Шашлик на сковороді — і вугілля не потрібно

Шашлик на сковороді

Що робити, якщо шашлику захотілося ось прямо зараз, коли за вікном зима, і, хоча теоретично і можна вийти в найближчий парк і приготувати його, але Мороз не дуже-то хочеться? Звичайно, готувати шашлик на сковороді!


Шашлик на сковороді — це ноу-хау наших творчих та креативних кулінарів, готових на все заради улюблених страв і можливості ними насолоджуватися в будь-який час в будь-якому місці. Методика приготування проста: як і для традиційного шашлику, який готується на вугіллі, м’ясо готується і маринується, нанизується на шпажки, от тільки смажиться воно не над вугіллям, а на звичайній сковорідці. Все дуже просто і смачно!

Ще один варіант приготування шашлику в домашніх умовах — на грилі в духовці, але ми сьогодні розглянемо більш простий «сковородочний», адже сковорідка є в кожному будинку, а ось грилю, на жаль, немає.

Як і традиційний шашлик, шашлик на сковороді можна приготувати з абсолютно із будь-якого м’яса: свинини, яловичини, курки, баранини і т.д. Вибирайте, чим хочете себе потішити і вибирайте відповідний рецепт.

Рецепт приготування шашлику зі свинини на сковороді

Знадобиться:

  • 1кг свинини;
  • 200мл води;
  • 3 цибулини;
  • 1/2 лимона;
  • 3 ст.л. рослинного масла;
  • перець, сіль.

Як приготувати шашлик зі свинини на сковорідці

Промити м’ясо, обсушити та нарізати шматочками для шашлику. Цибулю нарізати півкільцями, крупною сіллю посолити його руками пом’яти. Перемішати цибулю і м’ясо, в стакан влити сік лимона, доверху долити воду, перемішати, м’ясо з цибулею посипати улюбленими спеціями (орегано, базилік, розмарин, перець-горошок і т.п.), влити лимонну воду, перемішати все як слід і прибрати на 5-10 год в холодильник для маринування. Коли м’ясо замаринується, дістати його з холодильника, нагріти сковороду з рослинним маслом, без цибулі викласти м’ясо, злегка його віджавши, смажити на сильному вогні 3-5 хв, не перемішуючи, після чого перевернути, таким же чином обсмажити з іншого боку до зарум’янення. Коли шматочки м’яса будуть підрум’янені з усіх боків, накрити сковорідку кришкою, загасити близько півгодини на мінімальному вогні, додавши маринад, якщо соку залишилося мало або він випарувався. До готового м’яса додати цибулю, перемішати, згасити 5хв і подати шашлик зі свинини з овочами.

У цьому рецепті не пропонується нанизувати м’ясо на шпажки, ви при бажанні можете це зробити: одягніть м’ясо на дерев’яні шпажки (їх потрібно заздалегідь вимочити півгодини в холодній воді) і обсмажуйте шашлик на сковороді прямо на шпажках.

Рецепт шашлику з свинини в соєво-імбирному маринаді на сковороді

 

Рецепт шашлику з свинини в соєво-імбирному маринаді на сковороді

Знадобиться:

  • 500г м’якоті свинини;
  • 1 см кореня імбиру;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1/4 лайма чи лимона;
  • 2-3 ст.л. соєвого соусу;
  • 1 ч.л. меду.

Як приготувати шашлик зі свинини в соєво-імбирному маринаді на сковороді

Нарізати м’ясо шматочками близько 30г, подрібнити імбир і часник, перемішати сік лайма, мед і соєвий соус, додати імбир з часником і залити маринадом м’ясо, на 2-3 год залишити для маринування. Нанизати замаринувати м’ясо на дерев’яні шпажки (вимочені 10-15хв у воді), розжарити сковороду, обсмажувати шашлички з кожного боку по 5 хвилин — всього близько 20хв.

Від свинини перейдемо до другого найпопулярнішого виду м’яса, яке теж дуже часто використовують для шашлику — баранини. Хтось її любить за характерний смак, а хтось — ні, але якщо ви шанувальник цього виду м’яса, то приготувавши з нього шашлик на сковороді, безумовно, не розчаруєтеся.

