Сніданок діабетика

Будь-якій людині важливо починати день зі своєчасного прийому їжі, в якому дотримано баланс жирів, білків і вуглеводів. Але якщо для здорових людей повноцінний сніданок — це рекомендація, то для діабетика — гостра необхідність, без якої нормальна робота організму неможлива. З нашої статті ви дізнаєтеся, як правильно організувати ранковий прийом їжі, щоб він не підняв рівень цукру занадто високо.

Сніданок діабетика

Залежно від типу діабету — I чи II, дієта коригується, але в будь-якому випадку є основні правила, правомірні для обох випадків:

  • харчування не менше 5 — 6 разів на день;
  • прийом їжі в один і той же час;
  • кількість одержуваної енергії має збігатися з її витратою;
  • необхідно рахувати кількість вуглеводів по системі хлібних одиниць (ХО), а ступінь підвищення цукру в крові визначати глікемічним індексом (ГІ);
  • виключаються всі продукти, що перевищують допустимі значення ХЕ і ГІ;
  • цукор ЗАВЖДИ замінюється органічними, або штучними підсолоджувачами.

Якщо немає надлишкової маси тіла, діабетикам 1-ого типу можна вживати стільки ж жирів і білків, як і людині, яка не страждає на діабет, так як калорійність їжі не підвищує рівень цукру сама по собі.
Діабетикам 2-ого типу варто утримуватися від жирної та білкової їжі.
І тій, і іншій групі сніданок показаний в обов’язковому порядку, так як саме допомагає з самого ранку взяти і утримувати протягом дня потрібний рівень цукру. Саме вранішній прийом їжі припадає максимальна кількість допустимих хлібних одиниць на добу — 8 — 10. З розрахунку, що в день їх має надходити не більше 24-х.
Ми пропонуємо вам декілька простих рецептів страв для сніданку діабетика 1-ого та 2-го типів. Однак пам’ятайте, що вживання будь-яких продуктів в будь-якій комбінації спочатку необхідно узгодити з лікуючим лікарем!

Сніданок діабетика 1-ого типу. Зразкове меню

Крім переліку дозволених до вживання продуктів, необхідно пам’ятати про своєчасне введення інсуліну і не розлучатися з глюкометром, який допоможе скорегувати дозу ліків.

Сніданок діабетика 1-ого типу

Допустимі продукти на сніданок діабетика 1-ого типу:

  • яйця;
  • діабетичний хліб;
  • нежирний сир;
  • апельсин, лимон, кислі ягоди (смородина);
  • помідори, огірки, кабачки, капуста білокачанна, броколі, цвітна;
  • кисломолочні продукти з невисоким відсотком жирності;
  • пшоно, геркулес, гречка.

Як бачите, список продуктів достатній, щоб приготувати апетитний сніданок!
Якщо часу готувати немає зовсім, можна обмежитися приготуванням бутерброда із спеціального хліба для діабетиків з намазаним на нього підсоленим сиром або вершковим маслом і вареним яйцем.

Салат з помідорів і огірків

 

Салат з помідорів і огірків

До такого сніданку підійде салат з порізаних помідорів з огірками, заправлених рослинною олією. Краще віддати перевагу нерафінованій соняшниковій, вона не тільки більш ароматна, але і, звичайно, набагато більш корисна.

Огірковий смузі

 

Огірковий смузі

Або, наприклад, при гострій нестачі часу добре приготувати огірковий смузі на кефірі і сирі.
Для цього беремо 100 г маложирного сиру, додаємо до нього 100 г кефіру і 100 г води, нарізаємо свіжий огірок, солимо і збиваємо в чаші блендера в гомогенну масу.

За бажанням можна додати 1/2 ч. л рубленого базиліка для аромату або 1/2 стиглого помідора без шкірки. Це зробить смузі більш поживним.

Гречка з сиром

Якщо часу більше, то можна зварити гречку з сиром на воді.

Гречка з сиром

У маленькому ковшику з ст. л крупи на палець заливаємо водою, солимо і готуємо, поки рідина повністю не вбереться. Додаємо сушені петрушку, базилік, часник, 1 ч. л рослинного масла і даємо настоятися під кришкою 5 хвилин. Потім, дрібно нарізаємо 1 середній помідор, вмішуємо його в кашу і посипаємо все 1 ст. л тертого сиру.
Виходить не просто ситний і дієтичний сніданок, але і допустимий для діабетика.

Сирне суфле з травами

Також можна приготувати з вечора сирну запіканку або сирне суфле. Запіканка виходить ніжною, повітряною і дуже пікантною, завдяки доданим до неї базиліку і паприці.

Сирне суфле з травами

Інгредієнти

  • Сир — 400 г
  • Творог — 200 г
  • Яйце — 3 шт.
  • Базилік, кінза, петрушка – 1/2 пучка
  • Сіль і перець — за смаком
  • Паприка суха — за бажанням

Приготування сирного суфле з травами

  1. Зелень промиваємо і залишаємо в друшляку стікати.
  2. Тим часом збиваємо яйця і тремо на тертці сир.
  3. Змішуємо в чаші блендера сир, яйця, сир і збиваємо. Потім шаткуємо зелень і додаємо її до сирної суміші, приправляємо перцем, солимо. Знову збиваємо.
  4. Беремо кілька формочок для кексів, змащуємо вершковим маслом і наповнюємо сирною масою.
  5. В розігрітій до 180 градусів духовці випікаємо 20 — 25 хвилин.

