Смачні та корисні страви з моркви

Смачні та корисні страви з моркви

Ми звикли, що морква — це, швидше, додаток до основного складу інгредієнтів в різних стравах, але ніяк не їх основа. А, між іншим, це зовсім не так: морква може стати основним інгредієнтом для багатьох страв, як основних, так і закусочних, і навіть десертних. Супи, гарніри, другі страви, закуски і навіть різноманітна випічка: кекси, торти, тістечка, оладки, пироги — все це можна приготувати, використовуючи як основний інгредієнт моркву. У цій статті ми розповімо про приготування різних страв з моркви.


Морква, як відомо, овоч дуже корисний: у ній міститься маса цінних речовин (каротин, лікопін, фітофлуен, пантотенова, аскорбінова кислота, флавоноїди, вітаміни групи В, Е, С, К, РР, мінерали — залізо, калій, магній, фосфор і т.д.). При регулярному споживанні вона покращує зір, роботу ШКТ, надає профілактику ракових і серцевих захворювань, перешкоджає розвитку діабету, інсультів, покращує стан печінки, шкіри, кишечника і шлунку.

Наші пращури вживають моркву в їжу з незапам’ятних часів. Відомо, що їли її ще древні римляни і греки. Вважається, вперше почали окультурювати дику моркву в Афганістані, де і сьогодні можна побачити найбільше число її видів. Цікаво, що спочатку цей коренеплід вирощували через його ароматних насіння і листя! У Європі морква стала популярна в 10-13 століттях, куди її завезли з інших країн світу. У 16 столітті морква була описана в «Домострої».

Сучасна помаранчева морква була виведена тільки в 17 столітті голландськими селекціонерами!

Рецепти приготування страв з моркви

 

Рецепти приготування страв з моркви

Як вже було зазначено, число страв, які можна приготувати, використовуючи моркву в якості основного інгредієнта — просто величезна! Ми зупинимося на найбільш простих і цікавих з них.

Морквяний суп-пюре

Знадобиться:

  • 700г моркви;
  • 500мл курячого бульйону;
  • 200мл вершків 20-22%;
  • 70г фенхелю;
  • 40мл оливкової олії;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 цибулина;
  • 1 ч.л. солі.

Як приготувати суп-пюре з моркви

Цибулю і фенхель очистити, розрізати на 4 частини, очистити моркву, крупно нарізати, залити водою так, щоб вона тільки її покривала, до м’якості відварити. Обсмажити на невеликій кількості олії цибулю, фенхель і зубчики часнику, покласти в каструлю, коли морква розм’якшиться. Ручним блендером пюрювати суп спочатку на повільній, потім на максимальній швидкості, влити бульйон, перемішати. Влити в суп вершки, перемішати, довести до кипіння і відразу зняти суп з плити.

Завжди намагайтеся додавати в страви моркви вершки, вершкове масло або молоко — так що містяться в ній корисні речовини краще засвояться.

Гарнір з запеченої моркви

Знадобиться:

  • 500г моркви;
  • 2 ст.л. рослинного масла;
  • 2 ч.л. кмину;
  • 1 ст.л. меду;
  • пів ч.л. мускатного горіха;
  • сіль.

Як приготувати гарнір з моркви

Нарізати моркву великими брусочками, покласти в киплячу підсолену воду, 3 хв відварити, злити воду і викласти моркву в форму, посипати мускатом, кмином, сіллю. Полити морква маслом і медом, перемішати. Готувати в духовці на режимі «гриль» при 200 градусах в розігрітій духовці 20 хв.

Така морква відмінно підійде до риби, м’яса, птиці, або її можна їсти просто як закуску.

До речі, закуски з моркви можна приготувати теж найрізноманітніші: канапе, салатики, відмінною закускою буде і просто сама маринована морква.

Маринована морква

Маринована морква

Знадобиться:

  • 500г моркви;
  • по 125мл оцту 3 % білого сухого вина і води;
  • 1 лавровий лист;
  • 1 зубчик часнику;
  • 4 ст.л. оливкової олії;
  • по 1 гілочці кропу, чабера і/або петрушки;
  • 1 ч.л. гірчиці;
  • по пів ч.л. цукру і солі;
  • червоний мелений перець.

Як замаринувати моркву

Моркву очистити, нарізати шматочками не більше ніж по 2см завтовшки. Для маринаду перемішати в каструлі оцет з вином, водою і маслом, всипати цукор і сіль, додати пропущений через прес часник, лавр, кріп, петрушку, поперчити і на сильному вогні довести до кипіння. Покласти в маринад моркву, варити її до легкої м’якості, дістати з маринаду. У маринад покласти гірчицю, розмішати, залити моркву і на 2-3 дні залишити її в холодильнику для маринування.

Салат морквяний з сиром

Знадобиться:

  • 70г сиру ковбасного плавленого;
  • 4 моркви середніх;
  • 3-4 ст.л. консервованої кукурудзи;
  • 1 ст.л. майонезу, зелень за смаком.

Як приготувати салат з моркви і сиру

Відварити моркву до м’якості, очистити, порізати кубиками по 0,5 см. На великій тертці потерти сир, прибравши його заздалегідь в морозилку. З’єднати кукурудзу, сир, моркву, перемішати, додавши також зелень і майонез. Перед подачею годину витримати салат в холодильнику.

