Сирна запіканка в пароварці

Іноді ми думаємо про те, що б такого приготувати смачного, корисного, легкого і незвичайного, та ще, щоб не стояти біля плити півдня. І ось тоді здається, що піти купити дієтичну смакоту все ж простіше, ніж зробити самим, на допомогу приходить диво-рецепт — сирна запіканка в пароварці. Принадність у тому, що варіантів цього простого блюда існує величезна кількість, так і придумати самим щось нове зовсім нескладно!


З цієї статті ви дізнаєтеся базові принципи і рецепти сирної запіканки і сирників, приготовані в пароварці.

Сирна запіканка в пароварці

Запіканка традиційна

Почнемо з самого простого, традиційного рецепту, де ніяких додаткових інгредієнтів зразок борошна, манки або хоча б цукатів або горіхів немає.

  •  Для цього змішуємо пачку сиру, 1 яйце, щіпку солі і 1 ст. л цукру. Найкраще збити масу міксером, так запіканка вийде більш пишною, але можна просто перемішати виделкою.
  •  Всі викладаємо у форму, вибираємо потрібний режим і запікаємо. Через півгодини нас чекає дієтичний десерт.
  •  Зробити смак більш багатим і насиченим, надати йому додаткові відтінки допоможе мед — це кількість додаємо 1 ст. л і якщо він твердий, розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі, інакше в масі він не розійдеться, а залишиться крупинками.
  •  Добре поєднуються з медом волоські горіхи, а з ваніліном кешью, мигдаль. Рубаємо ножем 1 ст. л і вмішуємо в сирну масу перед запіканням. Частина горіхів можна залишити для прикраси.

Запіканка традиційна

Запіканка калорійна

Якщо занадто знежирена запіканка не влаштовує і хочеться виправити ніжного вершкового смаку, додамо в рецепт сметану. Найкраще взяти жирну або навіть сільську для більшої соковитості.
Так як через це текстура маси стає значно важчою, щоб зберегти повітряну консистенцію суфле, яйця будемо збивати окремо.

Запіканка калорійна

  1.  Відокремивши жовтки 2-х яєць від білків, міксером до білого збиваємо перші з 3 ст. л. цукру або цукрової пудри.
  2.  Перемішуємо в окремому посуді 400 г сиру, 3 ст. л. манної крупи і сметану.
  3.  Вливаємо туди яєчну суміш, знову збиваємо.
  4.  Тепер в пишну піну збиваємо з сіллю білки — вони повинні значно збільшитися в обсязі і зберігати форму.
  5.  Додаємо їх ложкою в сир і перемішуємо.
  6.  З’єднавши всі інгредієнти, викладаємо їх у форму. Верх майбутньої запіканки розрівнюємо ложкою і змащуємо сметаною.

Вибираємо потрібний режим і готуємо страву півгодини або 40 хвилин.

Виймати з форми пароварки готову сметанну запіканку можна тільки після повного охолодження, так як вона вийде дуже ніжною. Робимо це за допомогою широкої дерев’яної лопатки.

Ягідний десерт

Тепер спробуємо приготувати ягідний десерт. Найкраще сирний смак заграє, якщо доповнити його кислинкою вишні або ароматною полуницею.

Ягідний десерт

  1. Збиваємо 300 г сиру з 2 яйцями і 3 ст. л цукру, в цьому рецепті білки можна не відокремлювати, так як тісто саме по собі вийде повітряним, так і вишня дасть сік.
  2. Відокремлюємо від кісточок 200 г ягід і акуратно, намагаючись не пошкодити їх, вмішуємо в тісто.
  3. Розкладаємо сирну масу по формах (можна використовувати силіконові для кексів), заповнюючи їх не більше, ніж на 3/4, і ставимо в пароварку. На нижній секції міні-запіканки приготуються за півгодини.

Додаємо фрукти і ягоди

Замість вишні можна додавати чорну смородину, тільки взяти її потрібно буде в півтора рази менше, агрус або малину.

  1. Також хороші фруктові поєднання, наприклад половина яблука і вишня або 1/2 груші і 100 г свіжих абрикосів.
  2. Різати фрукти можна на свій розсуд — абрикоси і сливи можуть залишитися половинками, ягідки — цілими, а от яблука і груші або тремо на крупній тертці, так консистенція стане більш соковитою, а смак насичений, адже сир повністю просочиться соком. Або ріжемо їх на середніх розмірів скибочки, це зробить зрізи більш декоративними.
  3. Коли здається, що з-за фруктів тісто занадто рідким, додаємо на вказане в рецепті кількість 2 ст. л манки і даємо постояти 10 — 15 хвилин до набухання крупи.

Сирна запіканка з рисом

Ну, а якщо сім’я потребує на сніданок чого-небудь ситніше, ніж фруктові десерти?
Приготуємо сирну запіканку з рисом. Його потрібно всього 100 г: відварюємо заздалегідь і остуджуємо або просто використовуємо залишилася з вечора кашу.

Сирна запіканка з рисом

  1. Збиваємо 1 яйце 3 ст. л цукрової пудри, додаємо 1/2 склянки вершків жирністю 20% або 3 ст. л сметани, 300 г сиру, 1 ч. л лимонного соку і, в залежності від отриманої консистенції, 2 ст. л борошна.
  2. Як слід перемішавши, кладемо рис і знову збиваємо.

Якщо хочеться зберегти текстуру крупи, скористаємося міксером, якщо ж хочеться повної однорідності, візьмемо занурювальним блендером.