Порада
Використовуйте кілька невеликих формочок, а не одну велику — так запіканка краще і швидше приготується.

Їсти її діабетикам 1-ого типу можна на сніданок і в холодному вигляді, і у гарячому.

Сніданок діабетика 2-ого типу. Зразкове меню

Відмовившись від продуктів, що містять цукор, борошно, від жирних копченостей і солінь, не варто думати, що про смачну їжу доведеться забути назавжди. Просто так вийде відкрити для себе її нові грані! Адже смачне — не обов’язково жирне або приторне.

Сніданок діабетика 2-ого типу

Поєднуючи білки з невеликою кількістю вуглеводів і ще меншим корисних жирів на сніданок, діабетик тримає цукор на потрібному рівні, не підвищуючи його. Пам’ятаємо, що картопля не вважається корисним овочем, так як її глікемічний індекс дуже високий!

Необхідне співвідношення виглядає так: половина тарілки заповнюється овочами (з термообробкою або без) або фруктами, а інша частина 50:50 нежирним м’ясом або сиром та повільними вуглеводами — коричневий рис, гречка, печена картопля в шкірці.
Коричневий рис з овочами

Сніданок діабетика 2-ого типу може починатися з невеликої порції коричневого рису з овочами, 50 г шматочки курячої грудки на парі і фруктового салату.

  1. Для цього нам буде потрібно залити 2-3 ст. л крупи водою на сантиметр, підсолити і, довівши до готовності на невеликому вогні (приблизно 20 — 25 хвилин, нешліфований рис готується в 2 — 2,5 рази довше звичайного), додати 3-4 ст. л замороженої овочевої суміші. Зелений горошок, кукурудза, квасоля, броколі.
  2. Варимо ще 10 хвилин, поки рідина не вбереться. Приправляємо за своїм бажанням соєвим соусом і крапелькою рослинного масла. Замість останнього можна додати 1 ч. л волоських горіхів — це додасть пікантності смаку, а страва зробить більш ситним.
  3. Окремо готуємо в пароварці шматочок курячого або рибного філе. Збризкуємо готове м’ясо лимонним соком, солимо. Подаємо разом з гарніром з рису з овочами.

Фруктовий салат

Фруктовий салат

Фрукти на сніданок діабетикам 2-ого типу не зашкодять. Краще всього приготувати салат.
Нарізаємо часточками 1/2 кислого яблука, ківі, персик. Заправляємо натуральним йогуртом і готово!

Також, замість традиційного фруктового салату можна приготувати смузі. З’єднуємо ті ж самі інгредієнти і кладемо в чашу блендера. Абсолютно натуральний напій без зайвого цукру готовий!

Яйця пашот з хлібцями

 

Яйця пашот з хлібцями

Ще один варіант для сніданку діабетика 2-ого типу — це яйця пашот з цільнозерновими діабетичними хлібцями і зелений салат.
Для цього знадобляться 2 яйця, які ми відваримо в 1 літрі води з додаванням 2 ч. л оцту 9%.

  • Доводимо воду до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімального і акуратно розбиваємо в неї спочатку одне яйце. Стежимо, щоб білок не розтікся, для цього створюємо ложкою воронку, так його вийде зібрати навколо жовтка.
  • Варимо не довше 2-х хвилин, а потім дістаємо шумівкою, промочуючи серветкою краплі води знизу. Також готуємо і друге. Солимо перед подачею.

Яйця пашот на сніданок смачні самі по собі або викладеними на хлібці.

Зелений салат

 

Зелений салат

Доповнюємо трапезу зеленим салатом, в якому поєднуємо улюблену зелень: від салату айсберг до болгарських перців, від цикорію і латуку до свіжих огірків.
Приправляти таке різноманіття можна за бажанням лимонно-олійною заправкою з додаванням гірчиці, а можна просто обмежитися крапелькою рослинного масла.

Сорбет з авокадо на сніданок

Діабетикам 2-ого типу можна їсти солодке, але в надзвичайно обмежених кількостях і вже точно без цукру. Тому рекомендуємо спробувати приготувати солодкий сорбет з авокадо.
Цей незвичайний десерт по праву може вважатися одним з варіантів веганского морозива.

Сорбет з авокадо на сніданок

Інгредієнти

  • Авокадо — 3 шт.
  • Апельсин — 3 шт.
  • Стевія або сироп агави — за смаком

Приготування сорбету з авокадо

  1. Тремо на дрібній тертці апельсини — зараз нам потрібна від них цедра.
  2. Окремо видавлюємо з них сік.
  3. Чистимо від шкірки авокадо, виймаємо кісточки. Нам потрібні дуже стиглі плоди! В магазині перевіряйте їх на м’якість.
  4. Складаємо в чашу блендера м’якоть авокадо, цедру з трьох апельсинів, їх сік, додаємо стевію і збиваємо до однорідної маси. Пробуємо на солодкість — повинно вийти досить солодко. Пам’ятаємо, що в замороженому вигляді нудотність пропаде!
  5. Перекладаємо в плоский пластиковий контейнер з кришкою, закриваємо і ставимо в холодильник не менше, ніж на 3 — 4 години.

Справжній фруктовий сорбет готовий!

В цей же рецепт можна додати какао. Вийде шоколадне діабетичне морозиво!
Як бачите, навіть таке неприємне захворювання, як діабет, сніданок може бути корисним і смачним не тільки для діабетика, але і для інших членів родини!

...