Для цього рецепта можна використовувати будь-який інший, але обов’язково м’який сир.

Закуска — канапе з моркви

Знадобиться:

  • 50г сиру;
  • 2 моркви середніх;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 ст.л. рослинного масла;
  • 1 ч.л. столового оцту;
  • 1/4 ч.л. меленого перцю;
  • по щіпці цукру, солі;
  • маслини для оформлення.

Як приготувати закуску — канапе з моркви

Довгими смужками, дуже тонкими, нарізати сир. На дрібній тертці потерти моркву, з’єднати з розчавленим часником, оцтом, спеціями, маслом, руками пом’яти, на 10 хв залишити. Викласти по 1 ч.л. на кожну смужку сиру, згорнути її рулетом, кожен рулет нанизати на шпажку з маслиною.

Морквяні оладки

 

Морквяні оладки

Знадобиться:

  • 250мл теплої води;
  • 200г пшеничного борошна;
  • 1 морква середня;
  • 1-2 ч.л. цукру;
  • 1 ч.л. сухих дріжджів;
  • сіль;
  • рослинне масло.

Як приготувати морквяні оладки

Просіяти і перемішати з цукром борошно, додавши також дріжджі і сіль, поступово влити теплу воду, замішуючи тісто. Накривши його, залишити на годину в теплі для підйому. Очистити моркву, на дрібній тертці потерти, вмішати в піднялося тісто. Сковороду розігріти, влити олію, столовою ложкою викладати тісто, смажити оладки з двох боків до світлої рум’яної скоринки. Викладати готові оладки на паперові серветки. Посипати при бажанні цукром або цукровою пудрою.

Як вразити близьких, що для цього можна приготувати з моркви? Все дуже просто: зробіть морквяно- горіхові пиріжки.

Морковно — горіхові пиріжки

Знадобиться:

  • 700г борошна;
  • 150г очищених волоських горіхів;
  • 120г вершкового масла;
  • 4 середніх моркви;
  • 3 яйця;
  • 1 склянка молока;
  • 3-4 ст.л. меду;
  • по 2 ч.л. сухих дріжджів і цукру;
  • мелена кориця;
  • цукор.

Як приготувати пиріжки з морквою

Дві третини борошна просіяти, в центрі зробити ямку, вбити 2 яйця, тонкою цівкою, розмішуючи, вливати молоко, всипати 1 ч.л. солі, дріжджі і цукор, перемішати. Додати розтоплене вершкове масло в теплому вигляді, замісити некруте тісто, скачати його в кулю, залишити в теплі, накривши, до підйому, обминати 2-3 рази, кожного разу після цього даючи тісту піднятися знову. Розділити тісто на рівні шматочки, з кожного скачати кульку трохи більше волоського горіха розміром, на 20 хв залишити для вистоювання, накривши серветкою, кожну кульку розкотити в коржик. Натерти моркву на дрібній тертці, до м’якості згасити на вершковому маслі, підливаючи якщо необхідно воду, покласти мед і мелені горіхи, перемішати, прибрати з плити, приправити корицею і цукром. По 1-2 ч.л. начинки викласти на кожен корж, краї з’єднати, защипнути, сформувати пиріжки. Викласти їх на деко, припудрене борошном, злегка збитим жовтком обмазати поверхню, на 15 хв залишити. Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці. Дати охолонути на решітці, окропивши водою і накривши серветкою.

Морквяний кекс

Знадобиться:

  • по 300г вершкового масла, моркви і цукру;
  • 170г борошна;
  • по 100г волоських горіхів і мигдалю;
  • 6г розпушувача;
  • 5 яєць;
  • 2-3 бутончики гвоздики;
  • по 1 коробочці кардамону і щіпці мускатного горіха;
  • пів лимона (цедра і сік);
  • по пів ч.л. кориці, солі та імбиру меленого.

Як приготувати морквяний кекс

На середній тертці потерти моркву, подрібнити у велику крихту горіхи, просіяти борошно, перемішати з сіллю і розпушувачем. Розм’якшити маслом, розтерти його з цукром до легкості. Відокремити яєчні жовтки від білків, по одному вбити жовтки до масла з цукром, додати цедру і сік лимона, поступово, помішуючи, всипати борошно. Зерна кардамону очистити від стулок, розтерти їх в ступці разом з бутончиками гвоздики, перемішати цю суміш з іншими спеціями, всипати в миску до тіста, додати горіхи, морква, перемішати. У стійку піну збити білки, додати до них чверть тіста, перемішати знизу вгору, вмішати цю масу в інше тісто. Застелити форму для кексу пергаментом, викласти тісто, розрівняти, випікати кекс в розігрітій до 180 градусів духовці 50 -60хв. Перевіряти готовність зубочисткою — вона повинна виходити з кексу сухою і чистою. Після приготування кекс залишити у формі на 10хв, після чого дістати з форми, викласти на решітку і залишити на годину .

Страви з морквою — завжди дуже корисні і смачні. Спробуйте приготувати будь-яке з запропонованих у цій збірці і переконайтеся в цьому!

Відео рецепт приготування печива з моркви

...