Як готувати сніданки з яєць

Як готувати сніданки з яєць

Саме з яєць ми найчастіше готуємо страви на сніданок, про варіанти та розмаїтті цих страв ми і поговоримо. Суперечки навколо користі і шкоди яєць не стихають: противники цього продукту стверджують, що яйця ні в якому разі не слід їсти щодня через холестерин, а прихильники уточнюють — в одному яйці так мало холестерину, що ніякої шкоди щоденне споживання 2-4 яєць просто не може принести.

Заглиблюватися в ці точки зору ми не будемо — адже зрештою кожен сам вирішує, чи їсти яйця взагалі і скільки їх їсти. А краще ми зосередимося на тому, які варіанти страв з яєць можна приготувати на сніданок.

Яєчня, омлет, яйця некруто або круто — як правило, саме ці страви складають сніданок більшості людей в нашій країні. Однак, на цьому варіанти страв з яєць зовсім не закінчуються. Що ще цікавого можна приготувати з яєць, що підійде для подачі до сніданку?

Перш за все, хочеться згадати про одне блюдо, яке так знайоме всім, кому зараз за 20 — грінки з яйцем. Воно поєднує в собі одночасно і омлет, і бутерброди. Хліб умочує в збиті з молоком яйця і обсмажується з двох боків до готовності. Найчастіше наші бабусі і мами готували таку страву в його солодкому варіанті, додаючи до яєць і молоко при збиванні цукор. Звичайно, такий варіант сніданку — не самий дієтичний, зате дуже смачний і нагадує про дитинство.

грінки з яйцем

У пошуку цікавих страв для сніданку з яєць можна звернутися до кухонь інших країн. Наприклад, напевно до смаку всім жителям нашої країни доведеться омлет з екзотичною назвою «тортилья» і цілком доступними продуктами — він готується з картоплі, цибулі та яєць.

Рецепт фрітати по-італійськи з кабачками

 

Рецепт фрітати по-італійськи з кабачками

Знадобиться:

  • 180 г кабачка;
  • 40 г цибулі;
  • по 30 г рослинної олії і моркви;
  • 20 г зелені;
  • 5 яєць;
  • сіль.

Як приготувати фрітату

Дрібно нарізати цибулю, на дрібній тертці потерти моркву. Пасерувати цибулю на олії, покласти моркву, підлити трохи води і 2-3 хв згасити. Очистити і нарізати кабачок дрібними кубиками, покласти до цибулі з морквою, гасити 5 хв, підсолити. Блендером збити яйця, підсолити, покласти рубану зелень. Перемішати збиті яйця з сумішшю овочів, викласти у форму для запікання, поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати фрітату 10-40 хв залежно від товщини омлету.

Звичайно, як омлет не назви — фрітату, тортилії або як завгодно ще, він все одно залишиться омлетом. Чи справді є не схожі на омлет або яєчню страви з яєць? Звичайно, є.

Рецепт яєчного рулету з шинкою

 

Рецепт яєчного рулету з шинкою

Знадобиться:

  • 100 мл молока;
  • 50 грамів борошна;
  • 5 яєць;
  • 3 щіпки солі;
  • шинка;
  • сир.

Як приготувати яєчний рулет з шинкою

У мисці збити яйця, влити молоко і всипати борошно, знову збити. На сковороду налити трохи олії, розжарити і налити ополоником яєчну масу, що вийшла, відразу накрити кришкою і спекти яєчний млинець: коли верх зарум’яниться, відразу згорнути млинець в рулет і відсунути його на край сковороди, влити прямо до першого рулету ще один ополоник яєчної маси, коли верх зарум’яниться, починаючи від 1 -го рулету згорнути ще один рулет — він складатиметься з першого і цього нового рулету. Знову відсунути рулетик, що вийшов, на край сковороди, налити масу, викласти на неї пластами нарізану шинку або ковбасу, коли схопиться, знову скрутити рулет, на наступний шар викласти нарізаний сир. Таким чином, вийде яєчний рулет, у двох останніх шарах якого будуть начинки з шинки і сиру.

