкраще ставити на стіл у карафах. Вино і коньяк подають в пляшках.

Правильно буде почати свято з розносу холодних страв — салатів, бутербродів, а вже потім приступити до подачі гарячих блюд — першого, другого і десерту.

У наш час красиво накритий стіл уособлює гостинність, а їжа в такому оточенні особливо смачна. Не упускайте можливості зробити новорічне свято ще радісніше і красивіше!

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!