Селера

Пряні трави допомагають нам готувати справжні кулінарні шедеври, надаючи стравам неповторний і вишуканий аромат, а раціон збагачують корисними речовинами. Розглянемо корисні властивості селери — недооціненого нами подарунка природи, який у багатьох викликає масу питань і труднощів при використанні. І дійсно, для більшості господинь,  цей овоч, швидше, сприймається як якийсь міфічний компонент європейської кухні. Здається, що приготувати з нього блюдо — це подвиг, який навряд чи оцінять домочадці, звиклі до макаронів і картоплі. А дарма.


Шлях  селери на слов’янські землі  був довгим. З’явившись на столах європейців і американців, потім  вона потрапила до китайців і індійців. У країнах пострадянського простору  вона поки що як гість, але багато хто вже полюбили її за масу рідкісних і корисних якостей. Деякі, найбільш просунуті, стали вирощувати цей овоч на присадибних ділянках.

Селера

Треба відзначити, що на зорі своєї «кар’єри» селера, взагалі-то, використовувалася не для приготування смачної і здорової їжі. З неї робили прикраси, які випромінювали пряний запах і наповнювали їм людське житло. Пряна рослина багата  ефірними маслами, що робить її  афродизіаком. Її аромати, непомітним для людини чином, кружляють голову і здатні з’єднати закоханих своїми чарами.

Потім, у Стародавній Греції, людина дізналася про її лікувальні властивості. Гіппократ настійно рекомендував цей овоч своїм пацієнтам і як їжу, і як ліки. Виявляється, в селері корисно все: і вершки і корінці.

Корисні властивості продукту

Чим же корисна селера? Її стебло, листя і корінь містять той вітамінний максимум, який необхідний для нормальної життєдіяльності людини. Всю корисну складову періодичної системи Менделєєва заклала природа в цей унікальний, свіжий овоч.

Корисні властивості продукту

Завдяки своєму чудесному складом, селера  зміцнює імунітет і захищає від деяких видів онкології, очищаючи організм від канцерогенів і токсинів. Допомагає при нервових розладах, при порушеннях і перевтомі.

Снодійне та болезаспокійливе, протиалергічне та седативне, послаблююче і сечогінне  — все це про властивості селери.

Селера краще всіх профілактичних засобів з аптеки захистить вас від грипу та застуди. Вона є тонізуючим засобом, посилюючи розумову і фізичну працездатність.

Листя селери і стебла, володіючи протизапальною дією, застосовуються при ревматизмі, подагрі та лікуванні артритів, для зниження набряклості і болю в суглобах. Стабілізація водно-сольового обміну і уповільнення процесів старіння говорить про користь її застосування людям похилого віку. Зелень селери має загоювальну дією — проти виразок та опіків, ран і запалень.

Також корисно ефірне масло стебел і кореня селери допомагає поліпшити виділення шлункового соку, надаючи благотворний вплив на травлення.
Засоби на основі кореня селери застосовують при статевій дисфункції, а також в якості «регулювальника» діяльності  нирок і печінки.

Сік селери використовують  при шлунково-кишкових захворюваннях і для лікування сечокам’яної хвороби.

Листя селера зміцнює серцевий м’яз, покращує зір і допомагає при лікуванні «інфекцій»  сечостатевої системи.

Корисні властивості селери

Не перелічити всіх корисних властивостей цього овочу — справжньої вітамінної комори.

Застосування в кулінарії

У нас селера в основному використовують для приготування приправ і запашних доповнень до основних страв. Через свою ароматичну насиченість і прянощі вона здобула славу «покращувача смаку» овочевих і м’ясних страв.

Але в Європі зі стебел і листя селери готують повноцінні гарніри до м’яса та риби. Велика кількість салатів має в своєму складі цю ароматну зелень. А ось корінь найкраще додавати в суп, тоді він стає густішим і смачнішим.

Зелень селери в кулінарії застосовують в свіжому вигляді, а корінь — може бути і сушеним. Але все ж іноді, приготування окремих страв вимагає термічної обробки корінця селери. Щоб через високі температур його аромат не загубився — ріжте корінь дрібніше.

Перед приготуванням селеровий корінь необхідно обов’язково почистити. А щоб він не потемнів — до пори до часу потримайте його в «кислому» середовищі — це може бути вода з додаванням лимонної кислоти або соку.

Застосування в кулінарії

Корінець, листя і стебла селери можна додавати в консервовані овочі. Вони не втратять «свого» смаку, але придбають якусь вишуканість.

Калорійність селери і її кореня

Селера низькокалорійна. Вона лідер серед продуктів, використовуваних для зниження ваги. Але найцікавішим, є той дивовижний факт, що наш організм на перетравлення цього овочу витрачає калорій більше, ніж їх в ньому є насправді.

В 100 грамах кореня селери знаходиться 21 ккал, а в зелені (листя і стебла) — всього 16 ккал.

Як вибрати якісний продукт

Черешкова селера (листя і стебла цього овочу) треба вибирати «по звуку». Якщо стебла, ламаючись, хрумтять — значить перед вами свіжий продукт. У овочу не повинно бути цяток на листках, слизу і гнилості на стеблах.

А ось найголовнішою характеристикою кореня селери повинна бути його щільність. М’який корінь, швидше за все, перележав — такий не беріть ніколи. А от розмір в даному випадку не має значення. Просто великий корінь жорсткіше, але вітаміни там зберігаються незважаючи ні на що.

Як зберігати селеру та її корінь

Черешкову селеру найкраще зберігати в дверцятах холодильника або нижніх «овочевих» відсіках протягом тижня. В баночку налийте води і поставте в неї стебла з листочками. Таку ікебану і відправляйте прямо на холод. Але врахуйте — селера не виносить морозів.

А ось корінець селери, навпаки, потрібно тримати в сухому місці. Йому там повинно бути прохолодно і темно. Купивши корінь цього овочу, покладіть його в темний паперовий пакет. У холодильнику з нульовою температурою він пролежить там днів п’ять.

...