Сьомга

Сьомга

Навколо цієї риби не вщухають суперечки. Одні б’ють себе кулаком в груди, доводячи небезпечність цього морепродукту, інші вважають її корисною. Так чи інакше, їх м’ясо вважається дієтичним, оскільки сьомга має досить низьку  калорійність, але разом з тим вона багата на найцінніші елементи. Вона активно використовується в кулінарії у всіх видах обробки,  де страви з її участю представлені в тисячах рецептів.

Атлантичний лосось або сьомга

 

Атлантичний лосось або сьомга

Сьомга, по суті, є лососем, що обрав для себе ареалом проживання Атлантику, північні моря і озера. Життя цих риб може тривати до 13 років, що є досить значним терміном, і за цей період особина може вирости до півтора метра в довжину, і до 43 кг ваги.

Опис сьомги

 

Опис сьомги

В товаристві своїх родичів ця червона рибка виділяється насичено-срібним забарвленням і яскраво блискучими лусочками.
Спинка сьомги виглядає як і у всіх лососів, а саме, покрита чорними цятками, що доходять до бочків. Однак, що є особливою рисою цих «атлантів», так це голубуватий відлив по верхній частині тушки, яким більш не володіє жоден її «родич».

Чи вся сьомга корисна?

Не рідко, купуючи в магазині лосося, насправді ми набуваємо штучно вирощену норвезьку сьомгу, про шкоду якої дзвонять екологи вже не перший рік.

Чи вся сьомга корисна

У чому ж криється причина таких чуток на тлі такої, здавалося б, широко відомої користі  риби? Вся справа в пігментних добавках, якими недобросовісні норвежці буквально напихають цих риб. Самі-то сини вікінгів гордо заявляють, що червоність філе досягається за рахунок креветочних кормів. Брешуть! Як є брешуть! Весь секрет яскравого м’ясця — це штучні пігменти, які вкрай негативно впливають на здоров’я людини.

Але яка ж різниця між фермерським лососем і дикої сьомгою?

Недосвідченому обивателеві буває вкрай важко виявити відмінності між вільною рибкою, і тією, що вирощувалася в неволі. Однак вони все-таки є:

  • Дика рибка має чудово розвинені плавники, на відміну від «домашньої»;
  • Океанічна особина більш яскрава і натуральна, ніж її садкові побратими;
  • М’ясо доместикованої риби яскраво-помаранчеве і залишає кольорові сліди на тарілці або упаковці, Океанічної — м’ясо ніжно-персикове, не «линяє» фарбою;
  • Штучно вирощений лосось набагато жирніше «вільного».

Відмінність сьомги від форелі

Однак це ще не всі хитрощі, часом необізнаній в рибальських справах покупцеві можуть під виглядом досить дорогої  форелі всучити дешевшу сьомгу, так як відрізнити їх досить важко, чим і користуються деякі нечисті на руку продавці. У зв’язку з цим постає питання, по яким критерієм можна визначити породу лососевої рибинки і взагалі чим вони відрізняються один від одного.

Відмінність сьомги від форелі

Розмір. Тушка сьомги на продаж надходить, як правило, при вазі 6-7 кг, форелька же всього лише 4 кг.

Будова тіла

  1. У атлантичного лосося голова більш крупна, крім того його морда дещо витягнута, коли як у форельки округла маленька головка.
  2. Сьомга по формі тіла — «торпеда», а форель — «вагітна торпеда», так, так у неї є черевце;
  3. Передні плавники сьомги довші, ніж у її родича;
  4. Форелькина луска дрібніше;
  5. Головна відмінність — це наявність у форелі бічних смуг, що проходять уздовж тіла по центру.
  6. І, нарешті, філе, вірніше його окрас. Форелеве м’ясо дуже і дуже яскраве.

Харчова та енергетична цінність сьомги

Дикий атлантичний лосось на відміну від фермерського має меншу жирністю і більш корисний. Так що для повноцінної, ефективної і збалансованої дієти краще віддати перевагу дикій сьомзі, калорійність якої на 100 грам становить порядком 153 ккал, де на частку білкових сполук припадає 20 г, на жири — 8 г, а на вуглеводи -0.

Харчова та енергетична цінність сьомги

Слабосолона, солона, смажена, запечена, копчена або сьомга на грилі має досить високу  калорійність і в такій обробці страви не вважаються дієтичною, оскільки втрачає найцінніший білок, а енергетична цінність продукту навпроти зростає.

Відмінним методом готування  риби є її варіння, конкретно в такому вигляді в ній зберігається більше вітамінів, а частка жиру знижується, внаслідок чого можна зробити висновок, що калорійність вареної сьомги значно менше, рівно, як і рибки, приготованою на пару.

