Варення з абрикос — загальний опис

Варення з абрикос - загальний опис

Для варіння варення з абрикосів потрібен емальований посуд. Обсяг його підбирається з розрахунку приблизно 1,5 літра на 1 кг свіжих плодів. Краще, якщо каструля буде широка і невисока, тоді промішувати варення в процесі готування буде простіше. Для зберігання варення використовуються скляні банки, які слід попередньо простерилізувати. Для цього попередньо вимиті банки помістити у велику ємність з водою і кип’ятять протягом декількох хвилин.

Щоб дістати банки з окропу і при цьому не обпектися, краще запастися спеціальними щипцями. Розмір тари визначається апетитами ваших домочадців. Відкриту банку краще довго не зберігати, тобто чим менше варення ви зможете з’їсти за пару днів, тим менше повинна бути тара. Що стосується кришок, то можна використовувати металеві на гвинту, скляні, пластмасові, а можна просто закрити банку пергаментом і обв’язати мотузкою.

Варення з абрикосів — підготовка плодів

Для варення можна використовувати будь-які сорти абрикосів, включаючи напівдикі Жерделі. Не можна використовувати перезрілі плоди. Абрикоси варять або в цілому вигляді, або у вигляді половинок, попередньо відокремивши кісточки. Деякі господині лише трохи надрізають плоди, щоб після вилучення кісточки плід був майже цілим. Це, в основному, залежить від розміру плодів і індивідуальних переваг. Іноді в варення кладуть ядра, витягнуті з кісточок, але з такими рецептами треба бути обережніше, оскільки іноді ядра можуть викликати неприємні наслідки аж до отруєння.

Абрикосове варення  з недостиглих плодів

 

Абрикосове варення  з недостиглих плодів

Для приготування такого варення краще використовувати злегка недостиглі плоди. Їх слід ретельно вимити, просушити на рушнику, звільнити від кісточок і викласти в емальовану ємність. Далі готують сироп з цукру і води у співвідношенні 4:1 (тобто на 200 мл води буде потрібно 800 гр цукру). Цукровий пісок заливається водою в окремій каструлі, і при безперервному помішуванні отримана суміш доводиться до кипіння. Далі підготовлені абрикоси заливаються сиропом з розрахунку 1 літр на 1 кг плодів. Після цього ємність потрібно накрити рушником і залишити в прохолодному місці на 10-12 годин (наприклад, на ніч). Потім сироп зливають в каструлю, знову доводять до кипіння, заливають ним фрукти і знову залишають на той же час. Процес слід повторити 3-4 рази, тоді фрукти в готовому варенні залишатимуться цілими і апетитними на вигляд. Після всього цього варення ставлять на повільний вогонь і варять 35-40 хвилин. Далі його розливають по банках, щільно закривають їх кришками і ставлять у прохолодне місце.

Абрикосове варення швидкого приготування

Для тих, у кого немає часу на багаторазові маніпуляції з сиропом, є інший рецепт. Абрикоси слід помити, просушити і звільнити від кісточок. Далі їх потрібно засипати цукровим піском у співвідношенні 1 кг піску на 1 кг фруктів. Необхідно дочекатися, поки плоди дадуть сік, який повністю їх покриє. Після цього ємність ставиться на повільний вогонь, і варення доводиться до кипіння при постійному помішуванні. Як тільки вміст каструлі закипить, її знімають з вогню і охолоджують до кімнатної температури. Після цього знову доводять до кипіння, повторюючи цю процедуру 2-3 рази. Це також сприяє кращого збереження плодів у готовому варенні.

Абрикосове варення з апельсинами

Для тих, хто любить у стравах приємну кислинку, підійде рецепт абрикосового варення з апельсинами. Для цієї страви потрібно 1 кг апельсинів і 2 кг цукру на 4 кг абрикосів. Апельсини слід нарізати півкільцями, а абрикоси розділити на половинки, видаливши кісточки. Далі фрукти викладають в емальований посуд і засипають цукром. Через 2-3 години посуд ставлять на повільний вогонь і доводять до кипіння. Остуджують і повторюють процес. Далі викладають в банки, щільно закривають і ставлять у прохолодне місце.

Абрикосовий джем

 

Абрикосовий джем

Для цієї страви треба взяти дуже стиглі плоди, вимити їх, обсушити, відокремити кісточки і пропустити через м’ясорубку. Можна також подрібнити в міксері, блендері або кухонному комбайні. Далі отримане пюре слід змішати з цукром з розрахунку 0,5 кг цукру на один кг фруктів. Варять джем на сильному вогні при постійному енергійному помішуванні 12-15 хвилин. У банки розкладають в гарячому вигляді, тепло загортають і витримують до повного охолодження. Зберігають готовий джем в прохолодному місці.

Абрикосове варення — корисні поради досвідчених кулінарів

Для варення з кісточками підійдуть тільки плоди великого розміру з ядерцями, що мають приємний солодкий смак. Якщо ядерце гіркувате або кислувате, використовувати його не рекомендується.

Щоб абрикос залишився цілим, кісточку можна витягти не надрізаючи плід, а просто виштовхнути її дерев’яною паличкою. Неодмінна умова для подібного рішення — абрикос повинен бути дуже стиглим.

Для кращого збереження в варення можна додати трохи лимонної кислоти (приблизно 1/2 чайної ложки на 2 кг варення).

...