Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів — для *піци або до шашлику – свіжий, гострий і густий. Ця приправа готується без проварювання і термічної обробки, тому вона зберігається тільки в холодильнику. Я раджу готувати томатний соус «Вогник» за кілька годин до поїздки на пікнік, щоб він трохи настоявся. Якщо вам сподобається смак томатного соусу, і ви вирішите зробити заготовки на зиму, то це теж можливо.

В описі рецепта я розповім, як його правильно законсервувати, щоб зберегти кілька місяців.

Для приготування подібних заготовок вибирайте зрілі овочі, щоб смак і аромат приправи були неперевершеними.

  • Час приготування: 20 хвилин.
  • Кількість: 1 л.

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

Інгредієнти для томатного соусу «Вогник» із свіжих помідорів:

  • 1 кг стиглих помідорів;
  • 500 г солодкої білої цибулі;
  • 300 г болгарського перцю;
  • 2 стручки гострого перцю чилі;
  • 4 зубчики часнику;
  • 5 г меленої паприки;
  • 15 г кухонної солі;
  • 35 г цукрового піску;
  • 100 мл оливкової олії extra virgin;
  • 50 мл оцту.

Спосіб приготування томатного соусу «Вогник» із свіжих помідорів:

Для приготування вибираємо стиглі червоні помідори з пружною шкірою без плям та ознак псування. Із зрілих томатів, приправа вийде смачніше.

Помідори промиваємо холодною проточною водою, обсушуємо в друшляку.

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

З помідорів вирізаємо плодоніжку і ущільнення біля неї, ця частина неїстівна. Потім розрізаємо овочі на частини.

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

Солодку білу цибулю чистимо від лушпиння, розрізаємо головку на чотири частини, додаємо до помідорів.

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

М’ясистий болгарський перець чистимо від перегородок і насіння, зрізуємо плодоніжку, крупно нарізаємо м’якоть.

Відправляємо нарізаний болгарський перець до цибулі і томатів.

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

Стручки червоного перцю чилі ріжемо кружальцями разом з насінням.

Додаємо в миску нарізаний чилі і очищені зубчики часнику.

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

Далі додаємо приправи – цукровий пісок і поварену сіль. Наливаємо оливкову олію першого холодного віджиму сорти extra virgin і оцет 6%. Насипаємо пекучу мелену червону паприку.

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

Перекладаємо інгредієнти в кухонний комбайн і подрібнюємо до отримання однорідної маси – соус готовий. Його можна перекласти в чисті банки і прибрати в холодильник.

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

До шашлику або випічки підійде соус без термічної обробки. Однак, якщо ви вирішите його зберегти на зиму, то потрібна термічна обробка. Без неї банка простоїть в холодильнику, лише кілька днів.

Як зберегти томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів на зиму?

Отже, подрібнену масу кладемо у великий сотейник, доводимо до кипіння, варимо 10 хвилин на маленькому вогні.

Потім фасуємо масу в чисті, сухі, стерилізовані банки і щільно закручуємо їх прокип’яченими кришками.

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

Для більш тривалого зберігання можна стерилізувати консервацію – баночки місткістю 500 г по 10 хвилин, а місткістю 1 л — 15-18 хв.

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

Після охолодження переносимо томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів в прохолодне приміщення – підвал або льох. Температура зберігання від +2 до + 8 градусів Цельсія.

Томатний соус «Вогник» із свіжих помідорів

Цей томатний соус називається «Вогник» не просто так. Перчик чилі, мелена пекуча паприка і часник роблять приправу просто вогненною! Замініть пекучу паприку солодкою або копченою, і додайте половинку стручка чилі, якщо захочете пом’якшити пекучий смак.