Рецепт шашлику на сковороді з баранини

Знадобиться:

  • 500г баранини (м’якоті задньої ноги або ниркової частини);
  • 200г помідорів;
  • 100г зеленої цибулі;
  • 2 цибулини;
  • 1/2 лимона;
  • по 1 ст.л. рослинної олії і оцту столового;
  • 1 ч.л. соку лимона;
  • чорний мелений перець;
  • сіль.

Як приготувати шашлик з баранини на сковороді

Нарізати м’ясо шматочками для шашлику, скласти в ємність, що не окисляється, поперчити і посолити, покласти цибулю, нарізавши її кільцями, збризнути соком лимона і оцтом, перемішати, прибрати на 2-3 год у холод для маринування. Нанизати м’ясо на шпажки, прокладаючи між шматочками м’яса цибулю, потім обсмажувати шашлик на сковороді з маслом, доводячи до зарум’янення і готовності.

Спочатку шашлик краще смажити на сильному вогні, зарум’янити, потім можна всі шашлики скласти в сковороду один на одного, підлити в неї маринад і довести до готовності під кришкою протягом 20-30 хв.

Рецепт шашлику з баранини в яблучному маринаді на сковороді

Знадобиться:

  • 1кг баранини;
  • по 100мл яблучного соку і білого сухого вина;
  • 50г рослинної олії;
  • 1 лимон;
  • 2 гілочки м’яти;
  • перець;
  • сіль.

Як приготувати шашлик з баранини в яблучному маринаді на сковороді

Промити м’ясо, видалити плівки, нарізати шматочками для шашлику, натерти перцем і сіллю, залити сумішшю вина і яблучного соку, перемішати, прибрати на 5-6 год в холодильник. Нанизати замаринуване м’ясо на дерев’яні шпажки, вимочені заздалегідь у воді, обсмажити на сковороді з розпеченим маслом з усіх боків до готовності.

З яловичини в силу особливостей цього м’яса шашлик роблять рідше, ніж зі свинини і баранини, але любителі цього виду м’яса, якщо постараються, можуть приготувати смачний шашлик на сковороді і з нього.

Рецепт шашлику з яловичини на сковороді

Знадобиться:

  • 500г вирізки яловичої;
  • по 70г зеленої цибулі та топленого масла;
  • 2 цибулини;
  • борошно;
  • оцет;
  • перець;
  • сіль.

Як приготувати шашлик з яловичини на сковороді

Нарізати м’ясо шматочками для шашлику, викласти в миску, посипати кільцями цибулі, скропити оцтом, поперчити і руками перемішати, прибрати в холод на 2-3 год. для маринування. Нанизати м’ясо на дерев’яні шпажки, вимочені у воді — по 7-8 шматочків на кожну, обваляти в борошні, обсмажити до зарум’янення на топленому маслі, періодично перевертаючи як при смаженні шашлику над вугіллям.

Ну і остання, але аж ніяк не за популярністю — курка. З неї шашлик може виходити сухуватим, але тільки якщо не знати тонкощів приготування такого шашличка.

Рецепт приготування шашлику з курки на сковороді

 

Рецепт приготування шашлику з курки на сковороді

Знадобиться:

  • 500г курячого філе;
  • 1-2 часточки часнику;
  • 2 щіпки меленого чорного перцю;
  • 1-2 ст.л. рослинного масла;
  • 1-1,5 ст.л. томат-пасти;
  • 1/4 ч.л. солі.

Як приготувати курячий шашлик на сковороді

Тонкими пластинками нарізати часник, змішати томат-пасту з перцем і сіллю, додати часник разом з маслом, перемішати. Промити філе, обсушити і нарізати кубиками приблизно по 4см, залити маринадом і перемішати щоб він рівномірно розподілився по філе, прибрати на 4-5 год. в холод. Нанизати м’ясо на вимочені у воді дерев’яні шпажки, обсмажувати на сухій сковороді (або з невеликою кількістю масла) до зарум’янення з усіх боків на сильному вогні.

Ви можете використовувати для приготування шашлику на сковороді будь-який рецепт для традиційного шашлику, просто готуйте його, замаринувавши м’ясо, яке не над вугіллям, а просто так або на дерев’яних шпажках на сковорідці.

...