Я готувати курячий бульйон

Я готувати курячий бульйон

Будь який курячий бульйон — це полегшений варіант курячих супів, і зазвичай готується всього з парою — трійкою інгредієнтів, якщо не вважати продукти, що використовуються при варінні курки. У цій статті ми розповімо про найбільш смачні курячі бульйони та особливості їх приготування. Про велику користь курячого бульйону для здоров’я ходять, можна сказати, легенди: його з давніх часів лікарі рекомендували вживати при простудних захворюваннях, для відновлення після операцій і травм, як загальнозміцнюючий і оздоровчий засіб.

Сьогодні думки розділилися, що пов’язано і з тим, що багато задумалися про користь м’яса і бульйонів з нього в цілому, і з тим, що курочка, яку ми їмо сьогодні, на жаль, вирощується негуманно, і для максимальної вигоди і прибутку недобросовісні виробники годують курок антибіотиками і т.д. Загалом, ситуація склалася на сьогоднішній день непроста, але, тим не менш у курячого бульйону як були, так і залишаються затяті шанувальники. Одні з них вважають за краще готувати його з фермерської і сільської курки, а інші просто насолоджуються однією з улюблених страв, попри різні точки зору щодо шкоди магазинної курки і бульйонів з неї. Але не будемо більше про сумне, а поговоримо краще про те, як приготувати смачний і корисний курячий бульйон.

У курячому бульйоні міститься маса корисних речовин, які обумовлюють його користь для здоров’я. Це амінокислота цистеїн, що сприяє поліпшенню прохідності бронхів при застуді та вірусних захворюваннях і разжижаюча мокроту. Це екстрактивні речовини, що благотворно впливають на роботу ШКТ і поліпшують стан при його захворюванні. Це пептиди, які нормалізують роботу серцевого м’яза. Це поліненасичені жирні кислоти, легкозасвоювані залізо і курячий білок, вітаміни групи В та інші корисні речовини.

Перераховувати можна ще довго, але очевидно і підтверджено вченими наступне: при високому рівні гемоглобіну курячий бульйон допомагає максимально розріджувати кров, також він нормалізує діяльність центральної нервової системи та підвищує імунітет (особливо якщо приготовлений з пряними корінням і травами), є гарною профілактикою гіпертонії, інфаркту міокарда та інсульту, серцево -судинних хвороб в цілому, знижує рівень холестерину в крові.

Загалом, чимало причин, за якими можна любити курячий бульйон, і його чудовий смак — найголовніша з них !

Рецепти та особливості приготування смачних курячих бульйонів

Будь яка досвідчена господиня скаже: якщо ви хочете приготувати смачний і наваристий курячий бульйон, то, по-перше, придбайте сільську птицю, а по-друге, не шкодуйте овочів, які зроблять його ароматним.

Рецепти та особливості приготування смачних курячих бульйонів

Найпопулярніші овочі, які додаються до курки при варінні бульйону — це цибуля і морква, а з спецій це лавровий лист і чорний перець — горошок. Однак при такому наборі по-справжньому смачний і наваристий бульйон навряд чи вийде — намагайтеся додавати також корінь петрушки або селери, цибулю-порей, стебла селери, ріпу, пастернак, а от сіль — компонент зовсім не обов’язковий, і без неї при такому наборі бульйон буде смачним. Ні в якому разі не додавайте в курячий бульйон бульйонні кубики та інші подібні ненатуральні добавки, в яких міститься маса шкідливих речовин — смак посилиться, а от користь і сенс всієї цієї затії варіння бульйону зійде нанівець.

Таким чином, робимо простий висновок: щоб приготувати смачний і корисний курячий бульйон, необхідна якісна курка, хоча б 2-3 види коріння і такі приправи як лавр і перець — горошок.

З чого краще варити курячий бульйон — питання спірне: хтось вважає, що необхідна ціла курка, а хтось — що досить стегенець, крилець або інших частин тушки. Знову ж, рекомендація тут одна: якщо додати ароматні коріння, наваристий бульйон вийде і з частин курки, що підтверджує практика будь-якого досвідченого кулінара.

Алгоритм варіння бульйону з курочки дуже простий і легко піддається опису в двох словах:

  • Холодною водою залийте промиту курку, доведіть до кипіння;
  • Зніміть піну, покладіть очищені коріння і овочі цілком або крупно їх нарізавши, додайте спеції;
  • Варіть бульйон на повільному вогні від 40хв до 2ч, знімаючи піну.