Корисні властивості сьомги

Користь сьомги солоної не поступається за хімічним складом і свіжій рибі. Її м’ясо легко засвоюється  і до того ж містить стільки білка, скільки потрібно людині, щоб покрити половину добової норми.

Корисні властивості сьомги
Атлантичний лосось може по праву вважатися вітамінно-мінеральним комплексом, адже його складу увібрав в себе неймовірну кількість мікро-і макроелементів, серед яких P, I, Ca, K, Na, Mg, Zn, F,  а також вітаміни  A, D, E, C, PP і весь комплекс групи B.

Але от особливо, чим корисна сьомга, так це ненасиченими жирними кислотами омега-3, стимулюючим кровообіг, які в наш організм потрапляють лише з їжею. В сьомзі ж цього компонента хоч відбавляй, саме тому вагітним жінкам можна і навіть потрібно їсти цю рибку, щоб уникнути гіпоксії плоду.
Крім того риб’ячий жир виступає в якості профілактики рахіту для майбутньої дитини, а B вітамінчики сприяють найкращому засвоєнню білка, який необхідний для росту і розвитку малюка.

Як вибрати сьомгу

— Продавець, а ця риба у вас свіжа?
— Точно не знаю, я тут ще тільки тиждень відпрацював …

Анекдоти все частіше пишуться з реальних життєвих ситуацій. Щоб не стати героєм такий от історії, потрібно знати основні хитрості і правила вибору свіжої та обробленої рибки, щоб вам не всунули низькосортний або зіпсований товар.

  1. Перше, на що варто звернути увагу при покупці сьомги і будь-який інший риби — це зябра. Рибка, смерть яку відвідала вже тиждень, а то і 2 назад, буде видавати далеко неприємний смердючий дух. Колір же замість червоного або блідого придбає забарвлення явно нездорове сіро-буро-коричневе.
  2. Забарвлення риби обов’язково повинна бути рівномірним.
  3. Обвітрене м’ясце і підсохла шкірочка сигналізують про те, що продукція зберігається давно і неправильно. Як правило, такий залежаний товар гарненько обробляють, «освіжають» його вид і продають в гіпермаркетах під видом стейків. Так що будьте пильні!
  4. Ще один фактор, який може вказувати на несвіжість сьомги — це структура м’яса. Якщо на риб’ячий бік трохи натиснути і там залишиться ямка, то таку рибу брати не варто. Або вона зіпсувалася, або була раніше заморожена.
  5. Солоні і копчені лососеві після обробки можуть збліднути, але це зовсім не означає, що продукція зіпсована. Набагато небезпечніше придбати філе апельсинового кольору, оскільки це м’ясо явно розфарбоване для більшої привабливості.
  6. І наостанок нагадаємо, купляючи сьомгу, звертайте увагу на країну виробника, намагайтеся не брати імпортну штучну продукцію, а віддавайте перевагу вітчизняному виробнику.

Як зберегти сьомгу

Риба — це товар, що швидко псується, і щоб куштувати тільки свіже і тільки корисне, слід дотримуватися правил зберігання продукту.

Скільки сьомга зберігається в холодильнику

Скільки сьомга зберігається в холодильнику

  • Після того, як рибину виловили з водойми, починається зворотний відлік її свіжості. Зберігати таку продукцію потрібно виключно в холодильнику не більше двох тижнів. Проте варто відзначити, що з моменту вилову й до тієї хвилини, коли риба виявиться на прилавку магазина може пройти до 10 діб, так що на покупку є всього кілька днів. Перевіряйте дату обов’язково!
  • Куди простіше виявити свіжий товар серед заморозок, адже така продукція може зберігатися 2 роки, при температурі — 18С.

Як зберігати солону і копчену сьомгу

  • Якщо ви придбали малосольну сьомгу, то зберігати її слід в холодильнику не більше 10 днів. Щоб рибка не окислилась на повітрі, не обвітрилася і не просочилася іншими запахами, тримайте її в целофановому мішечку.
  • Копчену сьомгу потрібно зберігати при тих же умовах, тільки не більше тижня.
  • Щоб збільшити термін «життя» солоної сьомги до місяця, можна нарізати її скибочками, укласти в банку і залити олією оливи (при  бажанні додайте спеції типу кропу, коріандру, лавра).
  • Ну а коли ще довше просолене філе бажаєте зберегти, тоді відправте його в морозильну камеру на півроку.

Як виявилося, ця риба неймовірно корисна, але за умови, що виросла сама, без чиєїсь допомоги, в природних умовах Атлантичного океану. Підводячи підсумок, варто помітити, що калорійність сьомги досить низька, якщо готувати її на пару або відварювати. Вона вкрай необхідна жінкам в положенні, головне правильно її вибрати, не сплутавши з фарбованою рибиною.

Атлантичний лосось або сьомга