Сирна паска

Сирна паска

«Млеко погустівше» — так називається сирна паска по церковно — слов’янському. Цю дивовижну страву готується на честь одного з найсвітліших свят календаря, і для багатьох кулінарів приємним буде той факт, що готується не так складно, як може здатися на перший погляд. Щоб своїми руками в домашніх умовах приготувати смачну сирну паску не потрібно бути кулінаром — майстром і володіти якимись особливими навичками на кухні. Все досить просто — потрібен лише хороший сир.

У цій збірці рецептів паски ми зібрали для вас кращі рецепти цього святкового частування. Готуйте, радійте свята і насолоджуйтеся таким казково — смачним десертом.

Пасха не тільки смачна, але й корисна, адже готується вона з корисних продуктів — сиру, що залишає по своїм чудовим властивостям далеко позаду багато продуктів.

Для паски потрібно свіжий, однорідний, сухий сир, який потрібно двічі протерти через сито. Вершки повинні мати жирність 30%, а вершкове масло — пластичним, м’яким.

Сирна паска з морквою

Знадобиться:

  • 500г сиру
  • 200г моркви
  • по 100г цукру і вершкового масла
  • 1 ч.л. апельсинової цедри
  • 1/4 ч.л. ваніліну.

Як приготувати сирну паску з морквою

Очищену моркву потерти на крупній тертці, засипати цукром, дочекатися виділення соку і поставити на слабкий вогонь — тушкувати до м’якості. Протерти моркву разом з віджатий сиром через сито, додати вершкове масло, цедру апельсина дрібно терту, ванілін, перемішати, потім міксером все збити. Сформувати з маси паску, оформити її за бажанням — цукатами і т.д.

Не перекручуйте сир для паски в м’ясорубці, інакше він придбає не найкращу консистенцію, що не буде ніжним і повітряним.

Великдень зі згущеним молоком

 

Великдень зі згущеним молоком

Знадобиться:

  • 600г сиру
  • 150г вершкового масла
  • по 1/2 банки згущеного молока
  • склянки сметани і родзинок б/к
  • 1/4 склянки цукру
  • ванілін за смаком.

Як приготувати паску зі згущеним молоком

Через сито протерти сир, всипати невеликий цукор, додати розм’якшене масло і ванілін, розтерти, влити сметану, додати згущене молоко, промитий і обсушену родзинки. До однорідності перемішати масу, викласти її в пасочницю, встановити зверху гніт, прибрати в холодильник.

Якщо у вас немає пасочниці, для приготування паски можна використовувати відповідну за формою миску, сито, обрізані пластикові пляшечки і т.д. У такі форми потрібно стелити складену в 2 рази марлю, потім викладати масу для паски, зверху теж накривати марлею і потім встановлювати вантаж. Для підстраховки — щоб сироватка не розтеклася по холодильнику, форму з паскою краще ставити в глибоку ємність.

Медова паска

Знадобиться:

  • 500г сиру
  • 4 яєчних жовтки
  • по 3 ст.л. сметани/вершків і вершкового масла
  • по 2 ст.л. меду і цукру.

Як приготувати медову паску

З цукром розтерти жовтки, вмішати мед, масло, до однорідної пишної маси збивати. Протерти через сито сир, перемішати зі сметаною, продовжуючи перемішувати поступово ввести медову масу. Викласти суміш у пасочницю, встановити гніт, прибрати на добу в холод.

Любителі шоколаду можуть приготувати шоколадну паску на радість близьким.

Шоколадна паска з чорносливом

 

Шоколадна паска з чорносливом

Знадобиться:

  • 500г сиру
  • 200г сметани
  • по 100г вершків, чорного шоколаду і вершкового масла
  • 60г чорносливу.

Як приготувати шоколадну паску

На дрібній тертці потерти шоколад, перемішати з цукром вершки, додати шоколад і вимішувати поки не розчиниться цукор. Перемішати сир зі сметаною і маслом, розтираючи виделкою, використовувати блендер для додання кращої однорідності масі. Дрібно нарізати чорнослив, перемішати з шоколадною масою, додати до сирної, вимішати до однорідності. Викласти масу в застелену марлею форму, поставити вантаж і прибрати паску в холод на 6 — 8год. Перед подачею прикрасити паску тертим шоколадом.

Останній рецепт трохи складніше попередніх — по ньому ви зможете приготувати заварну паску (усі попередні паски відносяться до категорії так званих «сирих»).

Заварна сирно-фруктова паска

Знадобиться:

  • 800г сиру
  • по 400г цукру і вершкового масла
  • 6 яєчних жовтків
  • 1 лимон (цедра терта)
  • 400г фруктового пюре за смаком — суничного/абрикосового/малинового або ін

Як приготувати фруктову паску

Сир покласти під прес, жовтки розтерти з цукром. Перемішати пюре з фруктів з жовткова масою, на повільному вогні проварити до загустіння, дати охолонути, перемішати з протертим сиром. Знову поставити суміш на повільний вогонь і проварити, покласти масло, порізане шматочками, перемішати, додавши цедру лимона, викласти масу в застелену марлею форму, встановити зверху вантаж, на ніч прибрати в холод. Перевернути готову паску на блюдо, оформити.

По суті, приготування сирної паски зводиться до приготування сирної маси, яка потім просто викладається у форму і придавлюється вантажем, щоб з виробу вийшла зайва рідина. Немає нічого складного в тому, щоб своїми руками зробити цей святковий десерт, успіхів у приготуванні!