Виноград

Виноград дуже смачний, його люблять і діти, і дорослі. При цьому виноград будь-якого сорту ще й корисний. Він надає лікувальну дію на людський організм. Користь винограду обумовлена його багатющим складом. У винограді містяться цукор і глюкоза, органічні кислоти (яблучна, саліцилова, лимонна, бурштинова, мурашина та ін), вітаміни (С, Р, А, РР, В1, В12, В6), мінерали (калій, магній, кальцій, кобальт, марганець, натрій, залізо).


Широко відомі фітонцидні властивості винограду. Легкозасвоюваний цукор, що міститься у винограді, відмінно живить м’язи, особливо він корисний для серця. Глюкоза допомагає тканинам засвоювати кисень, фосфор і кальцій сприяють зміцненню кісток і позитивно впливають на зростання, що дуже важливо в дитячому віці. Залізо сприяє роботі органів кровотворення і правильному перебігу окислювальних процесів. Органічні кислоти нормалізують кислотно-лужний баланс в організмі.

Завдяки присутності калійної солі виннокам’яної кислоти, виноград має сечогінну і злегка послаблюючу дію. Луг, що міститься у винограді, знижує кислотність сечі. Вода, якою у винограді близько 80%, легко вимиває з організму шлаки, сприяє очищенню тканин. Всі ці властивості у поєднанні роблять виноград незамінним для зміцнення всього організму, пожвавлення обмінних процесів.

Виноград — відмінний помічник при лікуванні захворювань печінки, шлунково — кишкового тракту, нирок, легенів та інших органів. Виноград виробляє протимікробний ефект, застосовується як засіб для відхаркування при захворюваннях дихальних шляхів. Корисні ці солодкі ягоди при гіпертонії і подагрі.

Виноград - відмінний помічник

Свіжовидавлений виноградний сік — відмінний тонізуючий засіб, корисне при занепаді сил, депресії і астенії (виснаженні нервової системи) і недокрів’ї. Крім сечогінного, виноград має і потогінну дію, що корисно при застуді та температурі. Вживання винограду ефективно знижує підвищений холестерин.

Використання винограду в лікувальних цілях

  1.  Як загальнозміцнюючий засіб свіжовичавлений сік винограду п’ємо 3 рази на день за годину перед їжею. Починаємо з половини склянки, через місяць-півтора доводимо до 2 склянок на 1 прийом. Дітям, залежно від віку, виноградний сік дають 1/2-1 склянку на добу.
  2. При занепаді сил і недокрів’ї добре є свіжий виноград (0,5-1 кг на добу).
  3. Як проносний засіб виноградний сік п’ють натщесерце 3 рази на день (наприклад, за 1 годину до обіду та вечері ) по 1 склянці. Виноград у великій кількості протипоказаний при цукровому діабеті, схильності до діареї, ожирінні, хронічних захворюваннях легенів, при виразках шлунково — кишкового тракту.
 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!