Вишня

Вишня смачна у будь-якому вигляді: свіжа, у варенні, компотах, пирогах або варениках. А ще вишня дуже корисна. Ягоди вишні містять глюкозу і фруктозу, каротин, вітаміни В1, РР, С, фолієву та інші органічні кислоти, пектини, мікроелементи (мідь, магній, калій, залізо). Завдяки багатому складу вишня корисна при лікуванні недокрів’я, захворювань нирок і легень, при гіпертонії, артрозі і багатьох інших хворобах.


Вишня здавна застосовується в народній медицині. Ягоди вишні використовуються як дієтичний продукт, що поліпшує апетит, нормалізує травлення. Вишневий сік добре втамовує спрагу, згубно діє на стафілококи і стрептококи (збудники гноєтворних інфекцій та дизентерії).

Крім антисептичного ефекту, сік вишні має відхаркувальну і легку послаблюючу дію. М’якоть, як і сік, застосовується при лікуванні запальних захворювань легень і дихальних шляхів. У лікуванні сечокислих діатезів і при захворюваннях суглобів використовують емульсію з насіння вишні і відвар плодоніжок, що володіють сечогінною дією. У комплексному лікуванні атонії кишечника і при хронічних колітах застосовують відвар з молодих гілок вишні, що зупиняє діарею.

Сечогінну дію відварів плодоніжок і гілок вишні використовують для зняття набряків. Тампони зі свіжого листя або самі листя застосовують зовнішньо при кровотечах. Ватний тампон, просочений в кашки з подрібнених свіжих вишневих листків, використовують, щоб зупинити носову кровотечу. На пошкоджені ділянки шкіри пов’язки з листям вишні прикладають як ранозагоювальний засіб.

Відваривши свіже листя в молоці, отримують засіб, ефективний при жовтухах різного походження. Вишня благотворно діє на ЦНС, заспокоює, знімає судоми неврологічного характеру. На початку ХХ століття багато лікарів застосовували відвар вишневого листя для лікування епілепсії і психічних захворювань. Свіжі ягоди вишні допомагають позбутися тривалих запорів, знімають гарячкові стани.

 Вишня благотворно діє

Ягоди, замочені в молоці, і вишневий сік, змішаний з молоком у пропорції 1:1, застосовують при лікуванні артрозів, артритів. Корисний вишневий сік і при різних захворюваннях нервової системи, дихальних шляхів, суглобів.

Особливий компонент вишні — амігдалін (біологічно активний глікозид). Він знижує ризик виникнення і зменшує силу нападів при захворюваннях серця, справляється з деякими хворобами шлунка, відновлює нервову систему.

Кілька рецептів лікування вишнею

  • При артриті: 1 ст.л. плодоніжок заливаємо склянкою окропу, кип’ятимо 10 хв. Приймаються 2-3 рази на день по півсклянки.
  • При хронічному бронхіті: 1 ч.л. подрібнених сухих плодоніжок заварюємо склянкою окропу, наполягаємо і п’ємо кілька разів протягом дня, як чай. Цей же чай застосовується як легкий сечогінний засіб.
  • Для зняття жару у дітей відварюють сушені ягоди вишні: 100 гр. ягід заливаємо 500 мл окропу і гріємо на слабкому вогні, поки не випарується третина первинного об’єму води. Пити по півсклянки кілька разів протягом дня, поки не спаде температура. Корисна не лише свіжа ягода. Сушена і свіжозаморожена вишня, ягоди, протерті з цукром, також зберігають значну частину лікувальних властивостей.