Всі знають, як відварити яйця некруто або круто, як їх посмажити, а ще можна яйця до сніданку запекти, і ось як це робиться.

Рецепт запечених яєць з помідорами

 

Рецепт запечених яєць з помідорами

Знадобиться:

  • 200 г сметани;
  • 100 г помідорів;
  • 4 яйця;
  • перець;
  • сіль.

Як запікати яйця

Взяти порційні формочки і в кожну покласти по 1 ст.л. сметани, вбити по 1 яйцю так, щоб жовток залишився цілий, поперчити і посолити, покласти зверху ще по 1 ст.л. сметани, а також 1 ст.л. помідорів, дрібно нарізаних і очищених від шкірки. Поставити форми у велику форму для запікання, влити воду, щоб вона досягала середини висоти формочок з яйцями. Накрити формочки фольгою, акуратно поставити в духовку і запікати 15-20 хв у розігрітій до 180 градусів духовці, подавати відразу.

Замість або разом з помідорами до яєць можна додати солодкий перець, цибулю, шинку, сир або інші продукти за смаком — виходить таке блюдо дуже незвичайним, але смачним і апетитним.

Ще один варіант — яйця до сніданку нафарширувати. Використовувати для фарширування можна куряче м’ясо, паштет, сир і т.д.

Рецепт яєць фаршированих сиром

 

Рецепт яєць фаршированих сиром

Знадобиться:

  • 100 г сиру;
  • 1 ст.л. майонезу;
  • зелень;
  • яйця;
  • сіль.

Як приготувати фаршировані яйця до сніданку

Круто відварити яйця, остудити і очистити, розрізати уздовж навпіл, вийняти жовтки, розім’яти їх і перемішати з майонезом і дрібно нарізаним або тертим сиром, злегка підігріти суміш в мікрохвильовій печі так, щоб сир розтанув, скачати з отриманої маси кульки, укласти їх в білки і прикрасити страву зеленню.

Якщо проявити фантазію, з яєць можна приготувати дуже багато цікавих страв, навіть котлети.

Рецепт яєчних котлет на сніданок

 

Рецепт яєчних котлет на сніданок

Знадобиться:

  • 6 яєць круто;
  • по 1 пучку зеленої цибулі і кропу;
  • 2 ст.л. манної крупи;
  • по 1 ст.л. пшеничного борошна і сметани;
  • сіль.

Як приготувати яєчні котлети

Очистити і натерти яйця на крупній тертці, порубати зелень і кріп, перемішати з тертими яйцями, додавши борошно і манку, підсолити, покласти сметану і перемішати ще раз. Мокрими руками сформувати котлети, обсмажити їх на сковороді з маслом з обох боків до рум’янцю, подавати зі сметаною чи вершками.

Якщо знову звернутися до кухонь світу, то цікавий варіант страви з яєць для сніданку можна знайти в угорській кухні.

Рецепт яєчного паштету по-угорськи

 

Рецепт яєчного паштету по-угорськи

Знадобиться:

  • 250 г ріпчастої цибулі;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 5 варених яйця;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 ст.л. вершкового масла;
  • 1 ст.л. рослинного масла;
  • 1 ч.л. солі;
  • чорний мелений перець.

Як приготувати паштет з яєць

Дрібно нарізати і обсмажити на суміші масел цибулю до рум’янцю. Очистити яйця, часник і горіхи, разом з обсмаженою цибулею скласти все в чашу блендера, поперчити і посолити, до однорідності збити, приправити спеціями за смаком і перед подачею дати настоятися 1-2 години в холоді.

З яєць на сніданок можна приготувати безліч смачних і цікавих страв, цілком нестандартних, щоб здивувати близьких, і досить звичних з погляду використовуваних продуктів, щоб страва припала до смаку.