Часто сучасні господині по все тій же причині наявності в курці антибіотиків та інших добавок воліють варити бульйон на другій воді: після першого закипання воду зливають і заливають курку, промивши її, знову холодною водою, знову доводять до кипіння, вже потім кладуть добавки і варять бульйон. Для дітей необхідно варити курячі бульйони саме таким чином, тому що вони менш насичені і з ними легше справляється дитячий шлунок.

Нічого складного в тому, щоб зварити дуже смачний і ароматний курячий бульйон, як можна бачити з теорії, ні, в цьому ж ви зможете переконатися і на практиці.

Рецепт приготування простого курячого бульйону

 

Рецепт приготування простого курячого бульйону

Знадобиться:

  • 1,2 кг курки;
  • 3л води;
  • по 50г цибулі-порею і моркви;
  • 30г кореня петрушки;
  • перець;
  • сіль.

Як приготувати простий курячий бульйон

Розрізати курку на частини, викласти в каструлю, влити холодну воду, без кришки довести до кипіння, зняти піну, накрити кришкою та варити на повільному вогні 1 -3ч, залежно від віку птиці. Коріння і приправи додають у бульйон за півгодини до закінчення варіння в очищеному вигляді цілком або нарізаними крупно. Солити бульйон в кінці варіння, перед подачею всі продукти дістати, бульйон процідити, овочі й коріння викинути.

Якщо покласти до курки при варінні бульйону не просто очищені, а злегка зарум’яненим без масла коріння і овочі, він вийде більш прозорим і золотистим.

Дуже часто курячі бульйони подають не в чистому вигляді, а з додаванням зелені, домашньої вермішелі, сухариків або грінок, галушок або фрикадельок. Таким чином, страва виходить двокомпонентним: бульйон + яка небудь одна добавка (зелень — не в рахунок). Якщо покласти більше однієї добавки, то вийде вже не бульйон, а суп. Додаткові інгредієнти можна класти в курячий бульйон, приготований за будь-якого рецепту. А рецептів таких, насправді, дуже багато: бульйон варять не тільки з курки або її частин, а й з курячого фаршу, курки і потрошки і т.д.

Рецепт бульйону з курячого фаршу

Знадобиться:

  • 400г курячого філе;
  • 100г коріння;
  • 1л води;
  • 2 яйця;
  • сіль.

Як приготувати бульйон з курячого фаршу

Перекрутити філе через м’ясорубку, додати сирі яєчні білки, перемішати, залити холодною водою, поставити на доволі сильний вогонь, варити, помішуючи, до закипання. Коріння дрібно нарізати і обсмажити, покласти в киплячий бульйон, підсолити і варити 20 -30хв, процідити перед подачею.

Найулюбленіший з дитинства багатьма вид курячого бульйону — з домашньою локшиною, і упустити його з виду, розповідаючи про цю страву, було б непростимо.

Рецепт курячого бульйону з домашньою локшиною

 

Рецепт курячого бульйону з домашньою локшиною

Знадобиться:

  • 800г курки;
  • 200 — 300г домашньої локшини;
  • 3л води;
  • 1-2 моркви в залежності від розміру;
  • 1 цибулина;
  • зелень;
  • перець;
  • сіль.

Як приготувати курячий бульйон з домашньою локшиною

Залити курку, нарізану шматками, холодною водою, вимочити 1ч, потім злити воду, промити і залити новою холодною водою, на сильному вогні довести до кипіння. Цибулю і моркву промити, очистити, розрізати моркву на 6 частин. Зменшити нагрів плити до мінімального і покласти цілу цибулину і моркву, накрити каструлю кришкою, варити бульйон 1,5 — 2год, прибираючи піну. Цибулю дістати, підсолити бульйон, покласти лавр, всипати локшину і варити бульйон ще 10 — 15хв до її готовності на слабкому вогні. Заправити бульйон рубаною зеленню.

Курячий бульйон — це страва, яка дарує гарний настрій навіть в самий холодний або похмурий день, заряджає енергією і, якщо він приготовлений з усією душею, дарує непідробний захват завдяки своєму чудовій смаку! Готуйте правильно і з задоволенням, насолоджуйтеся користю і смаком чудових страв!