Що можна приготувати з пшона

Що можна приготувати з пшона

Пшоно сьогодні — не найпопулярніший продукт, але так було далеко не завжди. Протягом століть в нашій країні воно було одним з найпоширеніших і затребуваних продуктів, що входять до практично щоденний раціон жителів України. Може бути, вся справа в тому, що не кожен сучасний кулінар знає, що приготувати з нього можна не тільки кашу, але і масу інших смачних і корисних страв.


Пшоно або пшоняна крупа — це очищені від зовнішньої оболонки насіння проса. Купити його як і раніше можна практично в кожному магазині, тому приготування різноманітних страв з нього — питання виключно одного бажання. А спробувати, безумовно, варто, адже це не тільки дуже смачний, але ще й украй корисний продукт.

В давнину пшоно називали «золотою крупкою » через яскравого жовтого кольору і цінних корисних властивостей, а ось за вартістю воно завжди було недорогим. У пшоні міститься маса корисних речовин: амінокислоти, мінерали (марганець, калій, залізо, натрій, магній тощо), корисні жири, білки і вітаміни (В1, В2, В6, В9, РР). Через дієтичних властивостей і низької калорійності пшоно рекомендується їсти всім бажаючим схуднути — воно навіть перешкоджає виникненню жирових відкладень. При регулярному споживанні пшоно перешкоджає появі холестеринових бляшок, виводить з організму іони важких металів, токсини і шлаки, а також антибіотики. Лікарі рекомендують їсти пшоно всім, хто страждає від різних захворювань ШКТ, печінки, а також алергічних реакцій і цукрового діабету. Протипоказаннями до вживання пшоняної крупи є гіпотиреоз (тому що в ньому містяться перешкоджають засвоєнню йоду речовини), знижена кислотність шлунка і запалення товстої кишки.

Рецепти страв з пшона

Звичайно, найвідоміше блюдо з пшона — це каша, яку часто готують з гарбузом та іншими овочами. Але не тільки кашу можна приготувати з пшоняної крупи: зробити з нею можна і супчики, і запіканки, і рагу, і голубці, і битки, і навіть млинці і коржики. Ми розповімо про найбільш смачних і цікавих стравах.

Рецепти страв з пшона

Зазвичай перед варінням пшоно добре промивають гарячою водою до його прозорості. Довго пшоно не зберігати, так як починає гірчити, але прибрати «горчинку» можна: її потрібно обсмажити на сухій сковороді або обшпарити окропом перед приготуванням.

Рецепт супу з обсмаженим пшоном

 

Рецепт супу з обсмаженим пшоном

Знадобиться:

  • 4л курячого чи баранячого бульйону
  • 1 курка
  • по 1 цибулині і морквині
  • лавровий лист
  • 1 зубчик часнику
  • пшоно
  • картопля
  • мелена паприка
  • зіра
  • зелень

Як приготувати суп з пшоном

Пшоно обсмажити на сухій сковороді, злегка підрум’янивши, всипати в киплячий бульйон, а готову курку дрібно нарізати. Цибулю з морквою обсмажити, додати нарізану брусочками картоплю, обсмажити і покласти в суп, довести до кипіння, додати лавр, зіру і мелену паприку, на слабкому вогні потомити. Перед подачею заправити суп зеленню і часником.

Рецепт овочевого супу-пюре з пшоном

Знадобиться:

  • 3 бульби картоплі
  • 1 морква
  • по 1/2 кореня петрушки і склянки молока
  • по 1 ст.л. сметани і пшона
  • зелень кропу
  • сіль.

Як приготувати суп-пюре з пшоном

Промите пшоно залити водою і до готовності відварити. Овочі з невеликою кількістю води відварити до готовності. З’єднати крупу і овочі, пюрувати, влити гаряче молоко, довести до кипіння, прибрати з плити. Перед подачею заправити суп сметаною, сіллю і цукром за смаком, а також зеленню.

Рецепт приготування пшоняних биточків

 

Рецепт приготування пшоняних биточків

Знадобиться:

  • 5 склянок води чи молока
  • по 2 склянки пшона і яйця
  •  0,5 склянки товчених сухарів
  • 2-3 ст.л. вершкового масла
  • 1 ст.л. цукру
  • 1 ч.л. солі

Як приготувати биточки з пшона

Воду довести до кипіння, додати цукор і сіль, промите пшоно, 15-20 хв проварити, помішуючи, після чого накрити кришкою і, вимкнувши вогонь, залишити на півгодини. Остиглу кашу змішати з сирими яйцями, мокрими руками сформувати биточки, запанірувати їх у борошні чи сухарях, обсмажити на сковороді з маслом.

Рецепт запіканки з пшона з грибами

Знадобиться:

  • 1кг грибів
  • 350г пшона
  • 100г копченого бекону
  • 1,5-2 цибулини
  • вершкове масло.

