Хрін в кулінарії

Хрін в кулінарії

У кожного доброго кулінара існує список особливих інгредієнтів, за допомогою яких з банальних продуктів можна зробити шедевр. Звичайно ж мова йде про різні спеції та зелені, наприклад, не можна забувати про хрін, корисні властивості якого можна перераховувати безкінечно. Вміла господиня завжди знає, як і в якому вигляді використовувати цю рослину, щоб надати пікантності і нові нотки навіть самому нудному блюду. Ще древні греки використовували цю гірку і гостру страву в їжу, щоб активувати життєві сили і поліпшити апетит.

Хрін: корисні властивості

Хрін за його корисні властивості використовують не тільки в кулінарних, але і в лікувальних цілях. Наприклад, корінь містить фітонциди, які можуть боротися з хвороботворними мікробами. Тому рослина відомо своїми бактерицидними властивостями.

Хрін: корисні властивості

Але це далеко не все, чим корисний хрін. При вживанні страв з його коренем посилюється секреція шлунково-кишкового тракту, відповідно збуджується апетит. Ця властивість обумовлена вмістом в рослині алилового гірчичного масла.
В листі крім цього масла в складі є мірозін і аскорбінова кислота. У медицині нерідко застосовується хрін, корисні властивості якого досить різноманітні: сечогінну дію, протицинговий і відхаркувальний засіб. Медики вдаються до допомоги чудодійної рослини при застудах, захворюваннях шлунка та печінки, ревматизмі і навіть шкірних хворобах.

Також користь хрону неоціненна при боротьбі з радикулітом. При цій недузі варто робити гірчичники з натертою рослиною, які потрібно прикладати до хворого місця. А ось при респіраторних захворюваннях хрін приймають в їжу. Для цього терту рослину рекомендують змішувати з медом в пропорції один до одного і приймати по чайній ложці кілька разів на добу. При запаленні горла сік хрону розбавляють з водою і медом і використовують для полоскання.

користь хрону неоціненна
Але яким би не був хороший хрін — користь і шкода йдуть рука об руку. Не варто вживати рослина в їжу, якщо у вас запальні захворювання нирок, печінки або шлунково-кишкового тракту. Також слід уникати даної приправи під час вагітності або при алергічних реакціях. В інших же випадках лікувальні властивості хрону спростять ваше життя при багатьох недугах.

Застосування в кулінарії

Для кулінарних звершень активно використовують як листя, так і коріння рослини. З останніх найчастіше готують пікантні соуси для холодних рибних і м’ясних закусок, овочевих салатів. Дрібно нарізані листя хрону будуть до речі при подачі холодних супів.

Застосування в кулінарії
Також рослина часто застосовують для приготування консервації — листя цінні не тільки за смакові якості, а й за антисептичні властивості. Досвідчені господині знають, що навіть невеликий шматочок хрону врятує розсіл або маринад від виникнення цвілі.

Як і будь-яка рослина, хрін може бути під рукою не цілий рік. Тому в магазинах нерідко продають цінну приправу в порошку. Тоді ви зможете використовувати корисні властивості хрону в будь-який час року.

Калорійність і склад хрону

У складі хрону містяться найрізноманітніші корисні речовини: фолієва кислота, клітковина, фітонциди, ефірні олії, вітаміни груп B, C і E. Також любителі гостренького зможуть порадувати свій організм амінокислотами і безліччю макроелементів, таких як: залізо, фосфор, калій, кальцій, марганець, мідь, натрій.
У рослині міститься настільки велика кількість вітаміну C, що цитрусові можуть здатися марними. При цьому готувати страви з хрону можна не побоюючись за фігуру —  в 100 грамах рослини всього лише близько 44 кілокалорій.

Як вибирати хрін

 

Як вибирати хрін

Якщо вам знадобився для готування хрін, то шукайте неушкоджений і чистим коренеплодом з твердою м’якоттю. При сумнівах завжди можна віддати перевагу готовому блюду — його продають в натертим і консервованим в оцті.

Як зберігати хрін

Можна по-різному зберігати хрін, щоб зберегти всього його корисні властивості. Для початку загорніть свіжий в поліетилен. Після цього його можна залишити в холодильнику на три тижні. Якщо ж скористатися морозильною камерою, то термін зберігання збільшується до 6 тижнів.
Натертий хрін можна зберігати близько місяця в щільній закритій ємності і холодному місці, інакше всі корисні і смакові якості просто-напросто випаруються. Ну а на зимовий період обов’язково запасіться хроном у порошку, щоб завжди був під рукою!

...