Готуємо рисово-сирну запіканку в пароварці 40 — 45 хвилин. Подаємо теплою або постигла, все одно буде смачно, з морозивом, варенням, посипавши цукровою пудрою або корицею.

Гарбузово-сирна запіканка

Менш ситною, але ще більш корисною стане десерт з гарбузом. Принадність цієї страви в тому, що при однакових продуктах воно може вийти зовсім різних за виглядом і смаком.

Гарбузово-сирна запіканка

Інгредієнти

  • Сир — 400 г (або 2 пачки)
  • Гарбуз (м’якоть) — 200 г
  • Яйце — 2 шт.
  • Цукор — 2 ст. л
  • Молоко 3,5% — 1/3 склянки
  • Крупа манна — 50г

Приготування гарбузово – сирної запіканки

  1. В залежності від уподобань до консистенції або збиваємо сир блендером до кремоподібного стану, або просто розминаємо виделкою, зберігаючи крупинки.
  2. Також чинимо з яйцями: використовуємо міксер/блендер, створюючи піну, або просто перемішуємо з цукром.
  3. Всі з’єднуємо, додаємо молоко і манку.
  4. А тепер — найцікавіше! Сир та гарбуз нарізаємо брусочками і вмішуємо в сирну масу. Тоді запіканка вийде з яскраво рудими квадратиками на зрізі. А можна подрібнити її в блендері практично до стану пюре. Так десерт цілком буде жовто-оранжевого кольору.
  5. Вибираємо, перемішуємо і викладаємо у форму, змащену вершковим маслом. Готуємо 40 — 50 хвилин.

Якщо скористаємося декількома формами невеликого розміру, запіканка приготується швидше — вже хвилин через 25 — 30.
Перед подачею її краще охолодити до кімнатної температури — так смак стане більш насиченим.
До цього складу добре додати цілий апельсин, особливо, якщо ви вирішили готувати запіканку з гарбузовим пюре. Можливо, доведеться підсипати ще 1 ст. л манки, але аромат стане незвичайним! Для цього нарізаємо апельсин скибочками завтовшки 1 см, очищаємо від шкірки і плівок, потім знову ріжемо вже на кубики.

Сирна запіканка з шоколадом

Інгредієнти

  • Сир знежирений — 500 г
  • Вершки — 1/2 склянки
  • Яйця — 3 шт.
  • Какао — 3 ст. л.
  • Крохмаль картопляний — 2-3 ст. л.
  • Цукор — 1/2 склянки + 1 ст. л.

Приготування сирної запіканки з шоколадом

Для тих, хто не любить додавати в блюдо крупи, пропонуємо наступний рецепт. Він точно порадує любителів солодкого і естетів, так як запіканка виходить дуже красивою і незвичайною.

  1. Яйця збиваємо з 1/2 ст. цукру, додаємо до них сир і перемішуємо до кремовою текстури.
  2. Вершки нагріваємо і акуратно, весь час помішуючи, засипаємо какао. Збиваємо вінчиком, щоб не залишилося грудочок, розчиняємо 1 ст. л цукру.
  3. Відкладаємо половину сирної маси в інший посуд і з’єднуємо з шоколадними вершками.
  4. В білу частину сиру додаємо 2 ст. л крохмалю, в шоколадну — 1,5 (какао саме по собі хороший згущувач).
  5. Форму пароварки змащуємо вершковим маслом — це зробить запіканку більш ароматною і приступаємо до заливання.

Це не швидкий процес, але воно того варте!

В точності, як для торта «Зебра», починаючи з центру, наливаємо по черзі по 2 ст. л спочатку шоколадний сир, потім білий. Чергуємо, поки маса не закінчиться.

Готуємо запіканку годину, а після сигналу даємо їй охолонути не менше 30 хвилин, інакше вона розвалиться.

Замість какао можна додати в вершки плитку шоколаду — це зробить десерт ще більш шоколадним. Тільки пам’ятаємо, що тоді цукор у вершки додати вже не треба!

Сирники в пароварці

Але крім запіканки в пароварці виходять чудові сирники!

Сирники в пароварці
Для них потрібні ті ж самі продукти:

  • Пачка жирного сиру,
  • 4 ст. л. борошна,
  • 1 яйце,
  • 2 ст. л цукру
  • Ванілін.

За бажанням можна засипати попередньо замочений ізюм або порізану курагу, а можна акуратно вмішати свіжі ягоди — це зробить сирники більш соковитими.
Якщо вийде, формуємо їх з сирного тіста руками, якщо вона занадто рідке, викладаємо їх на дно пароварки столовою ложкою на відстані один від одного.

Готуємо півгодини, подаємо гарячими, на відміну від запіканки вони залишаться цілими. Сирники можна полити розтопленим медом або згущеним молоком і прикрасити зверху горішком.

Солоні сирники

Ну, а тим, хто всім тістечком воліє котлету, пропонуємо приготувати в пароварці солоні сирники!

Солоні сирники

Для них змішуємо 1 яйце щіпка солі, пачкою сиру, 3 ст. л борошна і дрібнорубленими сушеними травами на ваш смак (базилік, кінза, петрушка тощо), додаємо перець і змащуємо дно форму пароварки соняшниковою олією.

  • Формуємо руками або за допомогою ложки викладаємо сирники.
  • Готуємо не довше півгодини і подаємо гарячими або такими, що охололи з підсоленим кефіром або томатним соком.

Як бачите, в пароварці і сирна запіканка, і сирники виходять швидко і легко! А, головне, використовувати для цього можна будь-які бажані інгредієнти.

...