Як приготувати пшоняну запіканку

Промити і крупно нарізати гриби, обсмажити разом з беконом на вершковому маслі, або на салі 2 хв, цибулю нарізати, додати до грибів, смажити ще хвилину. Пшоно промити, всипати в киплячу воду, 45 хв проварити, потім змішати з грибною сумішшю, підсолити за смаком, викласти суміш у форму, поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 45хв або годину — запіканка повинна вийти хрусткою, сухою.

Пшоно і гарбуз — прекрасне поєднання, недарма найкраще відомі саме такі страви з цієї крупи. Якщо не хочеться готувати звичну кашу, зробіть таку запіканку.

Рецепт запіканки з пшона з гарбузом

 

Рецепт запіканки з пшона з гарбузом

Знадобиться:

  • по 400г гарбуза і молока
  • 150г пшона
  • 100г сметани
  • 2 яйця
  • сіль.

Як приготувати пшоняно — гарбузову запіканку

Дрібним кубиком порізати підготовлену гарбуз, викласти в каструлю, влити молоко, довести до кипіння, всипати підготовлене пшоно і варити, підсолити, до готовності продуктів. Дати каші охолонути, вбити яйця, перемішати, на деко викласти все рівним шаром (змастити деко олією і присипати сухарями), обмазати суміш зверху яйцем, збитим зі сметаною, і запекти в духовці до зарум’янення. Подавати запіканку зі сметаною чи олією.

Рецепт приготування пшоняної запіканки з чорносливом

Знадобиться:

  • 1,8 л молока
  • 1л води
  • 320г пшона
  • 250г чорносливу
  • 80г вершкового масла
  • кориця
  • цукор
  • сіль.

Як приготувати пшоняну запіканку з чорносливом

Пшоно промити, обшпарити 2 рази окропом, злити воду, в 1л води відварити пшоно, додавши також гаряче молоко, цукор і масло, підсолити. Злегка остудити і перемішати з вимоченим у воді чорносливом і корицею. Викласти суміш у форму, накрити її кришкою і запікати 45 хв, прибрати кришку і зарум’янити. Подається така запіканка як десерт.

Смачними виходять з пшона млинчики.

Рецепт приготування пшоняних млинчиків

 

Рецепт приготування пшоняних млинчиків

Знадобиться:

  • 200г вершкового масла
  • 25г дріжджів
  • 6 склянок молока
  • 5 яєць
  • по 2 склянки пшеничного борошна і пшона
  • цукор
  • сіль.

Як приготувати млинці з пшона

У каструлю влити 2 склянки теплого молока, всипати дріжджі, просіяти борошно, вимісити тісто, накрити його рушником і в теплі залишити на 1-1,5 ч. Пшоно промити, зварити в молоці, що, остудити, ввести жовтки яєць, розтерті з сіллю та цукром, ретельно перемішати. З’єднати тісто і приготовлену пшоняну кашу, дати тісту знову підійти. Яєчні білки збити в міцну піну, ввести в тісто. Залишити тісто на 15-20 хв, потім спекти млинці на сковороді з маслом з двох сторін.

Пшоно добре поєднується із м’ясом, рибою, куркою.

Рецепт приготування тілапії з пшоном

Знадобиться:

  • філе тілапії
  • пшоно
  • морква
  • часник
  • ріпчаста цибуля
  • болгарський перець
  • зелень
  • томат-пюре.

Як приготувати рибу з пшоном

З часнику, цибулі, моркви і солодкого перцю зробити зажарку, в кінці додати рубану зелень. Покласти нарізану некрупно рибу, додати томат-пюре, згасити, влити трохи води, довести до кипіння, всипати промите пшоно, накрити кришкою і тушкувати до готовності пшона.

Рецепт приготування курки з пшоном

Знадобиться:

  • 400г курячого філе
  • 200г зеленого горошку
  • 3 зубчики часнику
  • 2 цибулини
  • по 1 склянці пшона і моркви.

Як приготувати курку з пшоном

Куряче філе нарізати і обсмажити в каструлі на рослинному маслі, покласти нарізані моркву, часник і цибулю, смажити ще 2 хв, всипати промите пшоно, влити 2 склянки води, довести до кипіння. Підсолити і добре все перемішати, під кришкою згасити півгодини на слабкому вогні. Горошок свіжий або консервований промити, покласти в каструлю, згасити всі ще 10-15 хв, додаючи при необхідності воду.

Пшоно — це продукт, який глибоко поважали і дуже любили наші предки, він дарував їм здоров’я і сили, заряджав енергією. Не забувайте про такий чудовий продукт, який сьогодні все дієтологи рекомендують їсти регулярно тим, хто піклується про своє здоров’я та красу.

Як готувати український куліш