Виноградний оцет

Використовувати в їжу скисле вино люди почали ще в епоху Античності. Тоді виноградний оцет застосовували для маринадів, соусів, салатних заправок. А ще він був визнаним продуктом краси — з ним готували ополіскування для волосся і ванни для тіла. Сьогодні цей продукт використовують як у традиційних кулінарних цілях, так і в якості гомеопатичного засобу, майже ліки.


Вперше кислоту застосували як ліки проти шлункових захворювань ще в стародавні часи, потім нею очищали воду, лікували нетравлення, подагру і навіть нестачу вітамінів. Сьогодні виноградний оцет знайшов дуже широке застосування.

Користь виноградного оцту

Виноградний оцет містить поліфеноли, кислоти, антиоксиданти і вітамін С. Багатий він також калієм, фтором, залізом, магнієм і марганцем. Традиційно, цей продукт використовують у харчуванні людей із зниженою кислотністю шлункового соку. Його п’ють по чайній ложечці на склянку води перед прийомом їжі. Крім того, подібний рецепт допомагає пробудити апетит у тих, хто страждає його відсутністю.

Користь виноградного оцтуОцет покращує травлення і прискорює засвоєння поживних речовин. Саме тому його рекомендують пити всім, хто мріє нормалізувати свою вагу, поліпшити обмін речовин. Відомо також, що він благотворно позначається на стані нирок, печінки і прямої кишки. Після прийому всередину рекомендується прополоскати рот, щоб не зіпсувати зубну емаль. Відомі оцтові примочки при відкладенні солей і подагрі. Потрібно просто намочити в оцті тканину, і накласти на хворі місця на 10-20 хвилин. Виконувати процедуру потрібно курсами, по 10-20 разів на місяць.

У домашній косметології майже такий же рецепт використовується для підвищення тонусу шкіри. Оцет розводять водою 1 до 1, потім занурюють у розчин простирадло і загортаються в нього, залишаючи тканину на тілі до повного висихання. Після цього рекомендується масаж з натуральним оливковим або кунжутним маслом. Ця процедура покращує тонус шкіри і рекомендується всім, хто швидко худне за допомогою дієти.

Виноградний оцет — рекомендації до застосування

Не всі домашні ліки і засоби краси є універсальними. Існують протипоказання і у виноградного оцту. Перш за все, відмовитися від рецептів з ним у складі варто людям, в дитинстві мали алергічну реакцію на червоний виноград. Протипоказаний виноградний оцет і тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку, мається гастрит або виразка шлунка. Не рекомендовано додаткова кислота в харчуванні і при гострому циститі. Всупереч поширеній думці, оцет не вбиває бактерії в сечовому міхурі, продукти його розпаду тільки дратують сечовід і посилюють перебіг хвороби.

Основним медичним показанням до застосування оцту є нестача калію в організмі. Якщо у вас раптом почала грубіти шкіра на стопах, легко утворюються мозолі, випадає волосся, можливо, це ваша проблема. У літніх людей недолік калію часто проявляється підвищеним сльозовиділення.

Беручи виноградний оцет, варто знати, що він не поєднується з деякими продуктами. Не варто пити його, якщо ви збираєтеся з’їсти йогурт, сир, кефір або будь-який інший кисломолочний продукт з «живими» бактеріями. Кислота може знизити їх пребіотічні властивості. Оцет порушує процес засвоєння рослинних білків, що містяться в сої, пшениці, бобах, квасолі, нуте, горосі. Поєднання цих продуктів може викликати здуття живота.

Погано поєднується і прийом кислот з переважно вегетаріанським раціоном з великою кількістю смаженого і печеної картоплі. У будь-якому випадку, якщо ви відчуваєте дискомфорт при прийомі оцту, варто негайного його припинити.