Варення з аґрусу на зиму

Варення з аґрусу на зиму, яке інакше називають на стародавній манер «аґрусове» варення, готують з трохи недозрілого аґрусу яскраво-зеленого, темно-зеленого кольору. З перезрілих і червоних ягід теж виходять непогані заготовки, краще приготувати варення або желе, так як в цих ягодах міститься багато пектину.

Варення з аґрусу на зиму

Терпкий смак варення з аґрусу додають вишневі листя, їх потрібно зовсім небагато – 10-15 штук на 1 кілограм ягід. Існує думка про те, що саме вишневі листя надають варенню зелений колір. Листя справді спочатку фарбують сироп в зелений колір, зберегти яскравість практично неможливо. Доведеться варити в кілька прийомів, причому кип’ятити буквально за кілька хвилин. При тому, що шкірка ягід досить щільна, і недозрілий аґрус кислуватий на смак, краще пожертвувати красою і зварити класичне варення, трохи зеленувате, але неймовірно смачне.

  • Час приготування: 24 години
  • Кількість: 1 л

Інгредієнти для приготування варення з аґрусу на зиму:

  • 1 кг зеленого аґрусу;
  • 1.5 кг цукрового піску;
  • 100 мл води;
  • вишневі листя.

Спосіб приготування варення з аґрусу на зиму:

Збираємо трохи недозрілі ягоди. Потім починається не найприємніша процедура підготовки – чистка аґрусу. Потрібно повністю обірвати сухі носики і хвостики. У дитинстві, коли бабуся і мама користувалися дитячою рабською працею, мені частенько доводилося общипувати ягідки. У зрілому віці стало зрозуміло, що за допомогою ножиць, процес йде значно швидше.

Отже, обрізаємо аґрус, видаляємо листочки і сміття.

Варення з аґрусу на зиму

Щоб ягоди не полопалися при варінні, наколюємо їх зубочисткою або спеціальним пристосуванням. У винну пробку встромляємо швейні голки. Цей кухонний гаджет корисний не тільки для варення, для наколки овочів також стане в нагоді.

Наколоті ягоди заливаємо холодною водою, тримаємо в холодильнику 20 хвилин.

Варення з аґрусу на зиму

Змішуємо половину цукрового піску і воду. Кип’ятимо сироп кілька хвилин.

Варення з аґрусу на зиму

Виливаємо гарячий сироп в ємність з аґрусом, додаємо вишневі листочки. Я кладу в таз з варенням гілочки з листям – зручно діставати, не доводиться відловлювати розкидані листочки.

Варення з аґрусу на зиму

Щоб домогтися бажаного результату – ягоди прозорі, колір зелений, доведеться набратися терпіння. Отже, доводимо масу до кипіння, кип’ятити 5-7 хвилин, знімаємо з вогню, залишаємо в сиропі на 10 годин.

Потім дістаємо аґрус і вишневі листочки, додаємо сироп, цукровий пісок, кип’ятити 5-7 хвилин, повертаємо ягоди в киплячий сироп, знімаємо посуд з плити.

Залишаємо варення в спокої ще на кілька годин. Потім останній раз доводимо до кипіння, варимо 15 хвилин на маленькому вогні, знімаємо пінку.

Варення з аґрусу на зиму

Гарячу масу варення з аґрусу фасуємо в підготовлені чисті і сухі банки. Зверху кладемо шматочок пергаменту, змоченого в горілці. Закриваємо прокип’яченими лакованими кришками або зав’язуємо чистою тканиною.

Варення з аґрусу на зиму

Залишається тільки поставити самовар, спекти домашнє печиво і зібрати за стіл сім’ю – чай пити з аґрусовим варенням!

Варення з аґрусу на зиму готово. Приємного апетиту!