Стерилізація банок — різні способи

Стерилізація банок - різні способи

Знову здрастуйте, дорогі читачі сайту «Смачні рецепти»! В одній з минулих статей я почала тему консервування, познайомивши вас з рецептом смачних консервованих огірків. Зараз мова піде про різні способи стерилізації банок. Влітку починається пора заготовок про запас овочів, ягід, фруктів, грибів … Домашні заготовки обходяться набагато дешевше куплених в магазині. Але найголовніше те, що ви можете приготувати їх на свій смак.

Проте нерідкі бувають випадки, коли банки «вибухають». Щоб продукти і витрачені вами зусилля не виявилися витраченими даремно, потрібно правильно провести стерилізацію банок. Суть стерилізації полягає в нагріванні до певної температури, при якій гинуть різні мікроорганізми, що викликають псування консервів.

Нижче я познайомлю вас з різними способами стерилізації банок. У кожної господині є свої переважні способи. Ви можете ознайомитися з різними способами стерилізації та вибрати найбільш оптимальний для вашого випадку.

Стерилізація банок окропом або на пару

Стерилізація порожніх банок:

  • Банки ретельно вимити з харчовою содою і гарненько сполоснути. Після цього обдати окропом і поставити вниз шийкою на киплячий чайник. Стерилізувати 10-15 хвилин.
  • Аналогічну процедуру можна зробити за допомогою каструлі: закип’ятіть в каструлі воду, зверху поставте на неї сито або покладіть решітку, на яку поставте банки шийками вниз. Обробляйте на пару 10-15 хвилин.
  • 3-й спосіб: банку вимити, обдати 2 рази окропом, потім залити її гарячою водою і дати постояти 3 хвилини. За цей час можна підготувати кришки. Для цього їх потрібно покласти в киплячу воду і прокип’ятити протягом 2-х хвилин. Потім зливаємо воду з банок, відразу ж за рецептом закладаємо продукти, закриваємо кришкою і консервуємо.

Стерилізація заготовок:

  • На дно каструлі покладіть складену в декілька шарів ганчірку або рушник. Підготовлені банки з заготовками поставте в каструлю і накрийте зверху кришками. Тепер налийте в каструлю холодну воду, щоб вона доходила до плічок банок. Поставте каструлю на вогонь, доведіть до кипіння і стерилізують банки на слабкому вогні протягом 10-15 хвилин. Після цього вийміть банки і закатати їх кришками. Переверніть банки догори дном і залиште до охолодження.
  • Як варіант банки можна не заливати холодною водою, а ставити в каструлю з гарячою водою температури 50-60 ° С. Далі все так само, як у попередньому випадку.
  • У разі, якщо заготовки заливаються киплячим маринадом, розсолом і т.п., то банки можна відразу герметично закупорити, помістити їх в каструлю з гарячою водою і стерилізувати хвилин 10. Потім обережно вийняти і перевернути догори дном до охолодження.

Пам’ятайте: якщо після перекидання банок догори дном з них виділяється рідина, це означає, що герметичність порушена, і таку банку слід перестерілізувати і знову герметично закрити.

Стерилізація банок в духовці

Електричні чи газові духовки сьогодні є практично в кожному будинку. Тому цей спосіб стерилізації банок теж може багатьом підійти.

Стерилізація порожніх банок:

  • Банки, зрозуміло, потрібно вимити, а потім поставити на грати шийкою вниз в холодну (!) Духовку. Нагріти духовку приблизно до 150 ° С, і після цього стерилізувати близько 15 хвилин. Після закінчення стерилізації на банках не повинно залишитися крапель. Потім обережно вийміть гарячі банки з духовки, і далі закладайте в них продукти за рецептом.
  • Якщо банки високі і не прибираються в духовку стоячи, їх можна стерилізувати на боці.

Стерилізація заготовок в духовці:

Поставити в холодну духовку банки з заготовками, не накриваючи їх кришками. Нагріти духовку до 100°С. Літрові банки стерилізувати 15 хвилин. Якщо банки більшої ємності, то час стерилізації збільшується. Потім банки обережно дістати з духовки, відразу їх закатати підготовленими кришками, перевернути і залишити до охолодження.

Як стерилізувати банки в мікрохвильовці

Мікрохвильовка сьогодні теж присутній практично на кожній кухні, і це сучасне чудо техніки теж можна з успіхом використовувати для стерилізації банок. Однак цей метод підходить лише для невеликих банок.

Стерилізація порожніх банок:

  • Вимити банки і мокрими поставити їх в мікрохвильовку. Включити її на повну потужність. Як тільки банки висохнуть — вони готові до закрутки. Не пропустіть момент, інакше банки тріснуть. Вам може знадобитися всього 1-2 хвилини. Це найшвидший спосіб стерилізації.
  • Інший спосіб: налийте в банки води на рівень 1 см і поставте їх в мікрохвильовку на повну потужність хвилини на 3. Якщо банок багато, або потужність мікрохвильовки невелика, то час потрібно збільшити. Вода в банках повинна закипіти, і вони оброблені парою. Якщо банку не поміщається по висоті, її можна покласти на бік. Оскільки води трохи, вона не витече через горлечко.

Стерилізація заготовок в мікрохвильовці:

Поставте в мікрохвильовку банки з заготовками, не закриваючи їх кришками. Увімкніть мікрохвильову піч на повну потужність. Як тільки вміст банок закипить, перемкніть на мінімальну потужність і стерилізують 2-3 хвилини. Потім вийміть банки і закатайти їх підготовленими кришками.

Ну ось, тепер, я думаю, стерилізація банок не викличе у вас складнощів. Залишилося тільки визначитися зі способом стерилізації. Як бачите, існує багато різних способів, і вибір самого відповідного залишається за вами.

Сподіваюся, цей матеріал був корисний для вас! Не забудьте поділитися ним з друзями через кнопочки соціальних мереж.